Vikten av vårdad och att förstå omvärlden

Vi har fått en inflammerad intern debatt i södra distriktet om olaglig affischering och om klädkod på valvakan. Två frågor som jag betvivlar att något annat politiskt parti måste brottas med.

Det här är enligt mig två sidor av samma mynt. Det handlar om att man inte förstår hur omvärlden uppfattar en. Och jag ser samma problem inom partiet överallt. För det här går genom på alla nivåer. Både i stort och i smått.

Problemet med retoriken härstammar härifrån. Problemet med den lila uniformströjan och att vi ibland ser ut som ett fotbollslag härstammar härifrån. Problemet med hur vårt principprogram är skrivet härstammar härifrån. Och det bygger på…

Vi kallar oss “vanliga”, eller att vi “är oss själva”, men ganska ofta känns det för mig som ett försvar lika mycket som den vackra sanningen. Jag tror minst lika mycket att det handlar om vana och om att man faktiskt inte alltid förstår hur man uppfattas.

För tio år sedan var jag en ganska kantig person. Stolt och stöddig över att minsann inte vara som alla andra hävdade jag att någon måste gå mot normen, någon måste våga vara sig själv, någon måste våga sticka ut. Någon måste våga vara ärlig.

Det gjorde ont att inse att problemet faktiskt inte bara låg hos alla andra. Det låg också hos mig själv. För jag förstod ju inte andra mer än de förstod mig. Men det förstod varken jag själv eller de. I stället blev det enorma missförstånd och otaliga konflikter som skulle ha kunnat lösts mycket smidigare.

Jag hade en vän då, en vän som alltjämt idag är en av mina närmaste, som helt enkelt tränade mig. Hon tränade mig under flera års tid t ex i en sådan simpel sak som ögonkontakt. Hon förklarade på pedagogiska sätt varför jag gjorde folk ledsna med min direkta ärlighet. Hon förklarade även en så självklar sak som en skvallerkedja:

I en skvallerkejda (dvs när något någon sagt går från en till en annan för att slutligen nå den det skvallrades om) fick jag av någon anledning alltid skäll trots att alla andra skvallrade precis lika mycket. Jag förstod inte varför och kände mig ofta orättvist anklagad och blev förstås ledsen. Vad ingen hade sagt till mig är att det jag gjorde fel var att berätta för den det skvallrades om.

För mig var det logiska att säga till någon vad som sades om den. Det handlade ju om att vara ärlig och jag var ju en ärlig person. Det är säkert många som läser bloggen som inte heller ser något fel i det hela, och det handlar inte heller så mycket om rätt och fel som om vad det gör med människorna i skvallerkedjan.

För det första talar jag om en sak för någon som den inte bett att få höra, troligen något känsligt som den kan bli ledsen av. För det andra avslöjar jag något den första människan har sagt, som inte var meningen att personen det handlade om skulle få reda på. Sanningen är inte alltid den bästa och inte sällan leder sådant till att folk blir ovänner, helt i onödan.

Man kan tycka att exemplet är banalt, och det är det förstås för den som förstår sådant utan att fundera. Men för mig var det ett jättestort problem innan min vän gett mig koden som förklarade att jag helt enkelt gjorde människor illa. Jag förstod helt enkelt inte hur jag uppfattades.

Och det är samma sak med våra lila tröjor. Vi gillar dem, de gör att vi syns och att vi ser fler ut än vi är. Det är förstås en jättebra tanke bakom det. Men det signalerar också ett budskap som vi själva inte uppfattar. Likriktning, nörderi, fotbollslag och social inkompetens. Och hur en människa ser på sådana handlar om vad den själv har för erfarenhet av sådana. Någon som gillar lila kanske älskar tröjorna. Någon som gillar nördar kanske älskar nörderiet och någon som gillar skräniga fotbollskillar kanske tycker det är charmigt.

Men vad tänker det stora flertalet? Tänker de att de vill att sådana människor ska sitta i våra folkvalda församlingar och fatta beslut om deras framtid? Jag tror tyvärr inte det. Människor må klaga på politikers likriktning hur mycket de vill, men de flesta kommer ändå undermedvetet välja bort några vars utseende får dem att associera till it-supporten, ölhävarklubben eller fotbollslaget, snarare än till folkvalda.

Och vad är då vitsen med att vara ärlig om ingen lyssnar på dig? Vad är vitsen med att vara sig själv om du inte är omtyckt? Vad är vitsen med allt det fina och bra man tycker om man inte blir förstådd?

Jag fick långsamt och metodiskt lära mig hur jag skulle bete mig för att folk skulle förstå mig och för att förstå hur jag uppfattades av andra. För att förstå det krävdes först att jag lärde mig hur andra människor än jag själv fungerade. Och när jag lärde mig det var inte mina svar längre lika självklara. Det som tidigare varit logiskt för mig var inte längre lika logiskt. För jag hade lärt mig att det fanns flera sätt att se på en sak. Detta har också gjort att jag lärt mig att jag inte alltid har rätt, hur logisk min ståndpunkt än är för mig själv. (Utöver det lärde jag mig faktiskt även att flirta och ragga genom att långsamt och metodiskt lära mig hur det gick till, men det kan jag ta ett separat inlägg om vid ett annat tillfälle.)

Har jag förlorat min uniqueness genom att lära mig hur omvärlden fungerar mer än jag kunde det förut? Nej. Snarare till och med tvärtom. Jag har vunnit på båda områdena. Jag är både betydligt mer omtyckt och populär som individ än jag var när jag var yngre och jag är samtidigt betydligt mer trygg med vem jag är. Det jag förlorat är en del av mina tidigare spetskunskaper, men det kompenseras av att det jag kan idag kommer betydligt fler människor till del. Jag är både gladare och lugnare, får betydligt mer respekt, påverkar folk betydligt mer och är betydligt mer omtyckt. Everybody wins.

Det här med sociala koder är svårt. Det är jättesvårt. Men om vi som parti ska få en bredare krets människor att lyssna på oss behöver vi lära oss hur de fungerar. Vi behöver lära oss vad folk tänker om oss om vi konsekvent affischerar på elskåp. Vi behöver lära oss vad folk tänker om oss när vi sitter i en samling med 90% män och flertalet har likadana lila tröjor på sig. Vi behöver lära oss hur vi uppfattas och hur vi kan bete oss för att uppfattas så som vi vill uppfattas.

För mig handlar det här inte om att sluta vara ärlig, att sluta vara sig själv eller förvandlas till någon annan. Jag betvivlar till exempel att Mab känner att hans personlighet är helt förstörd för att han inte längre bär kjol, eller att Rick sörjer sina bisarra vitfningar. Jag tror Mab i kjol och Ricks handviftningar hade förvärrat för det för oss som parti. Och jag tror det är tur att partiledningen inte längre ser ut så här:

pl600

Jag ser tyvärr det här med kommunikationen som ett problem som behöver enormt mycket energi och tid innan riksdagsvalet nästa år. Det verkar som om vi behöver folk som reser land och rike runt inom partiet och förklarar hur man kan prata på sätt som människor begriper, hur man kan klä sig på sätt som får människor att identifiera sig, hur man kan lära sig kommunicera som gör att folk tycker om en.

Men det allra första som krävs för att över huvud taget ha en chans att göra minsta lilla förändring är att förstå. Förstå att man har ett problem.

Tags: , , , ,

49 Responses to “Vikten av vårdad och att förstå omvärlden”

 1. maloki Says:

  Jättebra klara! Ska försöka svara med ett inlägg i morgon om jag hinner! 🙂

 2. Ahruman Says:

  Jag tycker politiska uniformer är allmänt obehagliga, även om de ser ut som fotbollströjor.

