Människor

Allt hånande om Roswall står mig upp i halsen. elmindreda sa det mest relevanta igår i rättegångens café. Resonemanget gick ungefär så här:

Det är klart att det inte går. Han sa ju en månad innan raiden att det inte skulle gå. Och sen fick en minister honom att göra det ändå. Nu har det gått flera år och han kan inte ta tillbaka det han gjort, för då skulle han erkänna ministerstyre.

Man kan känna hur stora aversioner mot åtalet som sådant och mot vad Roswall gör. Men kanske ska man ställa sig frågan vad man själv skulle gjort i motsvarande situation. Själv kan jag ju tänka att “vadå, det är väl bara att avgå?”, men jag vet ju att det inte är så enkelt. På samma vis som en politiker har sitt liv i partiet har kanske jurister sina liv bland andra jurister och politiker?

Håkan Roswall sitter med ett omöjligt uppdrag och vet förmodligen om det.

Ibland är det nog bra att påminnas om att det är människor som sitter där. Jag inbillar mig att världen blir trevligare då. Och det ökar förmodligen – om än aldrig så lite – chansen att man själv ska ses som en.

Tags: , , , , , , , ,

19 Responses to “Människor”

 1. Kalle Vedin Says:

  Haha 😉 Jag skrev samma sak som dig, fast 30 minuter tidigare 😀

  I vilket fall. Ska vi köpa chokladask till honom?

 2. klara Says:

  Kalle: Great minds think alike!

  Länkat in dig i posten nu med 🙂 Jo, jag tycker vi ska köpa en chokladask till honom. 🙂

 3. Sune Says:

  Du tycker synd om Håkan. Men jag lovar dig: han får det han förtjänar. Inte i det här fallet men i andra – där han har trakasserat folk som han visste var oskyldiga. Han har medvetet förstört liv. Och familjer. Tyck inte synd om Håkan Roswall. Forska lite i ämnet i stället.

 4. Events « Bitchslap Barbie Says:

  […] jävligt osmart och enbart dagisfasoner. Då sympatiserar jag betydligt mer med de personer som tycker lite halvt synd om åklagare Roswall. Han har nog länge vetat att han inte skulle få igenom det här, men är i […]

 5. Sonko142 Says:

  om han har det jobbet han har så borde han faktiskt tåla några youtube filmer om han.

  och han har altid haft chansen att inte väcka åtal eller hadde dom kunat sparka han då?
  sen så trår jag inte Håkan går in på youtube och söker på sig skälv.

  och om nu den hära rättegången ska betalas av skattebetallare så är det väll rimligt att vi ska få oss några skratt men ja det är ju lite synd om han men han har get sig in på det skälv på ett eler anat sett.

 6. Anna Says:

  Hej, hej!
  Jag tycker också att en del kommentarer mot Roswall varit onödigt hårda, men jag tycker nog att en skämtsam referens till Bamse är tämligen harmlös. Det är bara ett sätt att lätta upp stämningen lite och jag tycker inte att det var så grovt att det kan klassificeras som ett hån. Jag tror inte att Håkan Roswall kommer att ligga sömnlös över det. Hade jag trott det hade jag inte skrivit så.

  Vissa saker folk skrivit kanske har varit onödigt hårda, men att bli upprörd över “mat-och-sov-klocke”-referens tycker jag känns lite überkänsligt.

  Ha det riktigt bra,
  Anna

 7. Mikael Says:

  Jag håller med om att man inte behöver vara taskig mot personen Håkan Roswall. Däremot köper jag inte argumentet att han “bara lyder order”. Det är hans plikt att vägra utföra en olaglig handling – inte att blinbt lyda order. Och både ministerstyre och obefogat åtal är olagliga handlingar.

  Själv skulle jag absolut inte låna mig till en sådan här fars, utan skulle polisanmäla de chefer och ministrar som försöker tvinga mig att bryta mot lagen. Genom hans agerande har ju rättväsendet förlorat förtroende för lång tid framöver.

 8. Hans Says:

  Så till Roswalls försvar finnes att han faktiskt måste undvika att erkänna ministerstyre? Lessen men det är inget försvar. Han skulle ha tänkt på det innan han gjorde sig skyldig till detsamma och alla andra otaliga grova tjänstefel. Innan han gick med på att åtala, innan han beordrade tillslaget med alla rättsliga skandaler där ikring. Tyvärr. Det finns absolut INGET utrymme för sympati för den mannen på de grunder som du nämner. Kan hända att han inte valde att bli åklagare. Att han är gift med jobbet. Nå, det är aldrig för sent att bättra sig. Om han erkänner sina synder, gråter ut och tar sitt straff så kan jag säkert frammana lite sympati men det lutar knappast åt det hållet eller hur?

