Dryga Pirater och vi som inte syns

Efter Anders Ekströms krönika har mymlan skrivit ett inlägg som går rakt in i min stackars Piratsjäl och som tog mig timmar att sätta ord på. Vad var det som berörde mig så djupt? Varför blev jag så fruktansvärt sårad?

För det första handlade det om att någon återigen gjort Piratpartiet till ett parti som ser fildelning som den viktigaste frågan, när så många av oss finner den ointressant. För det andra om en märklig uppfattning att vi alla skulle vara proselyter. (Undertecknad har varit politiskt aktiv hela sitt liv. Men mer om detta i ett senare inlägg.) Men det var ju mymlan som slog an något hos mig, något annat…

Det var i en intern chat med andra Pirater som jag plötsligt hörde mig säga att det ligger något i det hon säger. Och det var då jag förstod att det inte handlar om vår politik. Det handlar om vår “grabbighet”, om vårt hårda språk och om något som jag nästan uppfattar som ett förakt för svaghet. Det går igen i vår retorik och det går igen i vår interna debatt. Och när mymlans inlägg idag skapade en vild intern debatt föreslogs det att vi i stället skulle föra den öppet på våra bloggar. So here I am.

Jag skulle vilja fråga er hur ni uppfattar oss Pirater och vad vi skulle kunna göra för att ändra på det. Jag skulle vilja fråga om ni tror att allt vi bryr oss om är fildelning. Och varför. För helt ärligt, jag undrar. Jag vill veta hur jag och mina partikamrater faktiskt tar oss ut. Jag vill veta vad det är som gör att alla alltid älskar Emma men av någon anledning har svårt för Christian och Rick. Vad är det som gör det?

Min teori är att Emma leverarar mindre färdiga svar. Hon frågar, hon uppmanar till grupparbete, hon gör folk delaktiga. Kort sagt: hon beter sig som en typisk kvinna och kommer därmed i mycket högre grad att locka kvinnor. Rick däremot lockar killar som vill vara coola.

Det är min högst egenkomponerade och grovt generaliserade analys.

Hur Anna Troberg och Christian spelar in i sammanhanget vet jag faktiskt inte. Anna har visserligen en raljerande ton, men gäller det även för Christian?

Det enda jag vet är att hur jag pratar till folk avgör vad de kommer att tycka om det jag säger, och om det är så att emma uppfattas som den enda vettiga Piraten har vi ett kommunikationsproblem.

Kanske är vi lite kantiga för att flera av oss inte har den bästa sociala kompetensen? Kanske har vi bara hamnat i en situation som vi ännu inte vant oss vid att hantera? Blivit för stora lite för snabbt?

En uppkäftig person är bara uppkäftig så länge den inte har makt. Har han/hon makt är den i stället arrogant. Och i bloggosfären är vi faktiskt störst. Vi hörs mest och syns mest och vi tas på allvar. Vi behöver inte vara coola och upproriska längre, vi kan slänga bort lite av den pubertala attityden och prata med våra motståndare civiliserat.

Och det är dags att fler av oss andra Pirater sticker ut våra hakor och säger att “men jag finns också, jag är också Pirat, jag är också en del av rörelsen, för ärligt talat är jag trött på att få läsa vansinnigheter som att Piratpartiet skulle vara för prostitution eller legalisering av droger. Och jag är trött på att höra att vi är antifeminister och står till höger eller bara vill ha allt gratis. Men jag fattar också att ingen rök utan eld.

Så mymlan och alla ni andra: Vad kan vi göra bättre? Eller är det verkligen vår politik ni har något emot?

Samma interna debatt har även gett ett inlägg hos Emma och Anna.

Tags:

19 Responses to “Dryga Pirater och vi som inte syns”

 1. opassande » Blog Archive » Alla kan inte gilla piratpartiet Says:

  […] de flesta är hyggligt folk och skulle aldrig drömma om att vara störiga med flit, och andra är till och med ledsna över att bli etiketterade på det där viset. Man kan avskriva mycket som intresse för att sänka […]

 2. Anna Troberg » Piraternas plats i bloggosfären Says:

  […] partiet om hur andra uppfattar oss som enskilda bloggare och som parti i bloggosfären. Precis som Klara skriver i sin blogg dök tanken upp om att vi skulle föra den debatten offentligt och varför inte? Alla organisationer […]

 3. Echy Says:

  Intern feedback från en “osynlig” pirat:
  Jag tycker dina inlägg är underbara att läsa pga. din genuina ärlighet. Men så tycker jag även att det är förbannat intressant att läsa alla andras synpunkter och tankar om PP och dess politik. Oavsett om det är representanter för PP, medlemmar, sympatisörer, tveksamma eller rent av “den andra sidan” som skriver så bidrar mångfalden av individer till en härligt nyanserad bild.
  Jag tycker att Mymlan idag hakat upp sig på en konstig tanke men visst behöver vi andra pirater kanske försöka visa oss lite mer. 🙂

 4. klara Says:

  Echy: Tack så mycket 🙂 Och ja, visst är det intressant. Mixen av folk är ju något som gör inte minst Piratpartiet helt underbart spännande tycker jag. Aldrig haft så intressanta politiska diskussioner någonsin, och då menar jag inte de jag har om Piratpolitik utan om all annan politik. Och jag hoppas verkligen att det där ska synas utåt mera 🙂

 5. RobJoh Says:

  Jag tror det största problemet folk har med oss pirater är att vi är ärliga. Vi pratar inte runt frågorna för att lämna icke svar. Vi är skräder inte heller orden när det gäller sånt vi tycker är idiotiskt.

