Du är Pirat

Detta inlägg är riktat till alla de som tvekar inför Piratpartiet. Inspirationen fick jag särskilt när jag läste funderingarna hos Farmor Gun. Här är mina funderingar om varför jag själv är Pirat och vad det är att vara Pirat. Det kommer att bli flera inlägg av denna sorten från min sida framöver ur olika vinklar så håll utkik. Det finns mängder av länkar i inlägget. Tyvärr har jag ingen kod för att färga dem ännu. Dra gärna med musen över inlägget så hittar ni dem.

Efter valet 2006 kände jag en viss besvikelse. Jag är i själen vänstervriden och en borgerlig regering var inte vad jag önskade mig. Jag grämde mig på att jag röstat på Piratpartiet när de/vi nu visade sig ha varit så pass få. Ja, jag blev medlem i Piratpartiet redan i juni 2006, men blev inte aktiv förrän i somras och jag tvekade länge, innan jag kastade mig in. För det smärtar att ge upp allt annat.

Det smärtar mig att kanske en dag rösta in någon i riksdagen som gör det sämre för mig i egenskap av funktionshindrad. Det smärtar mig att rösta in någon som kanske kommer rösta för lägre skatter för miljonärer. Det smärtar mig att rösta för ett parti som kanske kommer privatisera mera sjukvård, sälja ut flera gemensamma tillgångar och öka de ekonomiska klyftorna i landet. För med Piratpartiets vågmästarstrategi vet man inte vad man får ekonomiskt… Att säga något annat är att ljuga.

Men jag har gjort ett val. Ett aktivt val. Jag har valt bort allt annat för kärnan. Att ta tillbaka och bevara våra mänskliga rättigheter.

Att vara Pirat i Sverige idag det är att leva i samma tradition som Gandhi, Martin Luther King, Rosa Parks, Vanunu, Oscar Romero, Victor Jara, Anna Politkovskaja. Piratpartiets innersta väsen är motståndsrörelsens.

Och det som skiljer oss från andra partier är att vi struntar i om vår förtryckare heter Stalin, Putin, Pinochet eller Hitler, eller till och med Reinfeldt eller Mona Sahlin. Det spelar oss faktiskt ingen som helst roll om våra förtryckare är röda eller blå.

Om din viktigaste fråga är att sjukvården ska privatiseras, eller att vi ska måste sänka arbetsgivaravgifterna för att få ett bättre företagsklimat, ja då är du troligen inte Pirat. Om din viktigaste fråga är en starkare offentlig sektor och en mer jämn fördelningspolitik, ja, då är du troligen inte heller Pirat.

Att gå till kärnan handlar om att ha en förståelse för att ovanstående frågor riskerar att inte ens få rätten att debatteras. Du är Pirat när du fattar att rättigheterna att ha de åsikter snart kan vara passé. Du är Pirat när du struntar i om det är Reinfeldt eller Sahlin som för landet mot mera diktatoriska former. Du är Pirat när du tror att demokrati är något som ständigt måste erövras och som aldrig någonsin kan tas för givet.

Rättssäkerheten, åsiktsfriheten och demokratin är inte bara hotade. De är satta under frontalattack. Så länge vi har ett parti som fokuserar på det som är viktigt har vi en reell chans att återvinna våra friheter. Vi människor har världens chans att slå tillbaka attacken om vi lägger de andra frågorna åt sidan. Om vi inser att våra demokratiska värden är större än alla andra värden.

Motståndet mot FRA-lagen, IPRED, IPRED2, ACTA och Datalagringsdirektivet är mina viktigaste frågor. Är det dina?

I så fall är du Pirat.

Tags: , , , , , , , , ,

29 Responses to “Du är Pirat”

 1. Rick Falkvinge (pp) » Klara briljerar Says:

  […] har skrivit en otroligt stark och läsvärd postning om varför hon, personligen, gjorde ställningstagandet att bli […]

 2. markus Says:

  de allra flesta pirater är inte med i piratpartiet.

 3. Piratpartiets EU-kandidater 2009 » Klara briljerar Says:

  […] har skrivit en otroligt stark och läsvärd postning om varför hon, personligen, gjorde ställningstagandet att bli […]

 4. opassande » Blog Archive » Funderingar om mitt och andras politiska ansvar Says:

  […] kan handla om mina åsikter om upphovsrätt, om mina sympatier med piratpartiet, att jag någon gång kallat mig feminist, eller att jag på ett eller annat sätt stöttat The […]

 5. Mikael "MMN-o" Nordfeldth Says:

  Kärnfullt! Rätten att få diskutera politik måste alltid stå över vilken politik som diskuteras!

  F.ö, för understreckade länkar i inlägget, lägg till följande (t.ex.) i filen style.css (i mappen för ditt tema)

  .entry a {
  text-decoration: underline;
  }

 6. mic_man Says:

  Mycket bra inlägg! Blev själv medlem för någon vecka sen… men har faktist intensvt följt hela ‘kampen’ sedan hösten 2006, och känner precis som du att saker som man tar för givet (så som rättssäkerhet, icke korrupt politik m.m. ) borde vara självklarheter som inte ska fingras på för enskildas nytta eller förebyggande åtgärder utifrån en överdriven hotbild.

  p.s. om du vill ha länkar som syns tydligare så kan du gå in i “Design -> Theme Editor”. Leta reda på filen “(style.css)” och öppna den. Där ska det finnas några rader som ska se ut ungefär såhär:

  a, h2 a:hover, h3 a:hover {
  color:#000000;
  text-decoration:none;
  }

  Ska finnas på rad 192 i ditt fall… om du orkar räkna =)

  ändra “none” till “underline” så får du sträck under dem eller så ändrar du “000000” till några andra siffror (typ “909090”) så får du annan färg, grå i detta fall. Lycka till och fortsätt skriva!