 3. ATIX Says:

  Alltså, jag måste bara få inflika med några infallsvinklar…

  Om jag yttrar mig för det jag verkligen tror på och folk hatar mig så får det vara på det sättet dessvärre. I alla fall om alternativet är att jag ska köra med halvsanningar och fina bilder för att bli omtyckt. Detta gäller både som privatperson och som parti menar jag. Tror man stenhårt på att invandrare ska stängas ute från en inre gräns så måste man säga det istället för att linda in det i något annat. Nu tror jag ju inte alls på detta men du kan översäta det tillvalfritt annat om du vill.

  Vad är det som säger att fler skulle lyssna och ta till sig det Piratpartiet proklamerar för ifall vi skulle välja en annan färg och inte ha “fotbollslagets” tröjor på oss under en valvaka? Kanske är det så i dag men hur ser det ut om 10 år? Kanske trötnar folk på dessa osanningar som gammelpolitikerna år efter år drar för att locka väljare. Hur går det för dessa partier tycker du? För 30 år sen eller mer hade t ex Socialdemokraterna inte vidare svårt att bilda enpartiregering som majoritetsregering. Började Socialdemokraterna därefter att vackla med den raka sanningen eller har de nu blivit tydliga och raka samt ärliga hela tiden – och därför tappar medlemmar och väljare? För mig är svaret givet att vi måste jobba på det vi i Piratpartiet tror på stenhårt från hjärtat. Det är bara med entusiasm och egna sanningar du kan påverka människor i din omgivning, och vissa kommer hata dig men inte pga det du säger eller på vilket sätt du säger det utan för att du tar deras plats. De personerna kommer vi aldrig få med oss ändå.

  Jag hade ett par andra tankar också att ta upp men under tiden ajg skrivit har dessvärre dessa försvunnit iväg. Jag själv har alltid varit väldigt rak och ärlig och det för med sig att man blir mycket omtyckt av vissa och klart mindre omtyckt av andra men ingen blir oberörd. Människor som inte kan umgås med raka och ärliga personer ska inte umgås med mig och det förklarar jag. Jag har inget självändamål att vara omtyckt av alla för det är en omöjlighet – det slutar bara med att alla blir ens fiende istället om man vill vara vän med alla.

  Se framgången som Piratpartiet har gjort och sätt sen ett likhetstecken med varför det gått så bra. Exakta svaret får vi den 7 juni. Jag tror man kan nämna saker som engagemang, personlighet och rakhet som mycket viktiga faktorer. Vi har inte en partiledare som ska vara politiskt korrekt och den dagen han blir det tappar jag genast förtroende för honom och kommer att blankrösta i resten av mitt liv om jag ens går till vallokalen. Piratpartiet kanske aldrig blir större än 10% men jag är hellre en stolt medlem i ett äkta Piratpartiet än en icke medlem i ett oäkta Piratpartiet som får 51% av alla röster.

  Sån är jag och det är en styrka. Sen betyder inte rakhet och ärlighet att man måste vara klumpig i alla situationer för det finns ödmjukhet och en massa andra bra egenskaper som man också kan använda för att man inte ska stå helt ensam på isflaket när helvetet bryter loss.

 4. ATIX Says:

  Nu kom jag på vad jag glömde skriva i förra kommentaren.

  Jo, att folk i allmänhet gillar fotbollslag som ser likadana ut. Folk vill ha något att tro på och identifiera sig med. Det viktiga med vårt fotbollslag är att ha en öppenhet och låta alla vara välkomna i fotbollslaget som spelar med lila tröjor – oavsett tidigare fack som man blivit inplacerad i.

 5. Gunnar P Says:

  Insiktsfullt.

  Jag tror att det lila spelade mer roll innan vi blev 40 000, samma sak med affischer, det var itne ettproblem med färre aktivister.

  Men det är sant. Vill vi tas på allvar i dagens värld får vi bete oss på dagens världs normer, så att dagens världs väljare kan sympatisera med oss.

  Man kan ha lila, men ta en halsduk eller nåt istället för en parti tröja kanske? Och absolut ingen olaglig affischering =P

  Och jag har inte ens en partitröja ännu *suck*.

  Fördelarna med partitröjor etc är att det knyter en samman som grupp mer, men som sagt, det handlar om “the eye of the beholder” ännu mer nu i valtider. Vi ser inga andra partikandidater i “uniform”.

 6. Rikard Says:

  En spontan kommentar till ATIX:

  Folk står och skriker och sjunger när de tittar på sitt fotbollslag.

  Sällan går de och röstar på det i allmäna val. Jag tror det var det Klara menade.

 7. Mab Says:

  Klara:
  Fantastiskt bra inlägg! Och utöver det väldigt viktiga budskapet lyckades du få mig att skratta högt halvvägs genom postningen. Visst är bilden på den gamla partiledningen härlig. Och det bästa är att vi inte insåg hur vi såg ut förrän vi samlades för just den där bilden.
  ATIX:
  Jag tror att folk som hejar på ett specifikt fotbollslag gillar att se det laget och dess supporters i identiska kläder. För alla andra ser det mest töntigt ut. Alternativt så provocerar det.
  Personligen skulle jag aldrig bära min lila pirattröja utan att ha ett annat plagg utanpå så att jag slipper se ut som alla andra i partiet. Däremot bär jag glatt mina 10+ udda tröjor i olika färger med partinamnet tryckt på, och jag har ofta min slipsnål med partisymbolen tillsammans med en lila slips när jag representerar partiet utåt. Eller åtminstone vår partipin på kavajslaget. Det finns fler sätt att signalera grupptillhörighet än en uniform klädsel. Och de är oftast mindre provocerande för omgivningen.

 8. Nypirat Says:

  Vill man vara lite lustig skulle man ju kunna löpa linan ut och förse “fotbollströjorna” med namn och nummer i paritet med valsedeln.

  Vill man gå åt andra hållet kan man ju klädsamt kombinera med kavaj eller alternera med skjorta, slips, kjol och andra plagg i piratlila.

  Jag har inget emot uniformiteten men det skadar ju inte att anpassa sig till sammanhanget. På ett torg i valrörelsen kan det passa med fotbollströja medan det kanske i andra sammanhang passar bättre med kavaj.

  Genom att anamma andra plagg i lila gör man det till slut omöjligt för andra än pirater att använda färgen eller så åker man snålskjuts på andra som av okunnighet klär sig i denna kulör.

  Låt smak och valfrihet avgöra valet och arbeta för att lila alltid förknippas med piratlila!

 9. Tomb Says:

  “Vi behöver lära oss hur vi uppfattas och hur vi kan bete oss för att uppfattas så som vi vill uppfattas. ”

  Bull shit! Du säger ju där att man ska ge en falsk bild av sig själv för att uppfattas som man vill bli uppfattad.

  ..och hellre tre ärliga vänner än tjugo falska.

  “Men vad tänker det stora flertalet? ”
  Om det stora flertalet är de som ska bestämma över dig som person är du en dålig person.

  “Men det allra första som krävs för att över huvud taget ha en chans att göra minsta lilla förändring är att förstå. Förstå att man har ett problem.”

  Jepp, det borde du! 🙂

 10. Andreas Karlsson Says:

  Mycket bra skrivet Klara.
  Även om jag förstår viljan att finna tillhörighet i en dresscode eller liknande så känns det väldigt mycket som en motsats till den öppenhet och frihet vi själva propagerar för. Hur tråkigt det än må vara att vara vaksam på vad man sänder för signaler utåt så har vi nått den punkt då vi måste.
  47000 människor är inte lika. Det som för oss samman är vår kärlek till frihet, öppenhet och kultur.

 11. Mandala Says:

  Underbar historia om skvallerkedjan!

