Ingen klappar mig på huvet

Inatt var det någon som bad mig förklara hur det var att vara tjej i Piratpartiet. Och plötsligt upptäckte jag att orden bara vällde ur mig. Fullkomligt okontrollerat. Om hur strukturlösheten gör det svårare för tjejer, om hur grabbkulturen gör det svårare och om att man förväntas att vara så oerhört framåt för att få någon uppgift. Man måste ordna precis allting själv, det finns inte färdiga områden där man kan få hjälpa till med mindre saker.

Och jag hade ingen aning om att jag hade alla de där orden, men än mer hade jag inte en aning om att jag faktiskt kände mig så matt. För nu efteråt är jag som en urblåst ballong. Det här är ett väldigt öppet och utlämnande inlägg. Kanske intressant mest för mig själv?

Som kvinna i Piratpartiet stöter jag på helt andra typer av problem än jag gör som kvinna i ett annat parti. Jag ser egentligen inga direkta glastak. Jag ser egentligen ingen nedvärdering av det vi kvinnor säger. Ingen klappar mig på huvudet. I jämförelse med andra partier är det partiet där man som kvinna verkligen kan synas och ta plats. Det är partiet där det inte är svårt att som kvinna få inflytande eller uppdrag. Och ingen kommer ta dig på mindre allvar för att du är tjej.

Svårigheterna som tjej i Piratpartiet ser alltså helt annorlunda ut. Socialt inkompetenta killar som stöter på alla tjejer, porrlänkar överallt, en rå jargong och ingen som säger vad man ska göra. Är man som tjej inte van vid att säga vad man tycker utan att få utrymme tilldelat sig blir man förvirrad här. Är man van vid att be om ursäkt för sig själv blir man förvirrad av att ingen godtar ursäkten. Det går liksom inte att vara en typisk tjej. Man överlever inte en dag i den grabbiga kulturen.

Och kanske är det just det som är det svåra med att vara tjej i Piratpartiet. Det faktum att man tvingas bort från sin vanliga könsroll…

För även om det stöts friskt på oss så tjejer så är det ingen som skulle tveka att lyssna på våra politiska resonemang för det. Det är raka rör som gäller. Både politiskt och personligt. (Vill man knulla säger man det rent ut och gör det en vecka senare, vill man inte säger man nej tack.) Det är en helt annan värld och det gäller att lära sig att förhålla sig till den. Det liknar inte alls samhället i övrigt.

Borde det inte vara så här man vill ha det? Att bli tagen på allvar. Att inte förminskas.

Jag tror det är brottet mot min egen könsroll som gör mig så utmattad. Jag får inte vara liten. Jag får inte vara svag. Jag förväntas att ta lika mycket initiativ som killarna. Allt som jag lärt mig i världen runtomkring om hur jag ska uppföra mig ställs över ända. Jag är inte van vid att vara ett ickeoffer, inte van vid att tas på allvar så fort jag öppnar munnen, inte van vid att knulla med någon som inte redan efter första natten blivit tokkär för att jag är så sårbar och sen vill beskydda mig från allt ont. Jag är vilsen i en värld jag inte känner till, med mängder av ansvar och förtroende. Ingen förminskar mig.

Ingen klappar mig på huvet.

Tags:

45 Responses to “Ingen klappar mig på huvet”

 1. Daniel Says:

  Jag vill bara tillägga att det inte är så lätt att vara kille heller…

  Och sen vill jag bara framlägga att det kanske vore en bra idé med ett piratpartistiskt kvinnoförbund, eller i alla fall en kvinnlig stödgrupp av något slag? Det finns förhoppningsvis/antagligen redan informella sådana grupperingar?

  Och så, som ett sista bara, så vill jag säga att jag är glad över alla tjejer som ändå är med i Piratpartiet, jag hoppas att ni blir fler, och jag förstår egentligen inte varför ni är så få.

