Mänskliga rättigher för vem?

Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn.

Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn. Här ställs vårt engagemang i Piratpartiet på sin spets. Kan vi ens tala om att vi bryr oss om mänskliga rättigheter om vi låter detta passera utan kommentar?

När Piratpartiet talar om medborgarrätt är det nästan alltid i frågor kring våra rättigheter på och kring internet. Men i principprogrammet talar vi om människorätt. Det senare avspeglas även i styrelsens senaste beslut om vård till papperslösa.

Vad vi menar är att det blir ett glapp i vad vi säger oss stå för och vad vi i praktiken står för. Vems rättigheter är det vi värnar om vi säger oss stå för mänskliga rättigheter? Ska vi tala om mänskliga rättigheter, medborgarrätt och människorätt behöver vi ta frågor om asylsökande och deras integritet på allvar.

Vi menar att vi har stöd för detta i principprogrammet:

“Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.”

Därför ska vi tala om att det är en mänsklig rättighet att få en dräglig asylansökan och en rättssäker prövning av den. Sverige bryter enligt Amnesty med flera mot asylrätten, och om vi bryr oss om mänskliga rättigheter hoppas vi att det såväl gäller flyktingbarn som kvinnor av utländsk härkomst!

Därför ska vi tala om den mänskliga rättigheten att inte behöva känna sig hotad i det land där man sökt en fristad, om eldar som tänds utanför flyktingförläggningar med minst samma emfas som när vi talar om att människor stängs av från internet.

Därför ska vi inte vara rädda för att tala om dessa frågor utifrån ett piratperspektiv med stöd i principprogrammet!

Vi uppmanar alla pirater som håller med oss att kopiera det här inlägget till sin egen blogg.

Klara Tovhult
Jimmy Callin
Göran Widham
Rikard Fröberg
Sammy Nordström
Isak Gerson
Leif Ershag
Johnny Olsson
Marit Deldén
Olof Bjarnason
Jens Ayton
Niklas Starow
Obeveklig
Emma Ershag
Mikael Hedberg
Björn Nilsson

Tags: , , , , , ,

28 Responses to “Mänskliga rättigher för vem?”

 1. Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn | Jimmy Callin Says:

  […] Klara Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson Share this on FacebookTweet This!Subscribe to the comments for this post? Taggar:  Informationspolitik, piratpartiet, visioner […]

 2. Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn | Sagor från livbåten Says:

  […] Klara Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om människorätt, piratelive, piratpolitik, Vellinge. Detta inlägg är publicerat i Blandat och taggat människorätt, piratelive, piratpolitik, Vellinge. Bokmärk permalink. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL. « Inspiration, vrede och förvirring […]

 3. Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn « Majestatis Pluralis Says:

  […] Klara Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson […]

 4. Bloggsam » Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn Says:

  […] Klara Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson […]

 5. uberVU - social comments Says:

  Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by KlaraTovhult: Sambloggat: http://bit.ly/4NzfMg @widham @isakgerson @herrkanin @blondinrikard @samnord @piratpartiet #piratpartiet…

 6. Leffelini Says:

  Jag håller med, det har definitivt stöd i principprogrammet och är något vi borde ta till oss rejält. Speciellt när många vill få det att se ut som att Piratpartiet eller Sverigedemokraterna lockar samma väljare…

 7. Enligt Min Humla » Mänskliga rättigheter för vem? Says:

  […] Klara Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson Johnny Olsson […]

 8. Hanna Dönsberg Says:

  Du formulerar det som om vi pirater är en hög med smygrasister? Känns inte bra för mig, var precis på väg att börja skriva ett inlägg om det, nu gick lusten ur mig…

 9. Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn « Grodorna Kokar Says:

  […] Klara Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson Marit Deldén Leif Ershag […]

 10. Rikard Says:

  Hanna,

  Tror du verkligen alla vi är ute efter att måla ut PP som smygrasistiskt?

  Tråkigt i så fall.

  För min del handlar det om att snarare prova var gränsen för mitt kompromisslösa stöd för PPs tre frågor går. Den går ungefär vid det som skedde i natt.