 9. klara Says:

  Sune: antydningar och research som tar för mycket tid som jag inte har.

  Sonko 142: Jo, visst kan man tycka att han ska tåla det. Men det är inte riktigt det det här handlar om. För mig handlar det om att när en mobb vänds mot en människa blir människor ganska otäcka.

  Anna: Om det bara varit du hade det inte gjort särskilt mycket. Det är när flera människor hånar samma person som jag tycker det blir obehagligt. Det är alltså inte alla enskilda inlägg i sig utan den tavla de målar tillsammans som är problemet så att säga 🙂 Och jag funderade länge och väl på om jag skulle ge länkkärlek eller ej eftersom det kunde se ut som om jag skällde ut folk. Jag drog slutsatsen att den externa debatten skulle tjäna på länkkärlek och länkade därför in. Och ha en bra dag du med 🙂

  Mikael: Jag köper inte heller att han bara lyder order. Plockade bort ett stycke där jag skrev hur jag såg på saken, för jag hellre ville renodla texten. Det ser ut som om jag möjligen gjorde ett misstag som valde förenklingen 🙂

 10. Jeppelin Says:

  Jag tycker det är helt ok att tycka synd om honom. Samtidigt bygger samhället på att befattningshavare gör sitt jobb och att de kan avsättas då de inte gör det. Roswall verkar inte göra sitt jobb. Han kan inte, i sin yrkesroll, ursäkta sig med att det är svårt att lägga ner åtalet eftersom det skulle bli jobbigt för honom om Bodström därigenom skulle bli anklagad för ministerstyre. Man måste helt enkelt låta människor som missbrukar sin maktposition förlora jobbet (eller ge motsvarande starka markering). Precis som kulturen inom polisen inte ändras om inte rasisterna i skånepolisen straffas märkbart, så kommer åklagare fortsätta buga åt makten om inte sådant beteende får konsekvenser. Fast han kanske är sveriges modigaste man 😉
  Skamlös reklam åt mig själv: http://jeppelin.se/?p=132

 11. Gräsrot Says:

  Eftersom jag har personlig erfarenhet av åklagarens inkompents tror jag att det var ett politisk beslut att välja honom för denna uppgift. PB åtals form krav uppnått, sedan är det inte meningen att någon ska fällas.

  Håller med Sune till 100% han har ställt till ett helvete för oskyldiga personer! Om det sedan beror på inkompetens eller en sadistik ådra är svårt att veta.

 12. Krister Says:

  Att tycka synd om åklagaren för att han måhända är en lydig lakej känns skrämmande. Nazi-bödlarna hävdade också att de bara lydde order. Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Med tjänsteman som inte vågar ta ansvar?! Vad blir då nästa steg? Att spärra in eller rent av avrätta personer med obekväma åsikter eller någon annan för stunden misshaglig egenskap?

 13. klara Says:

  Jeppelin: Intressant vinkel på din blogg onekligen 🙂

  Gräsrot: se svaret jag gav Sune 142 🙂

  Krister: Det är faktiskt en del av grejen. Förlorar en människa någonsin sin rätt att vara mänsklig? Betyder det faktum att jag känner med Roswall att jag inte anser att han gör fel? För mig behöver det inte alls vara motsatser. Jag tycker inte ens nazibödlarna behöver stå utan förståelse. Det är inte det samma som att försvara vad någon gjort. Det är bara att inte låta sig själv falla offer för hämndbegär 🙂

 14. elmindreda Says:

  Om man inte själv ger något utrymme för folk att vara mänskliga, hur kan man då kunna förvänta sig att ens motståndare ska göra det? Hur ska folk våga ta steget över till vår sida om vi stänger dörren?

  Han kommer från en annan tid och verkar vara rejält vilse i vår värld. Sade inte att det var rätt att göra som han gör, utan gav endast en teori om varför.

 15. xor Says:

  Har någon hört talas om reductio ad hiterium? Om inte: http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum

  Hoppas bara inte att Godwin’s lag kickar in bara 😉

 16. xor Says:

  …eller vänta. det har den ju redan 🙂 lol

 17. klara Says:

  elmindreda: exakt

  xor: haha 😀

 18. Gräsrot Says:

  Klara jag tycker inte svaret till Sune stämmer för mig. Jag kan berätta om HR om du är intresserad, utan researcharbete, men jag gör det inte publikt på nät och bloggar. Han är inkompetent.

 19. Anonymous Says:

  […] Intensifier, Lindgren, XOR, Bj

Leave a Reply