Mina drömmar om kunskapssamhället

Ja, jag vet, titeln är ambitiös så det står härliga till, men ibland får man slå på stort.

Ibland i allt annat glömmer jag vad det faktiskt är jag vill. Nu läste jag just Marie Demkers inlägg om Piratpartiet och hade ett samtal med några piratvänner och kände att jag måste få drömma.

Jag tror på ett samhälle där kunskap är allas rättighet. Där kunskap inte köps för pengar utan är en mänsklig rättighet.

Jag tror på ett samhälle där kulturen tillhör människorna, där marknaden kan tjäna pengar om människorna vill det, men där människorna, inte marknaden sätter gränserna för marknaden.

Jag tror på ett samhälle med internet åt alla. Där kunskapen får blomstra, där murar mellan nationaliteter rivs ner, där människor blir allt mer internationella och miljön inte är under konstant attack.

Jag tror att vägen dit går genom att förändra patentlagstiftningen för att frigöra miljöteknik.

Jag tror att vägen dit går genom att förändra skolpolitiken för att ta del av alla de skatter internet har att erbjuda.

Jag tror att vägen dit går genom att förändra politiken kring medicinpatent, för att frigöra resurser till forskning.

Jag tror att vägen dit går genom att förändra patentlagstiftningen för att frigöra kreativiteten och bidra till ett rikare företagsliv.

Jag tror att vägen dit går genom att lära människor vad internet är och hur det fungerar.

Jag tror att vägen dit går genom att främja deltagarkultur och klustertänkande för att frigöra skapandekraft.

Jag tror att vägen dit går genom ett Piratparti som tar sitt uppdrag på allvar och börjar prata visioner.

*******************
Mina visioner är en så länge skisser, naiva sådana ja. Men det är bättre att bygga naiva visioner för att landa i konkret sakpolitik, än att bara blogga stentråkig internpolitik.

Jag tror ju att vår politik skulle kunna förändra samhället till det bättre. Och jag vill att vi tar det uppdraget på allvar. Mindre skissartade och naiva manifest lär komma senare. Just nu ville jag bara formulera drömmar.

Ps. Om någon undrar varför jag blivit en så hutlöst dålig blogglänkare beror det på att jag knappt hinner läsa bloggar för allt chatande. Ds.

Tags: , , , , ,

4 Responses to “Mina drömmar om kunskapssamhället”

 1. Varför inte? » Tillbaka till framtiden Says:

  […] lyfta upp. Det första är av Klara. Hon gör vad jag nu inser saknats inom Piratpartiet – hon drömmer. Klara sätter upp punkter där hon övergripande visionerar kring Piratpartiets frågor. Mycket […]

 2. PMyran Says:

  Naiva eller inte så är det ju trots allt drömmarna hos människor som fört oss så här långt. Med dessa drömmar i bakfickan, som mål, blir det enklare att hålla tråden i snåriga diskussioner kring var/när/hur dessa drömmar ska/kan realiseras. Tack Klara för det.

 3. Piratpartiet – plusmeny eller tunga på vågen? < Nicklas Lundblad Says:

  […] som Mikael von Otter noterar, försöka adressera det digitala utanförskapet. Andra hoppas på frågor om öppen programvara i skolor och […]

 4. MMN-o » Piratpartiet ska inte bli “liberalt” Says:

  […] tror inte att det är en risk, men min uppmaning till er alla är: se för fan till att inte falla i fällan nu. Bara det faktum att detta dykt upp på […]

Leave a Reply