 2. Krister Svanlund Says:

  Jag kan inte låta bli att tycka det här inlägget känns som ett fördolt positivt inlägg.
  Men det som är fel enligt vad du skrivit är ju inte PP i sig, det du beskriver är ju på många sätt ultimat struktur (om man bortser från det du säger att tjejer uteslutande blir stött på). Felet ligger ju i samhällets könsroller som vi tyvärr måste anpassa oss till.

 3. Hanna Says:

  Intressant. Jag har svårt att se huruvida du är nöjd med tingens tillstånd, att inte bli placerad på piedestal för ditt köns skull, eller inte. 🙂 Å ena sidan verkar du tycka att det är skitbra, å andra sidan att det vore trevligare om du fick ha en mer gammeldags och traditionell roll. Lite förvirrande.

  Men det jag främst ville kommentera var några av dina inledande ord. Om att det skulle vara svårare för tjejer i partiet, att man förväntas vara framåt för att få något att göra. Nu har du och jag helt olika sitsar, du som aktiv och jag i utkanten. Jag har funnits med sedan sommaren 2006 och ända sedan dess känt att jag måste *värja* mig för att inte få ansvar. Visar jag nunan får jag uppskattande tillrop, och skulle det inte vara så att jag vill ha något att göra, det går att ordna vet jag, just say the word, om jag är intresserad så, är jag inte lite sugen ändå… Jag vill inte ha någon framträdande roll. Just strukturlösheten upplever jag snarare som något som gynnar tjejer i det hänseendet, vi är så få och när vi dyker upp blir vi översvallande välkomnade. Man är medveten i partiet om att de många grabbarna ser lite illa ut för omvärlden och önskar sig inget hellre än tjejer som man kan ge ansvarsområden, både för gruppens egen skull och för omvärldens syn på oss.
  Så jag håller inte med dig, men så har vi ju förstås helt olika synvinklar också. 🙂

 4. klara Says:

  Daniel: Det första ser man ju om nåt i pp, i och med att den sociala inkompetensen hos killarna är så stor.

  Krister: Inte så fördolt positivt. Det är en väg bort från könsrollerna. Samtidigt, när något ligger väldigt långt ifrån en och man faktiskt trivs med dem är det inte särskilt lätt att vara någon annan.

 5. klara Says:

  Hanna: Själv sitter jag i ledningsgrupen och hamnade där nästan direkt, så jag tror det kan vara en del av grejen. Där är ju alla extremt driftiga och jag är inte riktigt driftig på samma sätt 🙂

  Posten är medvetet skriven så man inte ska veta 🙂

 6. Vigwear Says:

  Inte mycket rätt här inte.

  För jag vill inte minnas att de är killarna som ber om att få mysa med tjejerna. Inte heller är det killarna som blir utslängda från Partiets IRC-kanal efter att ha bett om att få knulla med folk. Lika lite som att de är killarna som skriver ut hela ordet när någon annan censurerar sina inlägg på Skype.

  Det här spär bara på min avsky mot bloggar och dess författare, om man nu kan kalla dem författare, ytterligare. Avslutar med ett citat vilket förhoppningsvis gör det klarare för de som ännu inte ser “Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.”

 7. klara Says:

  Vigwear: Det är en del av samma mynt. Tjejerna i PP är lika grabbiga som grabbarna. Jag är en av dem. Meningen att man ska kunna läsa posten på olika vis 🙂

  För övrigt är Jesus min största idol så gillar att han citeras här 🙂

 8. JörgenL Says:

  Det låter lite som en beskrivning av lumpen eler en byggarbetsplats…

  Det är kanske så att den “rakare” kommunikationen är ett kännetecken för manliga sammanhang, men samtidigt är det ett problem att det sätt som killarna är vana vid att kommunicera med görs till normaliteten, eftersom det utestänger tjejer som inte alls är vana vid det. De tjejer som i praktiken blir accepterade är de som kan vara “en av grabbarna”, men de som inte är bekväma med det drar sig tillbaka.

  Jag är inte säker på att det är en väg bort från könsrollerna, snarare att även tjejer måste gå in i den manliga könsrollen för att räknas…

  Men det här är mera en allmän iakttagelse, jag vet inget speciellt om hur det ser ut konkret i partiet….