 11. emma Says:

  Ja, jag måste dessvärre hålla med Hanna. Avsikten var säkert inte så, men flera av formuleringarna indikerar att Piratpartiet på något vis är “rädda” för att ta ställning mot rasism. Jag vill poängtera att jag aldrig, i hela mitt liv, varit rasist och alltid varit öppen med med det. Det är en viktig fråga för mig och handlar om människokärlek. Medmänskliga rättigheter betyder sannerligen rättigheter för alla människor och inte bara några utvalda och jag hade aldrig i livet engagerat mig i PP hade jag haft minsta misstanke om att det fanns några sådana underströmmar.

 12. Rikard Says:

  Emma: kom igen 😉

  Det verkar som om vi träffade en nerv dock och det var ju bra isf för då kan vi ju diskutera det hela 🙂

  Personligen tror jag inte PP är rädda för att göra utspel mot rasism (vi gjorde som medlemmar just det på våra bloggar t ex). Däremot tror jag det råder en rädsla bland medlemmar om vad man kan räkna som piratpolitik och inte.

  Det verkar råda en osäkerhet om vad principprogrammet verkligen kan anses ge stöd för.

  När vi provar att med stöd av principprogrammet omfatta asylfrågor och främlingsfientlighet som piratfrågor så borde väl ett PP utan rädsla för att ta ställning mot rasism snarare välkomna det?

 13. emma Says:

  Det tror jag är en väldigt bra poäng — men snälla, snacka inte om nerver i samma andetag. För det upplever jag vara precis den där attackerande tonen som jag blev ledsen över första varvet. Jag upplever det som att partiet har tagit ställning mot rasism tidigare, jag har till och med bloggat om det själv, så det vore väl konstigt om det inte skulle gå att göra nu. Bland annat dök det upp nån artikel redan 2006 i Expressen där PP anklagades för att vara smygrasister och lura folk. Då sa Rick Falkvinge att “om folk tror att PP handlar om främlingsfientlighet har man kommit till fel parti”. Christian Engström har dessutom på sin blogg för något år sedan eller så, kallat Sverigedemokraterna för ett “jä’la skitparti” och slagit ner på deras frågeställningar, osv. Men visst, det kan kanske vara så att folk känner osäkerhet om att ta ställning i de här frågorna och på det viset är det mycket viktigt att visa tydligt att nån rasism helt enkelt inte får plats i ett parti som värnar om mänskliga rättigheter, det håller jag med om helt och fullt.

 14. Rikard Says:

  Jag är medveten om tillika stolt över RFs och CEs uttalanden!

  Vi tar det privat i stället, enklare så!

 15. Mänskliga rättigher för vem? « obeveklig Says:

  […] klaratrovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson Leif Ershag Johnny Olsson Marit Deldén Olof Bjarnason […]

 16. obeveklig Says:

  http://obeveklig.wordpress.com/2009/11/22/manskliga-rattigher-for-vem/

  Det här ska inte gå utan att jag tänker stämma in i kritiken!

 17. Kan detta bli något bra? « maloki Says:

  […] Klara har det gjorts ett litet upprop, jag stödjer det utan att kopiera det totala innehållet av texten […]

 18. Brinner inuti & utanför « Kapten TOQigs piratskepp Says:

  […] inspirerad till att skriva en vinkling av hans inlägg, tills luften gick ur mig när jag läste Klaras inlägg. Att ta upp kampen för mänskliga rättigheter och därmed mot rasism är definitivt något […]

 19. Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn // Skivad lime Says:

  […] Klara Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson Leif Ershag Johnny Olsson Marit Deldén Olof Bjarnason Mikael Hedberg […]

 20. Jens Ayton Says:

  Eftersom jag inte har en politisk blogg nöjer jag mig med att ansluta mig till uppropet här.

 21. Beelzebjörn Says:

  I’m in, men det har du ju redan sett, ser jag 😉
  Gjorde en liten ändring i sista meningen, med Emmas och Hannas kommentarer i bakhuvudet.

 22. Ingi Says:

  Frågan är bara var man drar gränsen när det gäller piratpartiets politik?