  Angående kläder etc: Jag förstår vad du menar och är ambivalent. Har tidigare varit medlem i Miljöpartiet, där precis samma diskussion fanns, men där handlade det mer om ifall det gav dålig publicitet att t ex gå barfota på den mediabevakade kongressen eller om man skulle se till fokus riktades mot politiken, inte mot kläderna.

  Jag tycker att det är helt rätt att ha sin egen stil, tror att Mab passade jättebra i kjol och tycker att det är lika viktigt att man kan se ut som man vill som att man får tycka som man vill och göra vad man vill på nätet. Men samtidigt är det viktigt att uppmärksamheten riktas dit den ska. Kanske sammanfattningsvis; vara sig själv och samtidigt tänka på effekten av det.

  Personligen vill jag absolut inte gå omkring med en ill-lila partitröja, men kanske kan tänka mig en diskret svart pirat-t-shirt…

 12. Mandala Says:

  Rättar: men där handlade det mer om ifall det var vars och ens ensak om man t ex ville gå barfota på den mediabevakade kongressen eller om man skulle undvika det för att fokus skulle riktas mot politiken, inte mot kläderna.

 13. Stefan Says:

  Många företag har som policy att inte låta kunder besöka kontoret där programmerarna sitter. Där finns ju nämligen inga kavajer, inga slipsar och inte en enda vit labbrock. (Om frågar en ingenjör så är dessutom chansen stor att man får veta sanningen om produkten.)

  Klara har helt rätt, det första intrycket är viktigt och afk så består det till stor del av klädseln och den sociala etiketten. Man får välja sina strider. Själv använder jag alltid t-skjorta och sandaler privat och på universitetet där jag jobbar. Men min garderob innehåller också ett par kavajer, en kostym, några skjortor, två slipsar och en frack med alla tillbehör. Den klädseln är nämligen ibland det snabbaste, rakaste och effektivaste sättet att skapa förtroende hos de man träffar. Det kan till och med vara det enda sättet. I såna lägen får mina personliga preferenser och min egen bekvämlighet stå åt sidan.

 14. Stefan Says:

  Klara: jag håller med dig till fullo. Jag är piratpartist och diskuterar gärna frågorna med människor som inte håller med mig. Men jag skulle aldrig ha på mig en lila pirattröja, i NÅGOT sammanhang. Kanske en svart, någon gång, om jag hade en. Jag trivs faktiskt väldigt bra i de kläder jag har.

  För några år sen brukade jag klä mig… sub-kulturellt. Det är klart det för många människor blir svårare att få en lika vettig kontakt med en då, för folk är ytliga. Så är det bara. Det är jag med, och det är inget konstigt med det. Att utgå från hur något BORDE vara istället för hur det faktiskt ÄR ligger en inte alltid till gagn.

  För övrigt så är han längst till vänster på den där partiledningsbilden rätt så trevlig att se på, vart har han tagit vägen?

  ATIX: Det handlar inte om att låta bli att uttrycka sina åsikter. Det handlar om att uttrycka dem så att folk kan ta till sig dem, och det handlar inte bara om vilka ord man väljer. Det handlar även om hur ens röst låter, vilket kroppsspråk man använder, hur man ser ut och hur pass lyhörd man är för vad den andra parten har att säga.

 15. Jan Says:

  Hej…

  Vill egentligen inte säga så mycket mer än att jag inte ens förstår diskussionen,,,

  Vadåå vilka kläder vi har eller ej skulle ha nån betydelse…!?

  Vill nån/dom ha det o vill inte andra ha det så är det ok för mig….

  (Nu kritiserar jag INTE dig Klara, försöker bara fortsätta på det du tar upp…o kanske jag känner igen lite om det du berättar om dig..).

  Jag för min del skiter fullständigt i lila skjortor osv trots att jag vart pirat sen nåra månader efter att Rick skapade Partiet…

  För att åtminstone göra en liknelse som åtminstone jag skulle kunna förstå måste jag gå till det viktigaste för mig, alltså: Hojåkning!

  Har åkt hoj sen det glada 80-talet o som alla andra så gjorde jag som alla andra o försökte maka in mig i en klubb/förening eller åtminstone hos nåra som gör samma som jag…

  Vilket gick bra i runt 15 år…(På den (ovetande) tiden åkte jag ju Harley vilket INGEN ville på den tiden), men naturligtvis skulle/måste jag ju som alla andra vara lika UNIK som alla andra genom att ha SAMMA kläder o accesoarer som ALLA andra…för att just vara UNIK!….så det hade jag ju…länge…

  Sen för länge sen så tänkte jag..Varför?, det finns bekvämare o BÄTTRE kläder o jag har andra intressen ockxå som man inte ska ha om man åker just Harley…

  Så jag sket i alltihop…
  Åker ännu mer hoj idag i mina egna uniformer o i mina egna former o har bara mer o mer skoj….
  O översatt till Piratpartiet då…:

  JAG ÄR PIRATPARTIST ut i fingerspetsarna!!

  Jag kommer antagligen aldrig att skapa en blogg eller ens försöka twittra eller vad det nu kan vara…(och kom ihåg att jag var jävligt tidig med att skaffa internet här i sverige överhuvudtaget)…

  Jag kan tänka mig att ibland kommentera saker för att kritisera/uppmuntra/leda till andra spår men längre än så kommer jag antagligen inte att gå.Jag är tillfreds med det….

  Men jag är lika PIRAT för det, för INNEHÅLLET i det Piratpartiet säger , precis som jag är en jävla hojåkare trots att jag skiter i vad som gäller för dagen i dom kretsarna…

  Ha det Klara o fortsätt som du gör, jag läser dig nästan dagligen.
  Det enda jag vill säga är; Bry dig inte du heller om ickefrågor…Är man pirat eller är man pirat betyder inte kläder eller attityd NÅT!

  Är man Pirat är man Pirat!

  Jan

 16. Fredrik Larsson Says:

  En mycket viktig punkt du tagit upp Klara. Jag är fortfarande kantig – tillräckligt kantig för att det ställer till det för mig ibland. Prviat innebär det inte mycket dom som tar sig tid att lära känna mig tycker väldigt mycket om mig medans de ytliga försvinner snabbt och det ser jag som en fördel.

  Däremot på jobbet, i en debatt eller på cafét finns det umgängesregler som är oskrivna. Det du tar upp hör dit och det vet jag av erfarenhet att vi “nördar” är dåliga på. Vi har många andra goda egenskaper men vår sociala kompetens brukar inte vara den bästa.

  Det resonemanget som ATIX för är ett typiskt resonemang för någon i den gruppen. Jag känner igen det väl.

  Jag tror inte att Moster Agda tilltalas av “fotbollslagslooken” när hon kommer till vallokalen för att rösta och Face it – vi behöver hennes röst också. ATIX skriver också “Piratpartiet kanske aldrig blir större än 10% men jag är hellre en stolt medlem i ett äkta Piratpartiet än en icke medlem i ett oäkta Piratpartiet som får 51% av alla röster” och det kan nog stämma men jag svarar isf.:

  Jag lever hellre i en värld där jag inte behöver vara övervakad av staten där mina brev inte öppnas och där min telefon inte avlyssnas. Om priset för detta är att Piratpartister få kamma sig, ta på sig lite vettiga kläder och försöka tänka på hur dom framstår så anser jag att ett är väldigt billigt.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 17. Fredrik Larsson Says:

  Kommentar till mitt tidigare inlägg – “vettiga kläder” skall vara “konventionella kläder”. 🙂

  Tjing
  FL

 18. E-mannen Says:

  Klara får det här att låta som ett warcry mot politiska uniformer. Det kan jag hålla med om till viss del, fotot är underbart som exempel 🙂
  Men vad har det med dresscode på en valvaka att göra? Det är väl ingen som vill tvinga folk att komma i sina lila tröjor till valvakan?