  Skulle dock vilja påpeka att det är intressant att piratpartiet får artiklar om hur otrevliga vi är osv. När den kulturella eliten kan stå upp och kalla våra medlemmar, och våra ungdomar för mördare och nazister osv. Det värsta jag har hittat är när Rick ber en filmproducent att dra åt helvete om han var tvungen att ha IPRED för att spela in mer film för våra skattepengar. Känns som att debatten är vinklad och att kultur eliten börjar bli rädd. När de inte kan attackera frågan så måste de attackera personerna.

  //Robert Johansson

 6. Johan Says:

  Som en utomstående som är mycket oroad över utvecklingen när det gäller vår integritet och frihet är jag förvånad över att det här med att fildelning inte skulle vara den viktigaste frågan för piratpartiet. Varför heter ni i så fall ‘pirat’, har det inte med piratkopiering och fildelning att göra?

  Det tror jag är det stora problemet, även om det inte är sant så är bilden av er att ni är ett enfrågeparti som är emot upphovsrätten. Det är i alla fall anledningen till att jag varit tveksam till Piratpartiet sedan jag övergett alliansen och de “nya moderaterna” som ju helt sålt ut den personliga integriteten och friheten här i landet.

 7. Joakim Andersson Says:

  “Jag skulle vilja fråga er hur ni uppfattar oss Pirater och vad vi skulle kunna göra för att ändra på det.”

  Överlägsna teknokrater, som gärna drar till med engelska uttryck och “experter” – ofta från en obskyr tänktank – och som är så nere med sitt eget datorintresse att alla som inte är lika slängda i teknosnack helt enkelt är, tja, dumma i huvudet.

  Och är du politiker som råkar använda fel teknisk term så kan du lika gärna gå och hänga dig, för då dyker hela den pubertala piratsvansen på dig med alltmer komplicerade förklaringar på vad ett modem är, mellan alla tillmälen, svordomar och generell paranoia.

  Jag uppfattar också ett förakt för “traditionell” kultur, t ex författare, ett förakt baserat på vad ett mycket litet fåtal författare och artister sagt. Bland det vanligaste jag sett i många kommentarer är missuppfattningen att “kultur” inte kostar något att skapa (och därför ska den vara gratis, vill man ha betalt är man girig). Eller som någon skrev: “att tro att man ska kunna leva på kultur är BS”.

  Släpp gratis-argumentet. Uppfostra era anhängare. Tvätta deras munnar med tvål. Inför partipiska. Och sluta vara så förbannat överlägsna. Bara för att _ni_ vet vad en IP-adress är behöver det inte betyda att resten av befolkningen är en skock dumma får.

  Just nu skrämmer er attityd upp folk. Särskilt det ständigt tuggade paranoia-tramset.

 8. Tomas sida Says:

  […] egentligen debatten. Diskussionen började tydligen på en chatt, fortsatte med ett inlägg av Klara. Diskussionen fördes sen vidare på GFW och jag tror knappt varken Emma eller Anna hade varit […]

 9. Markus "LAKE" Berglund Says:

  Personligen tycker jag att Christian är mycket mindre konfrontativ än Rick, men det är också ett faktum att för att få sändningstid i gammelmedia idag måste du ha en “konflikt” att hänga upp storyn på. Och för en liten uppstickare som PP är det nog ännu viktigare med “konflikten” för att någon journalist ska orka ta upp tråden.

  Så det är nog inte bara Ricks personlighet som ger sig uttryck, utan också en spelad roll, för att få synas.

  SJälv håler jag med dig om att det dock kan bli för mycket om det är så hela tiden. Jag läser gärna Ricks blogg med behållning, men han ligger inte med i min flödes-läsare, det gör däremot Anna T, Opassande och Christian, som exempel.

 10. Humlan Says:

  jag uppfattar piratpartiet som ett enfrågeparti vilket också är anledningen till att de troligtvis inte får min röst i valet, jag vill rösta på ett parti som har en tydlig politisk inriktning, jag vill inte rösta på ett parti som i frågor som inte rör upphovsrätt osv kanske, eller kanske inte röstar emot min politiska uppfattning.