  Jag anser tex att slippa svälta, att ha rätt till utbildning, sjukvård och livsuppehållande medicin är mänskliga rättigheter. Men om vi tar upp dessa frågor, kommer vi inte farligt nära den fördelningspolitik som PP så noggrant sagt att de ska hålla sig borta ifrån?

  Missförstå mig rätt, detta är frågor som jag verkligen tycker är viktiga. Men kommer PPs medlemmar att acceptera ett aktivt engagemang i tex ett kraftigt utökat U-lands bistånd, även om jag personligen skulle göra det?

  Jag anser verkligen att det är bra att PP opponerar sig mot de dumheter som skett i Vellinge och anser att det förmodligen kan rymmas inom PPs politiska linje. Men vad jag vill försöka påpeka är att om vi ska kämpa för alla mänskliga rättigheter globalt, så hamnar vi enligt min åsikt rejält djupt i fördelningspolitiken. Jag hävdar inte att detta vore fel, eller ens att jag personligen vore emot det, men det strider mot vad PP sagt tidigare samt att vi internt riskerar att hamna i en höger/vänster problematik.

 23. klara Says:

  Ingi: Det är precis de frågor du ställer dig som jag också ställer mig och som Fröberg försöker förklara ovan. Det kan verka så enkelt på ytan, men det är inte det. Nu har flera av oss som låg bakom uppropet tankar om att bygga motioner till årsmötet för att faktiskt förtydliga tänket. För mig var det här i alla fall långt ifrån sista ordet i sådana här frågor.

  Jag skulle nog säga att det är därifrån uppfattningen att vi vänder oss internt härstammar. Var går gränserna för vad man ger upp för Piratpartiets frågor? Och hur ska man tolka de frågorna vi redan behandlar?

  Kort sagt: Jag håller med dig!

 24. Uno Hansson Says:

  Jag anser att gränsen ganska så solklart går vid att oförbehållsamt och kompromisslöst värna om att de negativa individuella rättigheterna (alltså de 21 första av FN:s deklaration).

 25. Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn : Says:

  […] Klara Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson Leif Ershag Johnny Olsson Marit Deldén Olof Bjarnason Niklas Starow Obeveklig Hanna Dönsberg Emma Erhag Mikael Hedberg Björn Nilsson Signe Rocklin Gun Svensson Jonas Sandberg Mikael Nilsson Tess Lindholm Sugbloggen AKPC_IDS += "2739,";Popularity: unranked [?] Category: Politik […]

 26. Tommy Says:

  “Kan vi ens tala om att vi bryr oss om mänskliga rättigheter om vi låter detta passera utan kommentar?”
  Mitt svar är JA. Precis som alla andra frågor enskilda piratpartister kan bry sig om precis så mycket eller lite dom vill på sidan av piratpartiets sakfrågor, så kan man bry sig om en brand på en flyktingförläggning om man så önskar. Jag tycker inte bränder på flyktingförläggningar är en piratfråga. Jag ser det inte som att man inte bryr sig, bara för man inte gastar och skriker om allt tråkigt som sker på denna jord.

 27. Lars-Erick F Says:

  Klara, bra skrivet och rutet. Det tog några dgr innan jag såg det (pga tidsbrist). Men det gläder mig det du skriver, liksom de instämmanden som du fått.
  Jag vill, trots några invändingar som finns bland kommentarerna, tro att det är representativt för pp´s sympatisörer.
  Tyvärr finns det dock tveksamheter, vagheter och svalhet ibland från vissa. Därför är det så viktigt att pp som sådant, liksom dess mera framskjutna företrädare STÄNDIGT påminner om att någon som helst rasism, främlingsfientlighet eller liknande utslag för förakt för människovärdet inte har plats inom pp. Utan att pp står för människovärde och mänskliga rättigheter, precis tvärtom det uteslutande och inskränkande synsätt som sverigedemokraterna har!!!

 28. Mänskliga rättigheter för vem? « The Pheleroxian Blog Says:

  […] Klara Tovhult […]

Leave a Reply