  Den enda dresscode jag kan tänka mig som vore vettig är att inte tillåta kläder med symboler för andra politiska organisationer då det kan bli lite skumt. Men annars tycker jag inte att det ska nämna överhuvudtaget.

  Frågan jag ställer mig är vem är valvakan till för? Är den till för partimedlemmarna att ha roligt/spännande (förhoppningsvis inte sorgligt) under valkvällen eller är den till för att vara någon sorts reklampelare för media?

  Jag förstår tänket om det ses enbart som ett sätt att visa upp sig för media och att det ska komma i första hand. Det är väl det som kallas “mediaträning”. Men jag håller inte med om att media ska komma i första hand i detta läge. I första hand kommer våra medlemmar.

  Jag bjuder här på en bild från Miljöpartiets valvaka i Örebro Län under riksdagsvalet 2006 för att vi ska ha något att jämföra med. Notera gärna den gröna parti-västen i nedre vänstra hörnet.
  http://4.bp.blogspot.com/_vCxqNsbjyR8/R9faxudIXEI/AAAAAAAABBA/GUILKBtj5yo/s1600-h/valvaka2006-MiljopartietOrebroLan.jpg
  Ska liknande klädsel vara oacceptabel under en valvaka med PP?
  Jag har hört argumentet “Men ska vi inte vara bättre än miljöpartiet?” och frågan jag ställer är då “Bättre på vad?”. Bättre på att flasha upp oss inför media kanske, men genom att införa dresscode så är vi inte bättre på att ta hand om våra medlemmar.

  Nu kommer lite generaliserande så bli arga om ni vill, jag tror ändå på vad jag säger:
  Partiet har en stark grund i “nörd”-kretsar och många nördar blir ängsliga när det vankas dresscode. “Vad fan betyder vårdad klädsel?”. Det skapar en oro för att inte passa in som kan skrämma bort de som vill gå på valvakan. Tänk om jag klär mig fel? Jag vill inte att valvakan ska bli stängd för de personer som sedan 2006 har lagt ner all sin fritid på partiet bara för att han är osäker på om han kan ta sin vanliga Java/C++-reklam T-shirt eller inte.

  Vad är det man är rädd för om man inte skriver något alls om vad för kläder folk ska ha? Att folk skulle komma i trasiga kläder? Vilka gör det på en valvaka oavsett vad det stått i utskicket. Och om det skulle komma någon med trasiga kläder, vad är faran med detta? På vilket sätt tar partiet skada av något sådant? Och är den skadan såpass stor att det är vettigt att påtvinga folk regler om hur de ska se ut under en valvaka för att undvika den?

  Nu väntar jag med spänning på nästa förslag om att 50% av biljetterna ska gå till invandrare och kvinnor för att “det är viktigt hur vi ser ut i media”. . troll, troll 🙂

 19. Storm Says:

  kläderna förenar oss inte,utan viljan att få till en förändring.

 20. Digitalis Says:

  Ärlighet i all ära ATIX, men vad hände med respekten? Tilliten? Jag och ett par andra har jobbat röven (ursäkta språket) av oss under ett par veckors tid, drabbats av nederlag då vi helt plötsligt stod utan lokal och ändå fortsatt kämpa för att ALLA här i Syd skulle ha en valvaka värd namnet att gå på.
  Vi har bokat ett slott (tack till Bolek Berg och hans fru Eva på Heleneholm Slott som räddade oss och var vänlig nog att hyra ut till oss för en spottstyver med extremt kort varsel), pressen är inbjuden, lokalen kommer vara pyntad och röda mattan utrullad. Är det då för mycket begärt att man drar på sig hela, rena och prydliga kläder? Visa att man är vuxen och väluppfostrad samt respekterar andras arbete?

  Ni kanske inte förstår att jag och de andra blir sårade för att ni tycker att det okej att skita i allt arbete vi lagt ner på detta? Du var t o m med när jag skrev att jag satt och grät för att ni vägrade förstå allvaret i att ringa folk vi vill samarbeta med vid fel tidpunkt. Hotade mig med att skita i vad jag sa och ringa runt ändå och har ingen som helst förståelse eller tillit till mig och bl a Arvid som gjort detta SÅ många ggr förut. Är det verkligen okej att vara så ärlig att folk sitter och gråter samt fortsätta att köra över den även efter denna sagt att den inte orkar mer och gråter? Säga till mig att “släppa kontrollbehovet” när det är jag som i slutändan är ansvarig och t o m klämma in ett “vet du inte vem jag är?”.

  Jag skulle snarare vilja säga att ni inte vet vem jag är, för jag har seriöst inte ens fått möjlighet att misslyckas förrän kritiken har haglat. Detta dessutom från folk som inte ens LITE har skött sina egna åtagande (var är vår valstuga exempelvis?) och dessutom “antagit” en massa saker om mig som person, BARA för att jag vill ha LITE ordning och reda i det projekt där jag är ANSVARIG. Man pratar om “överförmynderi” för att jag vill att man tar på sig hela och rena kläder till en HISTORISK valvaka på ett SLOTT, ett slott som dessutom hoppas på att få lite bra press.
  Om man inte vill respektera mitt och de andra i partiets arbete så kan man iaf vara ödmjuk mot den person som sett till att vi överhuvudtaget har en plats att vara på. Hade jag tänkt skriva “frack” på inbjudan så hade jag förstått att folk reagerat, men nu är det inte det det handlar om, utan att vara hel, ren och välvårdad. Vad är det ni är rädda för egentligen? Att bli omtyckta för att ni har hela o rena kläder på er? Jag personligen tycker det är självklart att man tar på sig extra fina kläder när det är dags för kalas, av respekt till den som ordnat så att jag kan gå på fest. Att ni tycker att det är “skit samma” vad man har på sig på ett offentligt evenemang tycker jag är otroligt respektlöst, då förstår man nog inte riktigt hur mycket arbete som ligger bakom och jag är riktigt besviken på hur folk argerat kring detta.

  Även jag är en ärlig människa, men det finns en tid för allt och man MÅSTE inte säga vad man tycker ALLTID (något jag lärt mig på ungefär samma sätt som Klara beskriver ovan), det betyder inte att man inte tycker som man gör, det betyder bara att man är taktfull nog att välja sina tillfällen då man vädrar sin åsikt (eller tar på sig mjukisbrallorna).
  Och hur jag och Klara vet hur allmänheten uppfattar saker och ting beror på en erfarenhet som ni för tillfället saknar. Det handlar för det första inte om folks personligheter utan om hur reptilhjärnan vi alla har, reagerar INSTINKTIVT. Sånt lär man sig efter att ha jobbat med marknadsföring, försäljning och reklam under hela sitt liv, bland annat. Nej, det är inget jag kan lära någon annan på en dag och jag kanske inte är den bästa läraren för tillfället, men man kan väl i alla fall vara ödmjuk nog att lyssna på de som har erfarenheten?
  Allt går faktiskt inte att lära sig genom att läsa, vissa saker måste man uppleva själv för att inse hur det hela hänger ihop, bland annat hur och vad den stora allmänheten reagerar negativt respektive positivt på.