 9. klara Says:

  JörgenL: Du har många poänger. Och jag skulle säga att det där är en av analyserna. Könsfrågor är så oerhört komplicerade.

  Jag tror jag kommer återkomma till sakerna i flera inlägg. Tanken är den i alla fall.

 10. kreti Says:

  Fan intressant inlägg! Keep it up.

 11. klara Says:

  kreti: tack 🙂

 12. kalle Says:

  Whaa? Vart hittade du dem porrlänkarna, eller den råa jargongen? … jag har i alla fall inte sett något sånt :|?

  Det enda jag har problem med i piratpartiet är hur satans oorganiserade vi är här i Göteborg.

 13. Joakim Andersson Says:

  Det allra mest intressanta är kanske att du förväntas anta en manlig norm, att vara “driftig och framåt och inte be om ursäkt”. Men bara så länge du accepterar en grabbig kultur och anser det “normalt” att politiska medarbetare har rätt att be om ett knull.

  M ao är PP en lika god representant för konceptet Mannen Är Norm, som vilken hegemonisk maskulinitet som helst.

  LO, kanske. Moderaterna.

  SAP.

 14. Björn Says:

  En väg bort från könsrollerna innebär ju rimligen att alla ska få vara som dom själva vill, inte att alla ska vara likadana. Det kommer alltså innebära att det finns “grabbiga” tjejer, “flickiga” killar, “grabbiga” killar och “flickiga” tjejer och allt där emellan (och folk som varierar periodvis, etc etc).

  Som Jörgen säger finns risken att det är så “att även tjejer måste gå in i den manliga könsrollen för att räknas”, och det är ju inget direkt positivt. Saken är väl den att en sådan sak inte bara är negativ för de “flickiga” tjejerna utan även för de “flickiga” killarna. Jag tror att det det mest effektiva vapnet för att få det att inte bli så är att få de “flickiga” killarna att stå på sig och vara sig själva, och inte känna sig tvingade in i samma fack med de andra killarna. De får helt enkelt göra gemensam sak med de “flickiga” tjejerna (och i någon mån också de “grabbiga” tjejerna) och visa att man ska få vara och känna som man själv vill. Svårt kanske, men enligt mig den i längden enda vägen som kan leda framåt…

 15. saffecool Says:

  Väldigt intressant faktiskt, speciellt iakttagelsen om alla socialt inkompetenta killar, men det stämmer ju. 😉

 16. klara Says:

  kalle: jag borde kanske skrivit grova skämt och porrlänkar. det hade nog varit mer överensstämmande med verkligheten. funderar på att editera det.

  klokbok: det är två sidor av samma mynt, folk är raka och öppna med allt. och man lär sig säga nej, vilket är väldigt bra.

  jag skulle ändå påstå att pp mildrar det hela genom att faktiskt ta en på allvar. i vanliga partier tycker jag det är allt det där snarare.

  Björn: kanske är det så att det är de som är vägen framåt ja. Det är en del killar idag som faktiskt har sagt att det inte bara handlar om kön det här.

 17. m00ns Says:

  Nu måste det bli lite ordning!
  Det är helt klart dags att kvotera
  porr- änkarna. Max två porr länkar på ett smink tips el dito.,

  Klart PP ska vara köns neutralt!’

 18. klara Says:

  saffecool: ja å vi brudar som blir likadana.

  m00ns: jag råkar vara dålig på att förstå ironi, så jag vet inte riktigt om du skämtar eller ej.

 19. m00ns Says:

  Sorry
  skulle säga att det är ironi med en tänkvärd klang.

 20. klara Says:

  m00ns: ingen fara. så du tycker det är för mycket råa skämt och för lite tjejsnack? eller du tycker att hela diskussionen är meningslös? 🙂

 21. m00ns Says:

  Sätt dig bekvämt ska jag berätta…
  Hur mycket tid har du?
  Blir nog för långt och förklara iom att när tjej köret ska upp på tapeten så måste man täcka upp alla luckor för att inte bli kategoriserad negativt.
  Men enkelt är att ingen klarar i längden av att existera i varandras världar. Så är det bara le iaf dom senaste 2000 åren. Det bästa är väl att normalisera. kvotera är den sämsta lösningen. Behövs det mer?

