Stilreferenser

Jag kan ofta få komplex för att jag inte är tillräckligt påläst om mode. Alla andra namedraoppar designers och influenser och jag greppar ingenting. Det har väl helt enkelt inte intresserat mig tillräckligt.

Men när andra ser en sådan här bild tänker de “kort jeansjacka”. Jag tänker “spencer jacket“.

En typ av jacka som man använde under regencytiden är alltså på sätt och vis förebild för både korta jeansjackor eller små korta koftor. Som denna från H&M som jag är helt galen i.

När jag provar kappor letar jag efter en silhuett som liknar empirens och romantikens.

Då kan det bli så här.

Hellre ville jag ha en för liten kappa än en i rätt storlek för jag gillade effekten när den ställde sig utåt och det blev en markerad skärning i ryggen som breddade axlar och smalnade av mot en högre midja. Jag såg inte ens att kappan satt fel för jag var alldeles för fokuserad på silhuetten och skärningen. Nu gjorde ehuru alla andra det så jag struntade i kappan. Hur medvetet mitt val än är i sammanhanget så går ett sådant budskap aldrig någonsin fram utan alla kommer bara tänka att jag inte ser bättre. Och då får det liksom vara. Jag letar ändå allra helst efter en hellång kappa i liknande modell.

Jag trivs i total regencymundering och ärligt talat funderade jag faktiskt på att ha på mig det på bloggalan. Jag lät bli för att klänningen dels är för stor och för att tyget egentligen är gjort för en vardagsklänning. Hade det varit finare hade jag nog mycket möjligt kommit i stassen ovan.

Men en modern tolkning av empiren fungerar ju också.


Klänning: KappAhl storlek 44
Bolero: Vila storlek L
Leggings: Indiska storlek L
Nervikta knästrumpor: Indiska

Tags: , , , ,

5 Responses to “Stilreferenser”

 1. Evelina Says:

  Jag tar gärna de bilder du har! 🙂 Vår dator är lite knäpp just nu men jag mailar dig bilderna när den kommit igång igen.

 2. Anne Skoogh Says:

  Det här är min favoritoutfit på dig! Älskar den ljuva klänningen till de tuffa randiga strumporna! Sen hoppas jag att du hade kattskorna till också, de är verkligen superfina och mina absoluta favoriter 🙂

  Anne, som gärna vinner mascara 🙂

 3. Evis Says:

  Jag tycker, fast det kanske är fusk, att din regencyklänning är din finaste "outfit" – men vad ska man vänta sig av en person som inte kan leva utan P&P och som syr historiska kläder? Men du passar verkligen i den.

 4. Frida Says:

  Vilken film kommer den bilden ifrån? 🙂

 5. klara Says:

  Frida: Stolthet och fördom BBC-versionen från 1996 <3

Leave a Reply