 21. Benke Says:

  Jag måste nog hålla med dig, Klara.
  Klädsel och uppförande är faktiskt viktigt vid första mötet. Tro nu inte nåt annat, jag har varit med i Piratpartiet sedan dess start och jag har redan röstat på PP. Jag kommer tillhöra PP så länge behovet finns.
  Men om tex Wetterstrand eller Ohly eller Sigfrid eller Ek skulle klä sig eller uppföra sig som man skulle “förvänta sig” pga av deras partitillhörighet, så finns nog risken att jag inte skulle ta dom på allvar om vi skulle mötas och börja diskutera olika åsikter mm.
  I detta så måste ju även färgen på ens kläder ingå. Om jag vill synas så kan jag ju klä mig i knallgula, självlysande kläder och försöka föra ut mitt budskap. Men allt folk kommer lägga märke till är ju “den gula knäppgöken”. Mitt budskap kommer med stor sannolikhet inte att fastna. Och det är väl budskapet som är det viktiga?
  Hur ser en trovärdig klädsel ut? Trovärdigt uppförande? Tja, det är nog upp till var och en, men som parti så måste man nog titta på hur vi bör vara klädda för att vara trovärdiga för att ha en chans att påverka, inte bara klä oss så att vi syns. Samma sak med hur vi uppför oss. Hur många inlägg har inte varit om hur vi (pirater) bör uppföra oss, sakligt och inte kasta massa skit till höger och vänster? Det är väl för att vårt BUDSKAP ska ha större chans att tas på allvar?
  Varför är det så att vissa “riksdagar” i andra länder, där man skriker åt varandra, kastar saker och allmänt tumult, inte framstår som “trovärdiga” i en svensk synvinkel? Därför att i Sverige är det inget trovärdigt sätt att framföra sin åsikt. I dessa länder kanske det är tvärtom, folk kanske tycker att “han är bra, han tom slåss för sina åsikter”.
  Man måste ju anpassa sig till situationen. Om man ska vara med på ett möte med tex en massa jurister som vill höra ens åsikt eller om man ska prata med en massa “nykläckta” 18-åringar som ska rösta för första gången, så ställs det olika krav på klädsel och uppförande OM man vill få ut sitt budskap.
  Ett exempel. Tänk om jag inte var piratpartist och en punkare, med tuppkam, halvt kilo järnskrot i fejan, klädd i svarta kängor och i svart skinnjack med nitar och uppförde sig därefter, försökte värva mig till PP. Jag skulle förmodligen inte vara piratpartist idag. Tänk sedan om jag, 45 bast, klädd i kostym med skjorta och slips, skulle knalla iväg till en ungdomsgård där punkarna höll till och försökte värva dom till PP. Skulle det gå bra? Jag skulle inte tro det. Alla “stilar” behövs, det gäller bara att anpassa sig efter situationen. Så att vårt BUDSKAP tas på allvar.

 22. Mats Says:

  Ser fram att ta del av den lösning jag antar att du håller på att arbeta fram. 🙂
  //Mats
  PS: Är det så vanligt egentligen med lila tröjor? I “mitt” valdistrikt har jag enbart sett två personer med piratkläder, och de var inte ens lila. :DS

 23. Marcus Says:

  Jag instämmer med klara. Vi målar omedvetet upp en bild av “vi och dem” istället för att visa att vi verkligen kommer från Sveriges alla skikt och verkligen representerar de normala människor som kan tänkas rösta på oss.

  Mitt största problem när jag talar mig varm för piratpartiet med vänner och bekanta, är inte att föra fram budskapet, utan snarare att inte låta för fanatisk i de frågor som ligger mig varmast om hjärtat. Jag tror att många i sin hängivenhet att medla vår politik går till överdrift och låter som rabiata sektfanatiker istället.

  Vi är lite för ivriga helt enkelt, och det skrämmer folk. En lila partipin är bra. En lila keps kan vara okej ibland. Men att komma stormande som ett gäng hellilla pyjamastroll tror jag inte hjälper oss alls.

 24. Fredrik Larsson Says:

  Ok har förstått 2 saker – dels att det kommer vara valvake på ett slott med “vårdad klädsel” på inbjudan och dels att vi talar om olika saker.

  Jag har ingenting emot att personer klär sig och beter sig hur dom vill privat. Jag är inte heller någon form av stilpolis eller modeikon. Men min mamma har väl lämnat sina spår i min uppfostran verkar det som.

  Den första delen är den officiella bilden av PP – självklart är det så att de som varit aktiva måste vara välkommna och det hoppas jag att dom är. Självklart är det också så att ed kanske måste anpassa sig till tillfället och visa lite respekt för värden/värdinnan/tillfället eller kanske tom. i värsta fall publiken (TV U know).

  Eftersom jag har rätt stor erfarenhet av den här sortens kretsar skulle jag vilja ge en hint om vad “vårdad klädsel” skulle kunna vara (iaf. för killar damerna får nog ngn annan hjälpa.

  För Herrar alltså

  Benbeklädnad: Ja helst
  I detta fallet skulle jag välja ett par vanliga enfärgade byxor med eller utan pressveck och utan “commando” fickor längs benen – i det fall sådana inte finns i garderoben ta ett par Jeans skall dock vara hela och rena samt helst inte urtvättade (mmm vet det är dom Jeanse som är bekvämast men hey det var vårdad eller).

  Överkropp:
  En skjorta gärna i en till byxorna passande färg t.ex VIT framförallt är en riktig skjorta bra till jeans då den tar tillbaks lite “stil” som jeansen tappade.
  Slips: Nee inte nödvändig men om man vill eller har en hemma
  Kavaj: Gärna men inte nödvändig – har man ingen så har man ingen

  Har man ingen skjorta så ta en Piketröja som inte är för urtväddad och kör över den med ett strykjärn (i brist på sådant häng den på en galge i badrummet och stäng all ventilation/dörrar/fönster och kör duschen på varmaste i 5 minuter så tar ångan bort det värsta). Till Jeans är dock detta ett verkligt nödalternativ.

  Annorlunda klädesel kan också vara vårdad en kombo jag sett och kommer väl ihåg var en kille som till smoking bar en svart nättröja (nej inte sportextra nättröja men…) Så det går att vara annorlunda utan att bryta mot “vårdad klädsel” T.ex. skulle en schysst piratkostym väcka lite uppmärksamhet som inte enbart är negativ.

  T-shirt skulle jag nog välja bort även om den är lila har man Bara T-shirtar i garderoben kanske man kan låna en skjorta av ngn eller köpa en även om det gör lite ont i själen.

  Som vårdad klädsel gäller naturligtvis också t.ex. en kostym (som jag nog valt).

  Utanför vallokalerna fungerar nog ungefär samma klädsel bra men även en lila T-shirt.

  Därifr. till ngt helt annat – finns det ngn valvaka i Sth?

  Mvh
  Fredrik Larsson

 25. Anders H. Says:

  Skriver två korta inlägg – Först om varumärkesbyggande vilket handlar om den lila färgen, vår logotyp och hur den används.

  Vi har P-seglet. Vi har logotypen med P-seglet följt av PIRATPARTIET. Vi har den lila färgen. Vi har den på tröjor och vimplar. Det har vi för att folk ska känna igen oss, direkt koppla – aha Piratpartiet. De ska också koppla ihop det med något positivt. Varför ?

  När folk står i valbåset och tvekar mellan valsedlarna så ska de känna igen PIRATPARTIET och förknippa det med något bra och välja vår valsedel.

  Vi diskuterar inte varumärken speciellt mycket, men de har ett otroligt stort värde i den här typen av situationer.

 26. E-mannen Says:

  Det är för mycket igång samtidigt på denna blogg nu känner jag. Klaras blogg är klart inte rätt forum för detta då det nu helt plötsligt dök upp ca 20 kommentarer på en gång.
  Det är ju 4 debatter i en för tillfället:
  * Affischering (men den verkar ha kommit en hel del i skymundan)
  * Parti-uniform vilket verkar vara vad Klara är rädd för att valvakan ska ha som krav.
  * Sunk Vs. Vanlig Vs. Vårdad Vs. Posh klädsel som är vad JAG är rädd för att det ska ställas krav på under valvakan
  * Hur arbetet med att få iordning valvakan har skötts.