 22. » Tankeväckande Says:

  […] Jan 2009 at 09:26 pm | Tagged as: Politik Vill bara säga att av allt jag läst och hört idag är det här det som väckt mest tankar hos […]

 23. klara Says:

  m00ns: jag har hur lång tid som helst. du är nog inte tydlig nog 😉

 24. m00ns Says:

  Vi kan ta det nån dag efter 6

 25. Intensifier » Transaktioner om fylogenetiken: Daterade abstrakta maskiner; Tesla, Marconi, Turing och Wiener. Says:

  […] övrigt pågår en intressant diskussion om genus och Piratpartiet hos Kurvigheter och Anna […]

 26. Jörgen L Says:

  Min tolkning av det m00ns säger, eller snarare min åsikt i den frågan, är att det är nyttigt att göra det du gör Klara, att börja diskutera hur vi förhåller oss till varandra, vilka attityder vi har, vilken jargong vi använder. Vad den betyder för vår syn på varandra, om den tillåter oss att vara hela människor, vilka beteenden den uppmuntrar osv.

  Och då blir det egentligen inte en fråga om kön längre, egentligen, utan om vilka olika uttryckssätt vi använder. Ibland är det kopplat till kön, men som Björn sa ovan, det är ju inte så att alla killar heller vill gå in i den där jargongen.

  Jag menar inte att det ska finnas bestämda samtalsregler eller nåt sånt, utan mera att det är bra att vara medveten både om vad man säger och hur man säger, att det finns en mottagare i andra änden på kommunikationen som man vill nå fram till och att det ger konsekvenser för hur samtalet flyter och möjligheten till mänskliga möten i det.

  Det betyder inte att man inte kan kläcka ur sig ett grovt skämt ibland, men mera att man är medveten om att man tar en risk och att det kan missuppfattas att vara ett uttryck för något annat än det man avser.

  Vad jag propagerar för är väl egentligen att hjälpa de socialt obegåvade att bli något mera begåvade, egentligen….

 27. klara Says:

  JörgenL: Jag förstår hur du menar ja. Och jag har då och då pratat om sånt här i partiet. På något vis uppvisar sättet en entreprenörsanda och till det en medföljande hård hud.

  Jag är van vid att ha kompetens inom avgränsade områden men inte vid att ha helhetslösningar. I mitt fall görs det sannerligen inte lättare av att jag är funktionshindrad som gillar detaljer och har svårt med helheter. Men sådana funktionshinder är jag långt ifrån ensam om att ha i partiet.

  Jag gillar inte heller att tvingas att ha vassa armbågar, för jag gillar inte ett sådant klimat. Jag gillar helt enkelt inte när folk slåss och konkurrerar, jag gillar samarbete. (Och här kan man nog se betydligt fler bottnar än kön. T ex höger – vänstertänkande där högersidan är i klar majoritet.)

  Sen är jag allt annat än ograbbig själv. Jag är snarare en av de råaste på många sätt och folk skulle säkert kunna säga att jag hycklar när jag säger “det där är inte egentligen jag”. Men faktum är att det inte riktigt är det. Jag håller inte särdeles länge i ett sådant klimat.

  Jag tror vidare vad gäller det med social kompetens… här är jag inte något direkt under själv heller men jag upplever att det finns en brist på mjuka förebilder. Av båda könen faktiskt. I Ung Pirat är de flera. Ordföranden Stefan Flod är det mjukaste man kan tänka sig, men i moderpartiet är det mycket färre. Den jag tycker är överlägset bäst på det är partisekreterare Mårten Fjällström. En till som besitter mjukare kvaliteter är Jan Lindgren. Men båda är trots att de sitter i styrelsen på sätt och vis doldisar bland mycket mer karaktärsstarka figurer och det tycker jag är synd.

