Troll är inte farliga

Vi fick en förfrågan till partiet att skriva något om nätmobbing till Veckorevyn. Nu vet jag inte om någon har svarat på det ännu. Men det här är ungefär vad jag hade svarat, om än detta bara är en rätt så flummig skiss:

Det finns en stor fördel på nätet som ofta glöms bort i alla debatter om nätmobbning. Det är det lilla ordet troll.

Ett troll är någon som vill reta folk. Som faktiskt bara har för avsikt att göra det. Du ser dem i forum, på bloggar, på irc, på Aftonbladets chat, ja överallt där människor möts och någon som annars inte får uppmärksamhet får en chans att synas.

Jag tror inte internettrollen är de där som mobbar andra i skolan, eller förföljer tjejer från krogen. Snarare är det de där blyga människorna som blir trampade på under dagarna som kommer hem och blir troll och plötsligt får makt framför skärmen.

Man brukar säga att man inte ska mata trollen, dvs man ska inte ge dem uppmärksamhet. Ett troll som inte får uppmärksamhet försvinner snabbt och drar vidare.

Om du har någon i ett forum eller på din blogg som stör dig kan du helt enkelt välja att inte läsa vad denna någon skriver. På de flesta forum finns möjlighet att blockera någon du inte vill läsa meddelanden eller inlägg från till exempel. Samma möjlighet finns på de allra flesta chatprogram.

Ofta talar man om att det skulle vara otäckare på nätet än i verkligheten. Jag kan till viss del förstå det, men för oss som är vana att leva på nätet vet vi också att möjligheten att helt undvika någon man inte vill ha att göra med är enorm. Oerhört mycket större än den i verkligheten. Det är bara att blunda eller låta bli att läsa så försvinner allt som är otäckt.

En kille du inte vill ska stöta på dig? Blockera. En jobbig människa som kommenterar på din blogg? Lägg inläggen i spamkorgen och strunta i att läsa dem.

Hela grunden för oss som lever våra liv på nätet är att vi lärt oss att sålla. Snuskgubbarna kan inte göra oss något illa. De jobbiga människorna man inte vill prata med går att bli av med, diskussionerna man vill slippa behöver man inte läsa. Det är det fina med internet, att man kan ignorera precis vad man vill.

Emma och Farmor Gun tar upp idén om att Pirater bör ta tillfället i akt att informera folk om internet. Det är Mikael von Otter om att överbrygga klyftan.

Ja ja ja! Precis så. Låt oss göra det här till Piratpartiets höstkampanj. Ut och lära folk det som vi alla älskar och andas. Dela med oss av den kunskap vi har på området. Sharing is caring. Vill vi bygga kunskapssamhället kan vi inte låta 2 miljoner stå utanför.

Utbildning om internet och en riktad satsning på klimat och patent är något jag skulle sätta högt i prioritet. Här finns direkta chanser att både få med fler människor i samhället och att få in vårt politiska budskap. Låt oss ta dem.

Tags: , , , ,

10 Responses to “Troll är inte farliga”

 1. C Magnus Berglund Says:

  Själv kan jag inte låta bli att tänka på att ett blockerat troll inte kommer få någon kärlek så länge han/hon ständigt bli blockerad. Jag försöker ta fram min vuxnaste sida och vara mig själv med troll och om jag kan så försöker jag se denne. Tyvärr är det jobbigt med ett ingrott troll, men om man tror på nätet och att människor kan om det får chansen, så blir det åtminstone en glimma av hopp. Om vi alla tar i så blir det inte fullt så tungt för oss som bryr oss.
  Jag har fortfarande då och då kontakt med de som uppfattades som troll för 5 år sen, för de glömmer aldrig den som såg dem först. Tyvärr har jag förlorat kontakten med andra vänner från samma tid, men för dessa vänner som hade en social skicklighet, så var man mest en vän bland andra. Så prova att ge lite nätkärlek till trollen och se dem växa.