  Den dresscode som inlägget ger sken av ska gälla verkar vara åt hållet “Partikläder tack!”

  Den dresscode som jag trodde var på agendan var åt hållet “Vårdad klädsel! INGA partikläder!” eftersom diskussionen igår (skajp,irc) gick åt det hållet.

  Jag är emot bägge dessa dresscodes då jag anser att det är fullständigt onödigt att tjafsa om vad för kläder folk ska ha på sig och enbart bidrar till att alienera människor som kanske lagt ner tid sedan 2006.

  Valvakan tycker jag ska bli en fest för medlemmarna, oavsett klädstil.
  Valvakan är sekundärt ett evenemang för att visa någon sorts falsk och upp-putsad fasad för media.
  Valvakan är inte till för att de som varit inblandade ska få kredd. KLART DE SKA HA KREDD!!!!! men den är inte TILL för det. Det är inte syftet med den! . . Digitalis+aro+fler(?) har gjort ett grymt jobb med att slita i valvakan och inte ge upp när bakslag på bakslag kommer. Jag tycker dock inte detta ska låta dem sätta agendan för vilka kläder som passar eller inte då.

 27. Fredrik Larsson Says:

  Att skriva först och läsa sedan:

  Med storerfarenhet av vissa kretsar menar jag naturligtvis “nördarna” inte TV/politiker och finfräsare…

  Dessutom glömde jag Skor:

  Inte dina slitna sneakers. Ta ett par svart vanliga och putsa dom lite så kan det inte bli fel. Skulle du bara ha sneakers ta dom som är helast och renast.

  Sedan skulle jag ju utveckla mig om den andra delen där inte var och en av oss skall övertala Agda utanför vallokalen. Simply pu – I don’t give a flying EFF… Dressa dig lycklig – men till valvakor kommer TV och tidningar.

  Tjing igen
  FL

 28. Anders H. Says:

  Dresscode – hur påverkar vi bäst? Skrevs en del klokt om det ovan angående miljöpartiet.

  MEN… Det handlar också om människors lika värde.

  På ett tidigare jobb hade vi på skämt en “casual friday” dvs, alla gick omkring i slips och kostym på fredagar. Normalt hade alla T-shirts. 2:a fredagen för en nyanställd kille var han sen, väldigt sen. När jag sen lite försiktigt frågade honom om detta så kom det fram att han tillbringat 4 timmar i telefon med sin mamma, för att han inte kunde knyta en slips. Vi avskaffade raskt konceptet, även om det ibland var lite skoj att klä upp sig, just på skoj.

  En klädkod med tvång på slips och kostym medför att några medlemmar inte kommer att komma på valvakan. Det är utestängande och exkluderande. Allt det PP inte står för. Jag hoppas alla inser det problemet också.

  Vi har alltså två helt olika frågor som går i kors här – vad gäller lila färgen så ska vi vara helt olika för att inte skrämma folk eller lika för att folk ska känna igen oss. På fester med media ska vi bära slips och kostym eller vara oss själva.

  http://www.munksjo.se/upload/management/styrelse.jpg

  /Förvirrad

 29. ccima Says:

  Tro inte att det inte syns att man försöker signalera tillhörighet när man inte är medlem av den tillhörigheten!! Epic fail!! Det finns många exempel på det. Det som funkar är “respekt”. Signalera trygghet i sig själv.

  Ett par varv till i karusellen.

 30. ATIX Says:

  Till Rickard: Kan ju bero på att deras fotbollslag inte ställer upp i valet kanske? Bara en tanke men jag lovar dig att om fotbollslagen skulle börja ställa upp i valen skulle dom få ett flertal röstar. Kunde Ian och Bert så kan nog AIK också!

 31. Gustav Wetter Says:

  NÖRDERIET & MANSDOMINANSEN
  När det kommer till diskussionen om “nörderiet” och mansdominansen inom partiet så finns det ett par saker som är viktiga att tänka på. Först och främst så ser jag den generella tekniska kompetensen hos killarna, eller bristen på densamma hos tjejerna, som en avgörande förklaring.
  När Piratpartiet började värva medlemmar så var våra frågor om personlig integritet och demokratiska rättigheter på Internet samt fri fildelning bara frågor som engagerade de mest flitiga nördarna och fildelarna. Anledningen till detta tror jag är att den fruktansvärda potentialen i de nya övervakningslagarna blev tydliga mycket snabbare hos människor som inte hade ett lika abstrakt utan långt mer konkret kunnande om hur Internet fungerar. Tjejer generellt och äldre politiker i synnerhet har ofta mer begränsade kunskaper om tekniken, vilket förklarar deras svalare intresse att engagera sig i våra fokusfrågor (fram tills nu iaf).

  Denna svaghet i vårt parti, om man nu vill se den som en sådan, är dock på väg att försvinna. I takt med att upplysningen om frågornas betydelse i mindre nördiga kretsar ökar intressen hos den breda befolkningen. I Ung Pirat Jönköping har vi redan enligt min uppfattning en mycket god könsfördelning i styrelsen samt bland de mest aktiva medlemmarna.

  VÅR GENERELLA IMAGE OCH VÅR “UNIFORM”
  Jag såg i “Ahrumans” kommentar en länk till en bild som visar ett gäng Sydafrikanska högerextremister. Att likna våra partitröjor vid de här stollarnas uniformer tycker jag är lite väl långsökt!

  Det viktiga med vår image är inte att försöka tona ned det faktum att vi har många skäggiga nördar (mig själv inkluderad) i partiet, utan att vara tydliga med att alla som delar vår oro inför storebrors entré får vara med, oavsett skäggmängd och andra attribut.
  De tjejer jag hitintills stött på och umgåtts med inom partiet (min egen sambo inräknad) är starka individer som ger ett enormt viktigt bidrag till bilden av oss som den gräsrotsrörelse vi trots allt är.
  På sikt kan det såklart finnas en poäng med att våra representanter klär sig lite mer politiskt (i Sveriges Riksdag finns redan en dress code som jag gissar skulle bannlysa våra t-shirts, förmodligen gäller samma sak i EU-parlamentet), men än så länge så uppvägs den poängen av vikten att få våra partisymboler att synas inför valet. Bättre att folk rynkar på näsan åt de lustigt klädda piraterna än att de inte ser oss alls.

  Så länge ingen är otrevlig, super offentligt (mycket viktigt) eller ägnar sig åt alltför överdriven (offentlig) skörlevnad så tror jag det räcker med att vi försöker hålla efter varandra utan någon policy behöver dikteras från ovan.

 32. ATIX Says:

  Digitalis:

  Håll nu isär på päron och äpplen!

  “…Är det då för mycket begärt att man drar på sig hela, rena och prydliga kläder? Visa att man är vuxen och väluppfostrad samt respekterar andras arbete?”

  Respekterar man någon genom att slicka dens fötter eller vad vill du framnå med detta budskap? Respekten ligger väl i att låta folk själva ta ansvar hur de vill se ut på en valvaka?

  “Jag och ett par andra har jobbat röven (ursäkta språket) av oss under ett par veckors tid, drabbats av nederlag då vi helt plötsligt stod utan lokal och ändå fortsatt kämpa för att ALLA här i Syd skulle ha en valvaka värd namnet att gå på.”

  Ja, det är bra jobbat, men ibland ifrågasätter jag om ditt arbete är viktigare än att vi har en lokal att vara i, du försöker – enligt mig – framställa det så ibland. Det viktigaste är att vi har en lokal och inte vem som fixar den. Nu var det du, bra jobbat!

