Jag har hört att det kallas marknadsekonomi

En av de största myterna när det kommer till fildelning måste vara den om kreatörers “förlorade inkomster”. Den diskuteras bland annat i klippet här.

Jag blir gravt provocerad varje gång någon påstår något sådant.

För nej. Bara för att någon laddar ner en film betyder det inte att han skulle betala 100 kronor för att se den på bio eller köpa den på dvd. Säg att någon ser på två – tre filmer i veckan som han eller hon laddar ner. Nej han eller hon skulle inte köpa alla dessa filmer för närmre 500 spänn totalt, det säger sig självt.

Det material man laddar ner är oftast det som man inte är beredd att betala för. Just så: det är det material man inte är beredd att betala för. Det betyder att om man inte skulle ladda ner det skulle man alltså ändå inte betala för det.

Nu är det dock så att man inte sällan upptäcker en ny artist via fildelning och kanske går på konsert. Eller man ser en kul film man laddat ner och upptäcker att wow, den här skulle jag vilja se på bio. Saker man bryr sig om vill man ha, saker man struntar i är ändå inte viktiga.

Vad som är viktigt är att informera om vilka argument upphovsrättsindustrin bygger sina lögner på, vilken substans det faktiskt har. För i första änden kan det låta helt rimligt att kreatörer förlorar pengar. Man måste vända på det för att begripa att så inte är fallet.

Så nästa gång du provoceras så oerhört av att någon laddar ner en film: fundera över om den verkligen hade varit värd att se på bio eller köpa på DVD. Kanske är det helt enkelt en skitfilm, en sådan som går mellan 01:00 och 03:00 på natten på femman och som ingen bryr sig om. En sådan typisk dussinfilm. En film du ser bara för att den är gratis, men aldrig skulle drömma om att betala för. Och jag förstår att det provocerar svinrika gigantiska företag att kunderna tycker att det de gör är skit. Men kan de inte erbjuda bättre saker, saker som vi är beredda att betala för, så får de faktiskt skylla sig själva. Man kan inte veta innan man gjort en film om den kommer att sälja eller ej. Tough luck och välkommen till verkligheten. Jag har hört att det kallas marknadsekonimi!

Tags: , ,

4 Responses to “Jag har hört att det kallas marknadsekonomi”

 1. hossi k. Says:

  Finns kanske en lite nyliberal inom dig.

 2. Klara Says:

  hossi: haha u wish 😀

 3. Cecilia Says:

  jag har ca 150 dvd-filmer (och fler vill jag ha) och jag skulle inte ens ha köpt hälften av dem om jag inte hade laddat ner dem först. När det kommer till musik så skulle jag inte heller ha en sån utvecklad musiksmak om jag inte kunnat ladda ner, jag är väldigt kluven i den här frågan måste jag säga.

 4. Klara Says:

  cecilia: ja men visst är det så. jag går inte mindre på bio sen jag kunde ladda ner. inte köper jag mindre filmer heller. och jag går definitivt på mer konserter! 🙂

Leave a Reply