  Det känns som om det finns kvar många många bloggposter om det här ämnet, inte alls bara relaterat till kön.

 28. Esaja Says:

  “ingen godtar ursäkten”

  Eh? Vad är det för partikultur? Vad avses?

 29. klara Says:

  Esaja: det är bildliga uttryck för beteenden.

 30. Magnus G Bergström Says:

  Jag måste säga att jag blev glad över inlägget. Det du skriver tolkar jag som att PP är en organisation som skiter mer eller mindre vad du har för verktyg mellan benen, utan det är det som kommer ur munnen som är intressant… Det är väl så det ska se ut i alla organsiationer och i samhälet. Sen gillar jag raka rör. Det är för mycket “katt runt het gröt” i samhället. Att man här helt enkelt säger “Ska vi knulla?” Isället för “Ska vi gå hem och ta en kopp te?”… Så fungerar ju även vår politik, tycker jag. Raka rör och inget skitsnack..;)

  /Magnus

 31. Hans J Says:

  Ja, ja

  Ja, ja, jaaaaaaaaaaaaa

  Vilket tjat..

  Kvinna, kvinna, kvinna, tjej, tjej, kvinna, kvinna..

  Kvinnoparti, feminism, könsmaktsordning, könsroller, kvinnosatsningar, kvinnliga nätverk…

  Ah – man blir så trött!

  Varför inte jobba för att män ska bli jämställda?
  Varför inte starta manspartier?
  Varför inte vara hominist?
  Varför inte starta “Aftonbladet Man”?
  Varför inte begära speciella satsningar på män?

  Låt oss vara människor och inget “kön”!

  Vem frågar hur det är att vara man eller “kille” i piratpartiet?

  De viktiga frågorna är:
  – Har vi ett fritt och tillgängligt kulturliv för alla?
  – Fungerar kunskapsspridningen till alla, fritt och gratis?
  – Har vi ett skyddat privatliv?

  Tjafset om hur det känns att vara “tjej” eller “kille” i Piratpartiet är bara ett stort sidospår. Snart kommer väl skvallret om interna romanser? Är “Hänt i veckan i PP” nästa giv?

  När det blir trångt i stian så biter grisarna varandra i knorren. När regering, riksdag och europaparlament stänger igen stian så är det ÄNNU HÅRDARE som vi måste arbeta för våra ideal – inte kontrollera storleken på den andres “knorr”.

  Vi är på rätt väg – de är skakade!
  Vi måste arbeta hårdare – Vem tar över stafettpinnen efter Jonas Nordgren vid riksdagshuset? En “tjej”? 🙂

  Tillfälliga stopp i framgången måste behandlas med intern upplysning och medlemsvärvning. Stannar vi upp så dör vi. Kommer ‘ung pirat’ att använda sina pengar till informationskampanjer, demonstrationer och studiecirklar eller ska man byråkratisera med kansli, ombudsmän och telefontider? Detta är angelägnare frågor.

  Det är viktigare vad man har “däruppe” än vad man har “därnere”

 32. chrisk Says:

  Hans J: Det där håller inte. För att en organisations ska nå sina mål, oavsett om den är strukturerad eller löst hållen, gäller det att debatter hålls vid liv på ett konstruktivt sätt, snarare än sopas under mattan. Om man nu ska vara hård mot de tokigheter som kommer från EU och vår nuvarande regering, så bör man nog se till att ha ett bra arbetsklimat så att man kan bli ännu effektivare. Så, för att uppnå dina mål bör allas välmående i en samarbetskultur vara av högsta prioritet. Ska man bygga, måste man bygga tillsammans!

 33. Hans J Says:

  chrisk:
  Självklart har du rätt i vad du skriver. I mening skiljer ingenting mot vad jag skrev – bara i uttryck. Att piratpartiet skulle ha ett kvinnoförbund – va sjukt. Det kan dom hålla på med i gammelpartierna. Där jag är med – i varje möte, varje chatt, så gäller för min del att åsikten som uttrycks och avsikten räknas. Jag skiter fullkomligt i vilken typ av könsorgan som den som säger något har. Jag bryr mig inte alls om det är Falkvinge eller du som säger något – det är vad som sägs som är det viktiga.

