Valerie Lefkowitz och plussizeindustrin


En av de i särklass vackraste modellerna jag vet är Valerie Lefkowitz. Hennes hy gör mig helt grön av avund, jag fattar inte ens hur man kan få ha så vackra färger som hon. Eller vara så vacker över huvud taget.

Hon slog igenom som femtonåring för tolv år sedan. Judgmentofparis har ett gigantiskt galleri över henne. Bilderna är äldre. För Valerie gjorde nämligen det som är lika vanligt inom plussizeindustrin som i straightsizeindustrin – bantade ner sig.

För den som tror att plussizeindustrin skulle vara sund och befriad från utseendefixering har tyvärr fel. Det finns inte riktigt lika mycket droger, skönhetsoperationer och dieter där, men det kommer mer och mer. Pressen på en plusmodell är lika stor att vara vältränad som på en vanlig modell. Och eftersom några modeller håller sig utanför sina naturliga setpoints tenderar de att fluktuera i vikt.

Det blir särskilt problematiskt då många av dem blir intervjuade om skönhetsideal, för att de anses ha mera sunda ideal än de toksmala. Därför kan man se en modell i storlek 50 ena dagen visa upp sig i en intervju och säga att hon är så nöjd med sin kropp för att ett år senare ha minskat flera storlekar. Och sen – rätt vad det är – är hon lika stor igen. Det blir ännu mer bisarrt om man på grund av bantning gått upp flera storlekar över sin normala och sedan plötsligt går ner till sin normala storlek igen. Detta tycks till exempel ha varit vad som hänt Crystal Renn. Och eftersom hon fortfarande har cred för att vara en storlek 12 är det ingen som säger högt att hon numera troligen är storlek 8, möjligen högst 10.

Hennes story för sin marknadsföring är ju att ha gått upp till storlek 12 som sin naturliga storlek från att ha haft anorexi. I en värld där vikt är det samma som hälsa blir det då svårt att förklara att hon kanske troligen låg över sin naturliga vikt när hon var storlek 12 och att det kanske är storlek 8 som faktiskt är hennes naturliga storlek.

Fotomodeller är varor. Varor för att sälja andra varor. Och de måste marknadsföra sig. Det kan bli lite tokigt ibland, men det är så jobbet ser ut.

Vad som egentligen har hänt Valerie Lefkowitz vet jag inte. Mer än att hon var större förut, hon var plötsligt mindre och gjorde reklam för något som har med bantning att göra (har inte lyckats fiska fram vad det kan ha varit för kampanj) och att hon nu är större igen.

Oavsett vad man föredrar rent estetiskt så hoppas jag att hon är lycklig. Själv tycker jag aldrig att hon varit vackrare än nu även om kläderna hon får modella är tråkiga så klockorna stannar. Här är hennes nya polaroider, med hennes nya mått. Om de nu stämmer. Som bekant ljuger agenturerna även friskt om modellernas mått. Marknadsföring, som sagt.

Tags: , , ,

Leave a Reply