Ibland är man tappad för långt bakom vagnen

I somras blev jag en del av den där bloggbävningen som skakade bloggosfären. Jag var en av ett fåtal modebloggare som faktiskt sa ifrån.

Även om jag redan då varit medlem i Piratpartiet höll jag tyst om detta och var inte säker på vart jag hörde hemma politiskt. Hade varit i stort mentalt avstängd för allting som handlade om politik sedan valet 2006 och ramlade mer eller mindre in i politiken igen.

Hur som haver förstår jag vinkeln i Ewa Stenbergs och Ingrid Carlbergs artikel för jag såg ju det hela utifrån och med en journalistists ögon. Det är klart jag trodde att Piratpartiet hade både PR-folk och en medveten bloggstrategi. Allt annat är ju anarki. Och ska jag vara ärlig föredrar jag nästan att utmålas som om vi var mer organiserade än vi är.

Men det hela får mig att fundera på det här med deltagarkultur. För deltagarkulturen är fullkomligt obegriplig att förstå sig på för de som står utanför den. Och jag ska ärligt erkänna att jag själv fortfarande bara har nosat på den. Jag greppar den inte helt, jag tycker den är problematisk för att driva ett politiskt parti på sikt, fast jag gillar den i lösa nätverk som Piratbyrån och Piratebay, där jag tycker att den hör hemma. Kanske kommer jag ändra åsikt och med tiden köpa deltagarkulturen i vått och torrt ju mer jag lär mig? Det får framtiden utvisa.

Men den som tror att någon kan styra bloggosfären är nog tappad alldeles för långt bakom vagnen. När vänsterpartister och moderater tillsammans sjunger ett bloggosfärens We shall overcome så kan det inte förstås på något annat sätt än att någon måste ha betalat dem? Det kan inte förstås som att den här frågan är så jävla viktig att vi lägger alla meningsskiljaktigheter åt sidan och kämpar för det som är en av vår tids viktigaste politiska frågor? Snacka om att underkänna folks intellekt.

Jag förstår att det verkar konstigt att folk skulle göra saker gratis, som det där med att engagera sig och så. Men det är ju det som är själva grejen: “Follow the money” applicerar lika dåligt på deltagarkulturen som frågan om vänster och höger. Det här nya är helt enkelt något annat. Nägot helt annat.

Det här handlar om kampen om kunskapen. En kamp som just bara börjat. Att kommunicera hur deltagarkulturen fungerar verkar vara svårt.

Tags: , , , , ,

8 Responses to “Ibland är man tappad för långt bakom vagnen”

 1. Dennis Nilsson Says:

  FRA-talibanerna på Dagens Pravda (läs Dagens Nyheter) gör vad som helst för att misskreditera oss gräsrötter/medborgare som just anser att FRA-lagen är talibanism.

  DN-artikeln är negativt formulerad så att man som utomstående läsare får intrycket att det inte är vi gräsrötter/medborgare som verkat för att FRA-lagen inte skall bli verklighet, utan PR-byråer med “hemliga” finansiärer.

  Jag känner inte igen mig i den “konspirationsteori-anda” som de beskriver. Det stämmer inte med som det varit i verkligheten. Artikelförfattarna borde bli deckar-spion-författare istället.

  Ingen PR-byrå betalat mig för att lägga ned flera dagar varje månad på att skriva till politiker, media och andra, filma och fota.

  De verkar ha svårt att förstå att det finns medborgare/gräsrötter som anser att det här är en farlig väg att vandra. Eller så förstår de det och gör allt vad de kan för att sabla ned på det.

  Förr eller senare blir FRA-lagen ett politiskt verktyg mot oppositionella/konkurrenter, inom politik o business, oavsett hur goda intentioner den sittande regeringen tycks ha. En annan regering, i framtiden, kan ha en annan uppfattning.

  Så mycket makt som FRA-lagen ger, korrumperar och fördunklar även den mest godes omdöme. Så mycket makt skapar missbruk. Så mycket makt skapar ett repressivt samhälle.

  Eftersom Dagens Nyheter kallar sig oberoende liberal så borde det ligga även deras intresse att ett sådant repressivt samhälle inte blir verklighet.

  Dagens Nyheters artiklar kring FRA-frågan talar dock ett annat språk, och det har inget med liberalism att göra. Snarare dess motsats.

 2. Rick Falkvinge (PP) » FRA-motståndet arrangerades av PR-byråer från Mars Says:

  […] motiven bakom DNs artikel är. Mitt i steget kallar det för historierevision. Klara skriver att deltagarkulturen och svärmarbeten helt enkelt är fullkomligt obegripliga för den som inte har upplevt dem, men konstaterar ganska nyktert: Men den som tror att någon kan […]

 3. Ett stort “och?” « Martin Evalds fria webblogg Says:

  […] Uppdatering: Andra perspektiv från Rick Falkvinge, Svensson, Klara. […]

 4. Varför inte? » FRA-motståndet, strateger och pirater Says:

  […] Ingenting bygger annat än antydningar. Vaga eller inte. Det skrivs aldrig rakt ut. Men att tro att människor själva kan organisera sig till ett motstånd mot en politisk fråga verkar för artikelförfattarna vara totalt främmande. […]

 5. Dexe Says:

  +1. Det är bara att fortsätta nosa på deltagarkulturen.

 6. Om PR-byråer, FRA och bloggar : Intensifier Says:

  […] samt några andra har redan reagerat. Lika bra att lista dem direkt: Rick, Johanna, Opassande, HAX, Klara, […]

 7. Deepedition » Misstänkliggjort FRA-motstånd Says:

  […] känner lite “WTF”? Själv börjar jag ana att det faktum att jag och Emma och andra inom branschen valde att engagera oss nu ses som ett bevis på att allt är en konspiration. Sorry, men […]

 8. FRA-motståndet är en konspiration! « infallsvinkel Says:

  […] http://martinevald.wordpress.com/2009/03/01/ett-stort-och/ http://rickfalkvinge.se/2009/03/01/fra-motstandet-arrangerades-av-pr-byraer-fran-mars/ http://patrikohman.blogspot.com/2009/03/spelet-bakom-fra-motstandet.html http://patalompolitik.wordpress.com/2009/03/01/fra-motstandet-en-myt/ http://lidholm.wordpress.com/2009/03/01/kunde-man-fa-betalt-ocksa/ http://www.hartman.nu/2009/03/01/integritet-vi-maste-lobba-mer-inte-mindre/ http://gayglobetrotterviews.blogspot.com/2009/03/alldeles-for-valtajmat.html http://erixon.com/blogg/?p=2344 http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/2009/03/jag-har-ingen-egen-vilja.html http://ockult.blogspot.com/2009/03/fra-och-den-svenska-pobeln.html http://www.kurvigheter.se/klara/2009/03/01/ibland-ar-man-tappad-for-langt-bakom-vagnen/ […]

Leave a Reply