  Jag har alltså, så gott jag kan, ingen “kvinnosyn” alls!

  Piratpartiet är för mig ett parti som slåss för frihet, integritet och kunskapsdelande. Då INGÅR “jämlikhet mellan kön”. Att utomstående fepplar och tricksar och försöker fördunkla målen får inte störa oss. Jag är helt enkelt inte intresserad av att inom ramen för Piratpartiet EXPLICIT diskutera dagistaxor, svartas rättigheter, hur en motorväg ska byggas eller feminism. Detta är bara de intresserade av som vill splittra!

  Låt oss hålla fokus!

 34. JörgenL Says:

  @Hans:

  Men om vi låter bli att hänga upp diskussionen på kön, och talar om att en organisation med demokratiska mål måste ha en intern diskussion som är inkluderande och inte till sin form är sådan att den i onödan skrämmer bort människor?

  Det är väl en relevant fråga, eller hur? Att ändamålen helgar medlen är ju just det vi så ofta kritiserar i integritetsdebatten. Då kan vi väl inte bedriva vårt eget interna arbete så målfokuserat att effekten blir att en del drar sig för att delta för att samtalsklimatet blir för tufft?

  Jag menar att det på nåt sätt måste gå att kombinera rakhet och ärlighet med stor respekt för att vi fungerar olika.

  Och i praktiken tror jag att det dessutom ÄR fler tjejer än killar som “skräms bort” i så fall, vi är, i allmänhet, mer vana vid sammanhang där vi talar på det viset, och har mer träning i att rycka på axlarna åt det och ge igen med samma mynt.

 35. Joakim Andersson Says:

  Hans J:

  Hur “INGÅR jämlikhet mellan kön” i frågor som frihet, integritet och kunskapsdelande?

  Är det förenligt med integritet att acceptera sexuella trakasserier?

  (Vilken arbetsplats som helst skulle definiera det Klara beskriver som, just, sexuella trakasserier.)

 36. Hans J Says:

  @JörgenL:

  Jag läser sakta vad du skriver. Jag läser igen…

  Jag håller nog med i allt du skriver. Vi måste alla trivas i arbetet. Vi måste självklart respektera allas egenart, olika sätt att uttrycka sig, åldrar, sätt att klä sig och så vidare.

  Jag tror också att det är så att fler tjejer än killar som “skräms bort”. Jag tror att du tyvärr har rätt där. Jag accepterar det inte. Aldrig.

  Jag tror bara inte att en lösning kan vara att särbehandla någon. Alla generationer ska samarbeta utan att vi har ett åldersgrupperat samhälle, utan att vi har ett könsgrupperat samhälle. Vi (jag också) får lära oss att uppträda mot andra så att de känner sig välkomna helt enkelt. Finns det strukturer eller egenskaper i piratpartiet som motverkar detta så får vi slipa bort dessa.

  Kanske skulle vi ha en medlemsvärvning av bara tjejer, eller kanske av bara kvinnliga pensionärer 🙂

  Men visst har du rätt!

 37. Hans J Says:

  @Joakim Andersson:

  Det är väl tvärtom. Klara beskriver väl helt enkelt FRÅNVARON av trakasserier i piratpartiet! Hon beskriver ovanan att förväntas att ta initiativ. Hon blir inte lämnad med kaffebryggaren i ett hörn.

  Du undrar hur “jämlikhet mellan kön” ingår i frågor som frihet. Frihet innebär inte bara frihet för MIG – Inte bara om att FÅ frihet!
  Riktig frihet handlar lika mycket om att GE frihet. Även till individer av “det andra könet” 😉
  SÅ ingår jämlikhet mellan kön i frågor om frihet.

  Sexuella trakasserier ska aldrig accepteras.