  “…och ringa runt ändå och har ingen som helst förståelse eller tillit till mig och bl a Arvid som gjort detta”

  Återigen, vänd på det hela. Släpp kontrollbehovet och visa att du har tillit till dina medmänniskor istället för att bli som en mamma som ska uppfostra andra i hur dom kan hantera kontakter med andra människor. Du vet inget om mig eller vilka kontakter jag har eller vilka lokaler jag hade kunnat ordna eller till vilket pris, därför framstår det som korkat att sitta inne med all information själv istället för att dela med sig av den.

  “…säga till mig att “släppa kontrollbehovet” när det är jag som i slutändan är ansvarig och t o m klämma in ett “vet du inte vem jag är?”.”

  Ja, just det, jag säger det igen. Släpp kontrollbehovet. Det sista har jag inte sagt utan det jag sa var “vet du vem jag är?” och med det syftade jag på att du behandlar alla som att du vet att samtliga är fullständiga idioter som inte kan hantera någonting själv.

  Allt jag läser i ditt inlägg är jag/vi/vi och återigen vi vi och vi…….. Ställ dig frågan som jag ställde ovan. Är det viktigaste att vi har en lokal eller är det viktigast är det är du som fixar en lokal? Släpp prestigen, det mår alla mycket bättre av. Detta är något jag kommer att konfrontera dig med när jag träffar dig nästa gång för att jag inte tycker det är acceptabelt att bete sig så som du gjorde när allt var uppe för diskussion.

  “Och hur jag och Klara vet hur allmänheten uppfattar saker och ting beror på en erfarenhet som ni för tillfället saknar.”

  Mitt ego har varit sjukt stort en gång i tiden men jag frågar mig än i dag om jag lyckades nå upp till detta ovan på den tiden.

  “…Sånt lär man sig efter att ha jobbat med marknadsföring, försäljning och reklam under hela sitt liv, ”

  Det är för att kunna lura på folk saker de egentligen inte behöver eller vill ha. Ja, vill vi efterlikna Socialdemokraterna är det nog en bra väg att gå.

  “Allt går faktiskt inte att lära sig genom att läsa, vissa saker måste man uppleva själv för att inse hur det hela hänger ihop, bland annat hur och vad den stora allmänheten reagerar negativt respektive positivt på.”

  Återigen är det förälder – barn diskussion i det hela. Du har ingen aning om vad andra kan och borde därför inte ens öppna munnen eller använda tangentbordet för att uttala dig om detta. Det är om något långt ifrån respekterande av medmänniskor.

 33. ATIX Says:

  Till alla andra som skrivit här:

  Självklart så spelar klädseln en stor roll i olika situationer – men måste det alltid vara så? Kan vi inte ens försöka ändra på den snedvridna bilden? Tänk utanför ramarna som alltid har fungerat på ett speciellt sätt.

  Ska man köpa en ny bil och vill bli betraktad seriös så ska man nog ta på sig en dyrare kostym för att uppnå bästa service.

  Men kommer du in till samma bilhandlare och skriker att någon snor hans bilar i garaget så spelar det mindre roll hur du ser ut.

  Jag hoppas att ni kan tänka stort och se de små liknelserna ovan.

  Allting behöver som sagt inte vara som det alltid har varit och någon måste gå först när man ska förändra världen och bygga något nytt. Jag trodde det var lite det Piratpartiet stod upp för….

 34. Mab Says:

  ATIX:

  Nej, Piratpartiet har inte tagit på sig att strida för att förändra folks ovana att bemöta folk utifrån deras utseende. Vi har tagit på oss att slåss för grundläggande demokratiska fundament som krävs för ett demokratiskt samhälle och personlig integritet och för rätten till delad kultur och fri kunskap.

  Vill du föra den andra striden samtidigt så önskar jag dig lycka till, jag sysslade själv med det under ett antal år när jag var yngre innan jag blev för bekväm av mig för att orka slåss mot väderkvarnarna. Men blanda inte ihop det med piratpartiets politik.

  Och när man går på en tillställning som en person anordnat följer man de spelregler som den personen sätter upp, eller så går man inte dit. Vill du inte följa den klädkod som Digitalis angett för valvakan så låt bli att gå dit. Eller ännu bättre, anordna en egen parallel valvaka utan klädkod där du och alla andra som inte trivs med att behöva anpassa er till omgivningens förväntningar kan sitta och umgås och fira patiets valframgång tillsammans

 35. Fredrik Larsson Says:

  @Atix

  Stämmer men om bilhandlarn tror att du bara vill att han skall springa ut så du får möjlighet att gå igenom lokalen och rafsa åt dig ngt?

  jag håller med dig i sak – det är budskapet som är det viktiga men om stil och klädsel ör ett verktyg för att fsprida det bättre så är det inget jag försöker ändra på nu eftersom jag är fullt upptagen med att övertyga folk om att deras demokratiska och mänskliga rättigheter är i fara.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 36. Rikard Says:

  Atix:

  Haha:

  “Bara en tanke men jag lovar dig att om fotbollslagen skulle börja ställa upp i valen skulle dom få ett flertal röstar.”

  Well, jag trodde i min enfald att vi hade lite högre ambitioner än så 😉

  Men visst: “Piratpar-ti-i-et, tja-la-la la-la!” 😉

 37. ATIX Says:

  Mab:

  Det finns väl ingenstans som jag har skrivit något, där jag blandar ihop något med Piratpartiets politik. Det jag skrev var att Piratpartiet är ett nytänkande och liknelserna till att tänka stort och utanför ramarna på andra platser borde då vara enklare. Så misstolka inte det jag skrev ovan även om man med god vilja kan göra det.

  “Och när man går på en tillställning som en person anordnat följer man de spelregler som den personen sätter upp, eller så går man inte dit.”

  Men är du helt från vettet människa? Det är kanske en privat fest där vi ska hylla Nelly bara? Med din inställning funderar jag nästan på att stanna hemma alltså. Det där får du fan-i-mej ta tillbaka alltså.

  Ursäkta om jag trodde det var en valvaka för Piratpartiets medlemmar och aktivister. Ursäkta om jag trodde du var något nytänkande. Ursäkta att jag hade fel och att du var precis likadan som herr Reinfeldt! “My rules or go screw yourself!”

  Jag hoppas gladeligen att du stannar i Stockholmsområdet!

 38. alexander Says:

  Ärligt talat så förstår jag inte problemet. För min del är det självkklart att ska man gå på finare tillställningar så klär man väl upp sig! och ska man t.ex dela ut flygblad så är väl de lila t-tröjorna helt ok. Det är ju något som har blivit förknippad med PP och svårt att ändra på. Fula uniformer finns det ju både här och där.Jag tycker väl kanske att Heleneholms Slott var ett märkligt val med tanke på hur medlemskåren ser ut. Men med tanke på de svårigheter att hitta lokal så förstår jag varför. Det finns många bansjukdomar i det här partiet tycker jag nog. Och för min del känns det lite småmilitäriskt. Men som sagt… den här diskussionen finner jag synnerligen merklig. Men det klart. jag är ju en ny småfet medlem på 43-år.

 39. ccima Says:

  Naturligtvis är klädkoder inte till för att utesluta folk. Etikettsregler är bara blodigt allvar för de nya i leken. Jag bara undrar ingår slöja i klädkoden? Eller har man liksom cancer då? “… nä de får han inte för han har cancer.”

  De finns “etikettslögner” som passar väl in för situationen. Dra en sån.
  Välkommen in i värmen.

 40. E-mannen Says:

  “Och när man går på en tillställning som en person anordnat följer man de spelregler som den personen sätter upp, eller så går man inte dit.”

  Vi anser oss vara del av den organisation som anordnar tillställningen (även om det är vissa specifika personer som gör det tunga praktiska hästjobbet) och som medlemmar i den organisationen måste vi kunna påpeka att vi tycker spelreglerna är felaktigt uppsatta.