 2. Mikael "MMN-o" Nordfeldth Says:

  Jag trodde det var resterande 7 miljoner i Sverige som vi inte ville lämna utanför. 🙂

 3. Marozi Says:

  Visst kan man blockera de “oönskade elementen” och på så vis slippa dom. Det är den lätta delen. Min dotter råkade ut för motsatsen. Alla blockerade henne istället. En av mobbarna på skolan hade makt nog att få andra att blockera henne så hon blev mer eller mindre helt utfryst från nätgemenskapen. Turligt nog är dottern min både framåt och social så hon skapade rätt fort ett nytt kontaktnät på nätet med nya vänner. De gamla lämnade hon därhän. Tror dock inte att alla är såna utan istället kan må mycket dåligt av en sån grej. När plötsligt alla sms, mail och chattar tystnar blir det tomt och bokstavligt talat tyst i ens nätvärld. Det svåraste för mej som förälder var att inse hur omfattande det var och hur jobbigt hon upplevde det.

 4. Johan Says:

  Saken är den att e-mobbning är svårare än så. Problemet ligger i att barn tror att vuxna inte kan ett dugg om nätet och det samhälle som finns där. Jag tror att lösningen finns på samma sätt som i afk-livet hos vuxna. Prata med vuxna om vad som pågår och låt dem resonera och försöka lösa situationen. Om man är 10 år gammal så är det inte så enkelt som att bara blockera. Det handlar om den viktiga gemenskapen man hamnar utanför om man blockerar. Nästa gång mobbaren skriver något så kan det vara socialt livsviktig information.

  Som lärare ser jag detta fenomen dagligen och står ofta helt maktlös då eleverna sällan vill tjalla på varandra. Det finns dock ingen skillnad mellan denna mobbning och den som försiggår utanför skoltid, förutom möjligen att e-mobbning kan ske under lektionstid. Lösningen borde vara densamma. Prata med vuxna som har en möjlighet att resonera kring detta.

 5. Johan Says:

  http://www.youtube.com/user/Stoppamobbingen – Vi har ju en expert på detta i partiet. VL i Kristianstad har jag för mig.

 6. Jesse Says:

  En liten brasklapp om nätets positiva sidor också vore väl trevligt? Det är ju mycket fokus på nätmobbingen. Som Josh skriver (inkl många länkar) http://scriptorium.se/josh/2009/07/06/natvanligheten-iii/

 7. Kristofer Pettersson Says:

  Trevligt inlägg och en positiv injektion! Piratpartiets uppgift _är_ att sprida kunskap!

 8. Nicholas Miles Says:

  Jag tycker inte man ska inskränka definitionen av troll till att bara innefatta “nätmobbare”. Att trolla innebär i princip att man spelar djävulens advokat till en närmast satirisk nivå, samtidigt som man står fast vid att rollen är genuin. Tekniken kan användas av “nätmobbare”, men kan också användas för att väcka samhällsgranskande frågor. Tänk KD-Inger eller, för att ta ett internationellt exempel: Tänk Sacha Baron Cohen.

  Nej, ska vi prata om nätmobbing får vi nog vidga oss från troll-begreppet. Det är nog också viktigt att vi skiljer på vad som är någorlunda endemiskt för nätet, och vad som bara är gammeltrackande draget till sin spets. Att bli blockerad av skolkamraterna låter ju inte särskilt kul, men är ju bara gammal utfrysning utövat digitalt. Det är ju inte som att ungar inte blev ignorerade av “kompisar” innan internet sök upp, och man borde därför kunna tillämpa samma lösningar nu som förr (vad de nu kan tänkas vara).

  Att bli spammad på MSN kan inte heller vara ett problem med tanke på blockerings möjligheter (det går för övrigt att läsa statusrader på folk man blockerat). En riktig problematik uppstår väl snarare i mer allmänna forum – typ facebook eller dyl. Problemet blir ju då att ungar kan bli utsatta även efter att de kommit hem från skolan. Då faller det ju utanför skolans ansvar vilket gör att man måste komma fram till nya lösningar och det är där, anser jag, som vi kommer in.

 9. Anna Troberg Says:

  Jag tror att jag svarade på den där. Eller jag svarade i alla fall på en om huruvida anonymitet på nätet är bra eller inte. 🙂

  Men visst har du helt rätt, det finns massor av sätt att undvika de störande element som huserar på nätet. Och ja, det vore sannerligen en god gärning att försöka lära så många som möjligt hur man gör för att undvika dem.

 10. Mats Says:

  OT:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29

  Den anglosaxiska definitionen av “Troll” kommer inte från substantivet Troll utan från verbet Trolling. Trålning på svenska.

Leave a Reply