  Läs det Klara skriver en gång till men UTGÅ FRÅN (till skillnad från hur det är i andra partier) att det är väldigt “högt till tak” i piratpartiet.

  Att pushas fram kan vara ovant för en tjej men det är inga trakasserier!

  Låt oss utgå från att det är OK överallt och SEDAN vägra acceptera OM det inte är det – inte tvärtom!

 38. Råkajan Says:

  Jag har aldrig låtit mig klappas på huvudet av vemsomhelst hursomhelst utan att spotta och fräsa. Tack och lov inspirerar inte min person till klappar på huvudet för det har sällan inträffat när inte någon verkligen försökt trycka ner mig. Då är det ju bara att bita av deras huvuden, så har man ordnat saken.

  Det du beskriver låter som det alltid är att befinna sig i en miljö som är mansdominerad. Alla grannbarn i mitt kvarter och min åldersgrupp råkade vara pojkar så jag har levt i den världen länge. Därför förefaller jag nog som rätt framåt när jag hamnar i en kvinnodominerad grupp. Vi flickor som spelade bandy och byggde lego som små identifierar varandra i en grupp av kvinnor ganska fort.

  En gång satt jag på MacDonald’s som sedan brann ner i Linköping. Där satt också ett par och deras två barn. Eller ja, satt och satt – deras son sprang runt som ett yrväder och skrek och tjoade. Deras dotter satt vid bordet. Dottern fick flera tillsägelser när hon blev högljudd eller att hon skulle sitta ordentligt. Hon såg väldigt duktig ut. Inte konstigt att flickor är som flickor är. Och att jag inte är sådan beror på att jag inte har haft andra regler än mina bröder. Bland grabbkompisarna fick jag visserligen vara målvakt ofta, men det var bara för att jag ville snäll. De skulle ju alla vara center.

  Den riktigt starka kvinnan är säker i sin roll oavsett om hon är i en manligt eller kvinnligt dominerad grupp, och blir inte osäker i någon av dem, inte heller ändrar hon sig.

 39. Anna Troberg » Måste man vara ett offer för att ens åsikter ska vara legitima? Says:

  […] Tovhult skrev för några dagar om den “grabbiga kulturen” i Piratpartiet. Jag svarade med att hävda att det inte handlar om någon grabbig kultur, […]

 40. Normer « Jan Lindgren Says:

  […] De senaste dagarna så har en lite äldre diskussion kring kön och normer inom Piratpartiet åter igen dragits […]

 41. Några tips till Piratpartiet : Intensifier Says:

  […] inte nu. Fixa problemet! En diskussion om genus och grabbighet har funnits länge i Piratpartiet. Problemet är att dessa frågor inte tas på tillräckligt allvar och inte heller […]

 42. Deepedition » Piratpartiet är något helt annat än förut Says:

  […] som Johanna Nylander, för hur de ännu mer ska visa på en seriös framtoning och undvika det grabbiga stuket – själv skulle jag snarare säga att det finns en svans som är problematisk för PP och […]

 43. Thomas Tvivlaren Says:

  Mot bakgrunden att jag inte hängt så länge i Piratpartiets chattkanaler så är jag inte helt införstådd med exakt vad du avser.

  En spontan tanke är hur du och ni andra (kvinnor och män) själva kommunicerar er protest när något sker som ni inte tycker är ok? Det blir väldigt svårt att som person med möjlig skuldbörda försvara sig när man inte riktigt vet hur anklagelsen lyder.

 44. Att prata tjejsnack « Tsim's Blogg Says:

  […] Tovhults, och tyckte att den var riktigt bra. Trots att jag själv inte alltid kan definiera mig i hennes karaktär, och trots att jag inte håller med henne på många av de punker hon drog upp, så blev det ändå […]

 45. Att förknippas med sitt kön « Emil Isberg Says:

  […] att förknippa debatten till de inblandades kön. Och det gjorde det värre att det var just från Klara som klarsynt tyckte ”Och kanske är det just det som är det svåra med att vara tjej i Piratpartiet. Det faktum […]

Leave a Reply