Livet slutar inte 7 juni

Mitt personliga liv just nu är väldigt upp och ner så politiken kommer i kläm. Dålig timing ja, men inget jag kan göra något åt. Den korta halvpaus på någon/några veckor jag tillåter mig nu behövs för att jag ska hålla de år som krävs. Och jag tror att det är många många år vi talar om…

I partiet råder stress och entusiasm i en märklig blandning. På vissa håll är stämningen uppskruvad, på andra håll lugn. Och jag känner att jag inte kan bidra så mycket. Jag har ingen som helst “nu eller aldrig”-stämning i kroppen. För mig handlar Piratpartiet om ett långsiktigt engagemang. En “nu eller aldrig”-stämning är möjligen bra för att bygga en valkampanj, men risken att folk försvinner ut ur organisationen om man då missar valet gör att det på lång sikt blir destruktivt.

Förlåt mig, men jag är övertygad om att jorden kommer vara rund även om vi inte kommer in i EU nu. Och ska vi lyckas som parti behöver vi visioner om hur vi går in i det nya kunskapssamhället. Vi behöver bygga en långsiktig och stabil grund, ett förtroende i djupare folklager och lika folklig medvetenhet om hur viktiga våra frågor är. Vi behöver tala på språk som människor förstår och kan ta till sig. Med största sannolikhet kommer vi behöva lindra våra uppfattningar i fråga om patent och börja komma med konkreta förslag om hur långa skyddstider vi vill ha när det gäller upphovsrätt.

Vi började som aktivister med brandkårspolitik i ett internetparti. Men jag tror framtiden finns i Ung Pirats folkrörelsedemokratiska långsiktiga föreningsfokus. Det må vara tråkigt, men det är så de folkvalda församlingarna i praktiken fungerar. Med det inte sagt att vi behöver röra oss helt bortom direktdemokratin, men vi kan inte svärma runt inne i EU och riksdagen. Och vi kan inte vänta med ett sakpolitiskt program tills dess. Ett parti behöver grundprinciper och en ideologi, ja. Men det behöver också konkretiserade sakfrågor och realpolitiska alternativ. Det är vad jag anser att året efter EU-valet bör ägnas åt. Oavsett om vi kommer in i EU eller ej. För livet slutar inte 7 juni.

Tags: , , , , , ,

6 Responses to “Livet slutar inte 7 juni”

 1. Anders H. Says:

  Upp med hakan Klara, det är vår snart även norrut Äntligen fick man komma ut i ett soligt Malmö, träffa folk och dela ut flygblad ihop med en bunt supertrevliga pirater idag. Det gav definitivt mersmak! Ta det lugnt, koppla av, träffa folk, fika och låt solen skina!

 2. klara Says:

  Haha, men jag är inte så deppig ändå. Vill bara mana till besinning så man inte bränner ut sig 🙂 Och jag ser ju mitt engagemang i Piratpartiet som långsiktigt. Själv har jag två tyngre event kort efter EU-valet; först dreamhack bara en vecka efter och sen Almedalen två veckor efter det. Och jag vill ha energi kvar att bygga om organisationen och förbättra det mediala tänkesättet. Det finns så mycket spännande att göra som inte bara är valkampanj 🙂

 3. Valkampanjen är i full gång! « maloki Says:

  […] Klara skriver om att det finns ett liv efter EU-valet också, det betyder ju givetvis inte att vi inte ska ge järnet nu utan snarare att vi ska försöka blicka framåt och långsiktigt också. Hon är rädd för att en del av oss går in med allt eller inget. Det finns alltid folk som bemöter saker på det viset. Jag har varit en av dem, men jag är inte det längre. Långsiktigt är definitivt min melodi. Sedan finns det självklart lika många sätt att göra saker långsiktigt som det finns människor. Jimmy Callin “Illinoise” uppmanar alla att rösta i EU-valet även om det inte är på Piratpartiet, eftersom valdeltagandet i tidigare (EP-)valet var läskigt lågt. Helt rätt inställning. Att öka människors medvetenhet om att det är val på gång är en jättebra vinkel. Det är inte så vikigt att vi får just deras röst. Har vi tur så uppmanar de någon annan att rösta i valet som i sin tur uppmanar någon som kanske röstar på oss! Han berättar även kort om Göteborgs tjuvstart av valkampanjen. Malmö fångade sin start på video. I den (se nedan) ser vi bland andra Piratpartiets EU-kandidat Ellen Söderberg (P), som är den yngsta EU-kandidaten någonsin, och Piratstudenterna i Lunds ordförande Jacob Dexe. […]

 4. MyyZz Says:

  Nu … sådär efter en jääääättelång stund så ska byta kategori på din länk så du kommer inte att finnas under mode och smink länre
  Har du nån smink/modeblogg?

 5. Livet tar inte slut på valdagen « maloki Says:

  […] pirater, piratpartiet, politik, Valkampanj, Värmland För 2 månader sedan idag skrev Klara om att livet inte slutar den sjunde juni och jag vill återknyta lite till det, med ett inlägg är lite annorlunda från hur jag vanligtvis […]

 6. Livet tar inte slut på valdagen « maloki Says:

  […] pirater, piratpartiet, politik, Valkampanj, Värmland För 2 månader sedan idag skrev Klara om att livet inte slutar den sjunde juni och jag vill återknyta lite till det, med ett som inlägg är lite annorlunda från hur jag […]

Leave a Reply