 11. om du inte är för oss är du emot oss « the real mymlan Says:

  […] själv rätten att ändå komma fram till att Piratpartiet inte är något för mig. Och det känns märkligt att vissa blir ledsna. Samtidigt som det är intressant det Klara skriver: Efter Anders Ekströms krönika har mymlan […]

 12. Hampus Eckerman Says:

  Som icke-piratpartist tycker jag inte jag får mycket info från Emma eller Anna Troberg, mest åsikter och löst tyckande. Jag hittar ofta bra och genomtänkta kommentarer hos Christian. Rick är lite varierande även om han ibland kan vräka ur sig tämligen tossiga attacker mot likasinnade. Värst är dock den lilla fundamentalistiska sektklicken av skrikhalsar på hans blogg. Många bloggar har tyvärr en drös fundamentalistiska människor som vill trycka ned dem som inte har deras åsikter. Ricks är en blogg där det finns många sådana och det är svårt att se om det har med honom att göra.

  Jag gillar personligen inte piratpartiet eftersom det är ett enfrågeparti som det vore direkt dåligt om det blev valt. De skulle likt ny demokrati ställa till kaos eftersom folk skulle kunna rösta hur som helst i frågor som långvården, afghanistan och kärnkraft. Detta eftersom inget avtal finns om hur partiet ställt sig där.

  Som en folkrörelse, absolut. Många bra principer. Men som parti? Det ger mig rysningar. Ser annars ingen direkt ärlighet hos piratpartister. Oftare en aggresivitet. Har inget att göra med Rick, Emma eller Christian utan snarare den “pubertala piratsvansen”, de argsinta trollen i kommentarsfälten.

 13. Thomas Tvivlaren Says:

  Intressant skrivet Klara! Det jag spontant kommer att tänka på är följande:

  1) Börjar vi strömlinjeforma oss redan innan vi nått makten så bedrar vi oss och våra väljare. Jag tror tvärtom att det finns en styrka i att säga så som man verkligen tycker och tänker. Vill man ha något annat så finns det ju minst 349 stycken andra politiker som briljerar i att prata utan att säga något.

  2) Det som du (och jag) reagerat på är ju egentligen av litet värde. En åsikt utan grund i mina ögon. En åsikt som dessutom verkar bygga på någon slags brobyggande i trafikgemenskapligt syfte (den logiska förklaringen till superlativen kring Tyskungens inlägg).

  3) Kanske dras också fel slutsatser? Jag tror inte alls att bara Emma uppfattas som den enda vettiga piraten (även om hon de facto är både vettig och trevlig).

  4) Slutligen: Den som strävar efter att vara omtyckt av alla blir oftast istället föraktad av alla. Politik är att vilja och att ha åsikter.

 14. Pelle Says:

  Som Guldpirat med samma ålder, kön och utbildning som Christian tycker jag att hans argumentation är klar och tydlig. Fast jag uppskattar många andra piratbloggare också. Men olika tilltal passar olika mottagare så det är bra att piratbudskapet förs fram och diskuteras på många sätt och med olika infallsvinklar.

  I samband med valet 2006 debatterades namnet och jag tror, liksom andra kommenterare varit inne på, att det är lätt för meningsmotståndare att schablonisera oss till gratisnedladdare! (Fast mitt skäl att rösta på pp var patenträtten – borgarna hade då inte avslöjat att de avsåg avskaffa demokrati & rättsstat).

  Vi bör absolut inte försöka bli strömlinjeformade utan vara ärliga och tydliga hela tiden – även om det skrämmer bort någon. Vi bör inte manipulera uttalanden för att söka optimera antalet röster men vi kanske ska vara medvetna om att det faktum att vi är ett fokusparti kommer andra partier att försöka vränga till att vi saknar åsikter och ansvar för andra frågor. Men varje gång det sker ger det oss en chans att förklara. Förhoppningsvis resulterar det i nya väljare.

 15. Piratpartiet inför ett vägval at Deepedition Says:

  […] och personer inom piratrörelsen som är intresserad av att lyssna och föra dialog. Anna Troberg, Klara och Opassande har skrivit mycket eftertänksamma och öppna inlägg i frågan, Loke gör en kort […]

 16. Hans J Says:

  @Humlan:

  Mest för att retas lite: Nämn ett parti som INTE är ett enfrågeparti!

 17. Mike Says:

  Angående namnet: “Partiet för skyddandet av den personliga integriteten” eller “Partiet för sänkning av tiden för patent och upphovsrätten” är för krångliga namn och inga andra varianter på dessa teman fungerar bra. “Piratpartiet” klingar helt enkelt bättre, även om det ger en sned slagsida på vad partiet står för. Tyvärr lär väl Pirate Bay rättegången överskugga de övriga frågorna ett bra tag framåt.

 18. Ändamålen får aldrig helga medlen – Mab Says:

  […] vi på den omvandling som jag tyckt mig se inom partiet mot ett öppet parti som lyfter fram den interna debatten och som vågar stå för att vi inte alltid är överens. Som vågar visa sina svaga […]

 19. Siffror från Sifo och känslosamma pirater – Mab Says:

  […] i journalisten. I blogginlägg, kommentarer och mailkorrespondans så har Mymlan, Niclas själv, Klara, Anna, Andreas, Thomas Tvivlaren, Rick, Tyskungen, Marcus, Emma och säkerligen många fler […]

Leave a Reply