Hur kan vi svara i stället?

Hela samhället kommer att förändras med den politik vi i Piratpartiet föreslår. Det är upp till oss att göra det begripligt. Jag tycker vi gott kan börja svara på ett helt nytt sätt när vi får frågor vi inte tar ställning i. För sanningen är att våra frågor påverkar precis hela samhället och det är upp till oss att svara på hur.

Nu ska jag faktiskt erkänna att jag ännu inte är tillräckligt insatt, jag vill bara ge folk en tankeställare och ett redskap att bygga vidare på.

– Hur ser ni på jordbrukspolitiken?
– Piratpartiets politik kommer förändra jordbrukspolitiken på sikt då patenten försvinner. Vi ser nu hur Monsanto tar patent på …. (här har vi världens chans att prata om Monsanto och om hur vår politik skulle förändra jordbruket!)

– Hur ser ni på frågan om vården?
– Om man inom offentlig verksamhet använder öppna protokoll och källkoder kommer man kunna lägga mer pengar på sjukvården. (t ex)

– Vad har ni för ekonomisk politik?
– Vår politik kommer att skapa fler nya företag i Sverige då en helt ny sektor håller på att bildas som vi kallar it-ekonomi och när patentlagstiftningen förändras kommer vi självklart att få se nya typer av företag. Det i sig skapar förstås flera jobb.

– Vad har ni för skolpolitik?
– Att integrera datorer och internet i utbildningen idag är en verklig utmaning för skolorna… (Här bygger man vidare på frågan om hur Sverige kan bli ledande i it-utbildning och bli ett föregångsland i världen)

Det här är några försök att visa att vår politik inte är det minsta begränsad. Det är vi själva som är begränsade som ännu inte formulerat hur vår politik kommer förändra Sverige och Europa. Märk väl att jag knappt pratat om internet eller övervakning i detta inlägget. Det beror på att vår politik är så sjukt mycket mer än fildelning och FRA. Vi måste släppa sargen och tala om det andra. Det är det som är skillnaden på ett seriöst och oseriöst parti i folks ögon. Inte att vi är ett fokusparti, utan vårt sätt att förmedla vårt budskap. Vi failar inte i politik utan i kommunikation!

Inlägget jag gjort nu är naivt och långt ifrån färdigt. Det är bara ett sätt att försöka ge konstruktiva förslag på hur vi kan tala.

Vår politik kommer påverka hela samhället, faktiskt förändra det i grunden. Det är det här som är att bygga om. Det är det här som är kunskapssamhället. Varsågoda och bygg vidare. Pucken är er.

Tags: , , , , , , , , ,

63 Responses to “Hur kan vi svara i stället?”

 1. Peter Sjöberg Says:

  tiden före Bodström ……ok i kroppen

 2. Clas Saglind Says:

  Inte illa alls Klara, inte illa alls.. Keep up the good thinking!

 3. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Många skäl att rösta pirat i EU-valet Says:

  […] Glömde ju den kanske viktigaste länken, den till Klara om hur man vänder argumentationen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om argument för piratpartiet, […]

 4. Slasher Says:

  Bra skrivit.

 5. Calle Rehbinder Says:

  Skitbra!

  Nej, inlägget är absolut inte naivt. Ofärdigt, kanske, men det är ju bara inspirerande och spännande.
  Spännande att få följa en tankes utveckling.

  Fortsätt så!

 6. Den gryende piratideologin « Stenskott Says:

  […] tycker ni i internationella frågor?” med ett “Vi tar inte ställning” – utan istället att lägga fram vårt perspektiv på internationella frågor, på teknologiöverföring till u-länder, integritetsfrågor över gränserna och IT-reglering på […]

 7. I stället för pajkastning « Majestatis Pluralis Says:

  […] eller frihetsnedsättande lagar eller direktiv. Amelia visar genom handling hur det kan gå till. Klara resonerar klokt om […]

 8. ziggez Says:

  Det här är det bästa jag läst på länge det väldigt bra ammunition mot alla som pratar
  om enfrågeparti att visa vad det innebär för samhället med vår politik.Tack för din blogga.
  vi måste vässa våra argument för att visa att vi har politik som verkligen bär till Eu.
  jag ärt djupt imponerad av din analys och tanke skärpa.Hjälp våra ledare att få nya bra argument för att visa att piratpartiet har fler strängar på sin lyra.Tack!!

 9. Lina Says:

  Helt underbart inlägg! Sanningen är ju att de frågor som vi driver kommer att påverka så otroligt många delar av samhället. Det är bara att utnyttja det till vår fördel, specielt eftersom vi så ofta blir anklagade för att vara ett enfråge parti. Verkligen ett bra sätt att belysa detta på Klara.

 10. Jonas Says:

  Jag tycker att PP gärna kan ha åsikter i en massa olika frågor – vård, finanspolitik, miljöpolitik etc – men bara föra fram dessa åsikter _som_svar_på_frågor_, men inte på eget initiativ, inte som krav. Det vore synd om PPspädde ut sina möjligheter att stoppa Orwell-utvecklingen genom att kräva en massa annat också. Inget parti kan ju få igenom sin vilja på alla områden. Risken är att PP, genom att driva igenom saker som PP inte från början grundades för att driva, och att övriga partier sedan tycker att “nä, nu har vi gett PP så mycket, nu kan de inte komma och kräva att få igenom sin integritetspolitik också till råga på allt”. Jag tycker PP ska välja sina strider mycket noga.

  De mest solklara fallen vill jag ge klartecken till att PP driver mer aktivt: PP får gärna driva aktivt förslaget att Sverige ska motarbeta Monsantos “livsformspatent” som hotar miljön och mänsklighetens framtid. Där finns även koppling till personlig integritet. Om företag idag kan ta patent på livsformer, så som Monsanto gör, kan företag kanske imorgon ta patent på människors tankar och känslor, och därefter förbjuda massor av människor att ha vissa tankar och känslor med hänvisning till att de är patenterade.

 11. Marco Baxemyr Says:

  Underbart.

 12. Vi är inte människor, vi är en mänsklighet | Alienus Visuals Blog Says:

  […] övrigt, så finns alla svar väldigt bra besvarade på Klaras blogg. Numera i min […]

 13. 5,1% – Mab Says:

  […] Klara Tovhult menar att det nu är hög tid för oss att se över hur vi kommunicerar ut att våra frågor har ett avgränsat fokus. Att vi helt enkelt inte reflexmässigt ska hosta upp att vi inte tar ställning i den ena frågan efter den andra utan att vi istället ska visa hur vårt fokus faktiskt kommer på följdverkningar inom i stort sett alla frågeområden. […]

Leave a Reply