 7. MMN-o » Blog Archive » Piratens kärna är rätten att diskutera - inte vad om Says:

  […] rubrik må jag säga. Men låt mig förklara. Jag läste inlägget Du är pirat efter att ha sett […]

 8. Daniel Wijk Says:

  Mycket bra skrivet!

 9. Piratpartiets EU-kandidater 2009 » Piratens kärna är rätten att diskutera - inte vad om Says:

  […] rubrik må jag säga. Men låt mig förklara. Jag läste inlägget Du är pirat efter att ha kikat igenom Rick Falkvinges citering ur […]

 10. scrdcow Says:

  bra! 🙂

 11. klara Says:

  markus: Ja och nej. Eller snarare, det vet vi inte än. Mycket vatten har flutit under broarna sen 2006…
  Mikael Nordfeldt: ja, jag känner att jag inte nog många gånger kan påpeka vad kärnan är.
  mic_man och Mikael Nordfeldt: Tack för tipsen, jag har som ni ser nu fått hjälp av “min kodare” så nu fungerar saker som de ska 🙂
  scordcow: Tack 🙂

 12. jeffer Says:

  Lysande inlägg!

  Du blir en stark kraft i den nya folkrörelsen – du skriver så bra om rätt saker.

 13. Martin Says:

  Riktigt bra skrivet! 😀

 14. graystone.se » Piratiseringssektorn Says:

  […] vara, eller inte vara – pirat? Jag har precis läst igenom ett intressant inlägg av Klara som Rick Falkvinge puffar för. Hon avslutar med att rada upp ett antal frågor som, ifall de […]

 15. Yamiko Says:

  “Du är Pirat när du tror att demokrati är något som ständigt måste erövras och som aldrig någonsin kan tas för givet.”
  Bra skrivet. Jag har lagt upp det citatet på min blogg. ^^

 16. Håkan Says:

  Hejsan, Klara.

  Jag håller med dig i allt du skriver trots att jag har en annan utgånspunkt.
  Jag har i alla år (som jag har fått rösta, är idág 54 år) röstat på Högerpartiet, Moderaterna, Nya Moderaterna för att jag hoppades på en förändring från det “sociala oket”
  I våras gick jag med i PP eftersom jag upplevde en så stor besvikelse i FRA-debatten och den efterföljande framröstningen av det lagförslaget, under året har min övertygelse (tyvärr) att jag valt rätt ökat för varje förslag MOT vår integritet som har lagts fram.

  Även jag anser att motståndet måste öka och att PP har en möjlighet att bli en blåslampa i r..en på de etablerade partierna.

  Tack för en bra skrift, ger mig trygghet för framtiden.

 17. Michael Says:

  Jättebra inlägg! Har själv “konverterat” och kommer rösta på piraterna jag med!

  Undrar om du skulle vilja lösa min blogg om att godkänna IPRED i kombination med FRA, datalagring samt gåendet mot alltmer digitala pengar ger synergieffekter som leder till fascism och diktatur!
  Skulle gärna vilja veta vad du tycker. Läs gärna:

  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1055450

 18. Mejf Says:

  Inspirerande!

 19. klara Says:

  jeffer: tack 🙂 jag skriver om det jag tycker är viktigt, på sätt som jag hoppas folk ska förstå 🙂

  Martin: tack 🙂
  Mejf: tack 🙂

  Yamiko: tack. får kika in där 🙂

  Michael: ska kika.

 20. Tyskungen Says:

  Jag är själv pirat, men en ofrivillig sådan.

  http://www.tyskungen.se

  /Tyskungen

 21. klara Says:

  Tyskungen: Ja, ofrivilliga är nog de flesta av oss. Det är skit att det ska behövas!

 22. Daniel Says:

  Tack!

  Du har precis lyckats sätta fingrarna på det jag funderat på med vågmästarrollen och ekonomin. Vänstervriden som jag också är =)
  Men jag har precis som du valt att just nu är det mycket viktigare frågor att ta ställning till.

  Återigen, tack!

  /Daniel

 23. Meldanya Says:

  […] Jag surfade runt lite och hittade en anledning till varför man ska bli pirat, för dom som tvekar^^ […]

 24. Det tar ju aldrig slut … « Soundness in an unsound world Says:

  […] Piratpartiet ställer upp i EU-valet i vår och riksdagsvalet 2010, och de blir ett allt viktigare alternativ till de etablerade […]

 25. klara Says:

  Daniel: Trevligt att det går att vara identifikation för nån också 🙂 Jag ska försöka utveckla det där med att vara Pirat och vänster småningom med 🙂

 26. Dennis Nilsson Says:

  Utmärkt skrivet!

  Inget är viktigare än yttrandefriheten. Utan den är vi slavar.

 27. projO’s blog » Blog Archive » Pirater i EU 2009! Says:

  […] Fler om detta: Christian Engström – Rösta nej, Karl Sigfrid! Klara – Du är pirat […]

 28. Ingela Says:

  Toppenblogg detta. Skall bokmärkas! 🙂

 29. Piratpartiets ideologi: det liberala arvet – Mab Says:

  […] är jag benägen att svara ja på den frågan. Däremot anser jag det vara omöjligt att dela piratpartiets samhällssyn utan att samtidigt förespråka den liberala […]

Leave a Reply