  Ett av problemen är att det finns inga vettiga riktilinjer för hur sådana här spelregler ska se ut och därför kommer jag troligen att försöka knåpa ihop en motion om detta då det är på det viset riktlinjer kan skapas i ett parti.

  Det är inte säkert att motionen får gehör, men då har jag åtminstone försökt.
  Och eftersom jag är PP:are så är det långt ifrån säkert att motionen ens skrivs då vi är slashasar som inte kan ta på skorna på rätt fot om morgonen om vi inte får en dresscode 🙂

 41. Björn O Says:

  Stopp-stopp, storm-i-vattenglas!

  Jag tror det är vissa formuleringar som gör att folk reagerar… nu är jag inte boende i syd, men hade jag fått det där mailet hade jag nog reagerat på en del skrivningar med att göra vissa saker som jag egentligen inte tyckte var så viktiga bara på pin kiv för att stå upp för andra och driva hem en poäng.

  Altså, jag är inte kostym-typen (ok, jag vet att det inte var det som var dresscoden, men för att sätta ) även om jag kan tycka det är kul nån gång enstaka gånger som omväxling är det inget jag egentligen känner mig jättebekväm och mig själv i. Men jag skulle såklart vid enstaka tillfällen kunna anpassa mig.

  Däremot skulle en uppmaning som “Men lämna gärna din piratlila t-shirt hemma” lätt kunna göra att jag tog just det på mig på pin kiv för att visa att jag tycker det är ok om vissa vill ha det och visa sympati med dom. Jag _skulle kunna_ vilja ha på mig den lila t-shirten och jag vet att andra vill det, alltså skulle varje uttalande om att det inte uppskatas mötas med en motreaktion att visa att det är ok. Man skapar på så sätt en reaktion som på inget sätt var nödvändig att den kom upp… (och ja, jag vet att det meningen efter stod att klädkoden inte var ett krav, men folk läser inte gärna det så när det är en mening skriven i uppmaningsform före..). Kanske omoget enligt vissa, kanske tillochmed enligt mig själv, men ibland får man ta till sådana metoder om man anser att det är ett syfte värt det (vilket jag anser att det gränsar till här).

  (vad gör det lixom om ett fåtal kommer med lila tröja… det är ju om alla kommer med det som det ser konstigt ut, och det hade väl inte merparten tänkt?)

  för att sammanfatta… kommunikation är viktigt, men kommer alltid att gå fel till en viss del.

  Förövrigt har jag funderingar på att komma i burka… man vill ju hålla på sin personliga integritet som pirat! 😉

 42. alexander Says:

  Du är välkommen! tror att du hade varit jättesöt i din burka… Men man behöver väl inte ha kostym. Jag menar att vill man vara på ett sådant där ställe som Helenoholm så får man väl ändå rätta sig delvis efter normen. Har jag en fest hemma så är där ju samma sak. Visserligen skiter jag i vad folk har för kläder på sig, men röker man så får man banne mig ta den snabbaste vägen ut, även om det skulle råka vara balkongen på tredje våningen. Son är jag, och jag är också helt övertygad om att alla ni har visa regler i ert hem. Så konstigt är det väl inte. Jag är dessutom blind och jag slår vad om att 75 % av er anser att jag står utanför normen.

 43. JörgenL Says:

  1. En valvaka är en tillställning för de som slitit i valarbetet. Om pressen får komma dit är det för att rapportera om detta, men valvakan är INTE i första, andra, tredje eller ens fjärde hand till för att bedriva kommunikation med massmedia.

  2. Jag trodde det var partiet, dvs medlemmarna, dvs vi alla som tillsammans bjuder in. Alla kommentarer om att “respektera värdfolkets önskan” gäller alltså i så fall respektera medlemsopinionen.

  3. Explicita, såväl som underförstådda, klädkoder ÄR exkluderande.

  4. Jag håller med min 20-årige son som idag kom och sa:”Såg du mailet om valvaka? wtf? Jag tappar nästan lusten att gå dit…”

 44. ATIX Says:

  JörgenL:

  Jag håller fullständigt med i allt det du skriver i ditt inlägg ovan.

 45. alexander Says:

  Men det ni står för är en norm i sig. jag är inte emot rosa t-tröjor, men de hör hemma på demonstrationer och liknande och kanske inte på sådana här ställen. jag ger blanka f…n om någon skulle komma i rosa teashirt, men för mig handlar det om att respektera andra och vårt ansikte utåt. Kan inte heller förstå varför folk tog illa vid sig för mailet, så farligt var det väl inte!

 46. Lisa Olsson Says:

  Hela konceptet med att alla ska ha lila tröja och stolt visa upp den i tid och otid är fruktansvärt konformerande och direkt skrämmande i ett parti som ska stå för personlig integritet och frihet.

  Vidare anser jag klart att vi fortfarande lever i ett liv med åtskilliga andra människor runt omkring oss, och vill man att de ska respektera en så får man också visa respekt gentemot dem. Bland annat genom att klä sig vårdat på sådana här tillställningar och inte skrika som ett gäng gapiga fjortisar.
  Det finns inte en chans att bli tagen för något annat än ett missnöjesparti när så pass många piratpartister syns i media såsom vilda fjortisar som skriker “Se på mig, jag är speciell! Jag tänker inte visa dig någon respekt, men jag kräver jäklar i det din respekt!!11!!1”

  Bara för att ta död på de flesta kritiker så är jag själv piratpartist.

 47. ATIX Says:

  Lisa Olsson:

  “Hela konceptet med att alla ska ha lila tröja och stolt visa upp den i tid och otid är fruktansvärt konformerande och direkt skrämmande i ett parti som ska stå för personlig integritet och frihet.”

  Vadå alla ska? Allting handlar ju om att låta folk vara vuxna nog att få fatta sina egna beslut hur man vill vara klädd.

  “Bland annat genom att klä sig vårdat på sådana här tillställningar och inte skrika som ett gäng gapiga fjortisar.”

  Men du är inte förälder och alla andra barn och man kan inte bestämma hur folk ska se ut ifall vi nu ska vara ett öppet parti där vi låter alla aktivera sig på det sätt dom vill.

  “Det finns inte en chans att bli tagen för något annat än ett missnöjesparti när så pass många piratpartister syns i media såsom vilda fjortisar som skriker “Se på mig, jag är speciell!”

  Var har du sett detta någonstans? Jag ser det ingenstans och att flera röstar Pirat i missnöje är väl rätt självklart men det du beskriver måste vara en dröm du hade bara.

  Är det någon som skriker är det väl den som ordnat slottet? Där känns det verkligen som “se på mig” och “lyd mig”. Detta är tragiskt för då visar man inte sina medmänniskor respekt eftersom man kan låta var och en ta eget ansvar.

  Varför en del inte kan överlåta eget ansvar till andra har jag inte förståt faktiskt – sen är jag ju dock anarkist i grunden.

 48. Mab Says:

  Jag är inget stort fan av dispyter i bloggkommentarer (däremot har jag inga problem med dem i forum av någon anledning). Därför lämnar jag den här diskussionen nu.

  Men innan jag gör det så vill jag förtydliga två saker:

  1) Jag och ATIX har pratat lite privat och rensat luften och kommer förmodligen inte försöka döda varandra om vi ses irl.

  2) Jag bor i Uppsala och det är inte Stockholmstrakten. Olika län, olika landskap, olika mentalitet. Inte för att jag har något emot Stockholm, men rätt ska vara rätt.

 49. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Föreningsdemokrati eller förseningsdemokrati Says:

  […] kan man fråga sig hur vårat sätt att organisera oss kommer påverka vår trovärdighet i riksdagsvalet nästa år? Om man bortser från de redan […]

Leave a Reply