Den förändrade ekonomin och de nya samhällsklasserna är Piratpartiets ansvar

Det har talats om att informationssamhället kommer att skapa nya samhällsklasser. Det har rentav talats om att de redan är här.

Jag tänker på det här väldigt ofta, att jag själv är en del av en elit, samtidigt som jag befinner mig på samhällets botten i hierarkin. Genom internet har min medelklassbakgrund kunnat ge mig en plats i samhället igen där jag kan få utlopp för min begåvning.

Det är på många sätt helt fantastiskt, men det lämnar också en bitter eftersmak. Vilka är de där som hamnar på samhällets botten nu? Vilka kommer att hamna utanför samhället när vi går mot ett kunskapssamhälle? Vilka nya samhällsklasser kommer uppstå?

Egentligen är det nog så enkelt att klasserna eller samhällsgrupperna är ungefär de samma. Det är medel- och överklassen som kommer att vinna i den här omvandlingen också.

För när allt kommer omkring är det fortfarande en ekonomisk fråga om att ha råd med dator och internet. Hur har vi i Piratpartiet egentligen tänkt att vi ska hantera det?

För mig känns frågor om nätneutralitet så oerhört långt borta när internet fortfarande inte är för alla. Det känns så elitistiskt. Hur för vi rent praktiskt ut den oehörda sprängkraft som internet kan föra med sig?

I nästan alla politiska grupper kring internet jag ser upplever jag att det finns en närmast marxistisk känsla av avantegardism som jag har lite svårt för. Alla är så uppfyllda av sig själva och sin egen coolhet på ett sätt som jag inte riktigt gillar. Jag vill inte vara en del av en elit, jag vill vara en del av ett sammanhang där internet finns för alla.

Faktum är att jag tror att nätneutraliteten är mer beroende av den här frågan än vi hittills vet om. Vi är ännu alltför få som använder internet för att det ska bära sig själv. Vi kan än så länge få vårt internet förstört. Jag tror att vår rädsla för ett förstört internet är det som riskerar att leda till ett förstört internet.

Vi behöver dela med oss. Vi behöver börja kolla på hur man kan skapa lagförslag om internet till alla. Vi behöver börja kolla på hur dator och internet ska få ingå i normen för socialbidrag. Vi behöver börja kolla på flyktingars rätt till internet på flyktingförläggningar. Vi behöver kolla på hur internet ska ingå i bistånd till utvecklingsländer.

Jag vet att frågan har diskuterats i Finland och jag tycker vi ska ligga före, inte efter.

Internet måste förflyttas ut från vår elit och ut bland människor i hela landet, hela europa, hela världen. Först då kan vi få den politiska kraften att arbeta för en nätneutralitet som verkligen spelar roll.

Kort sagt: Hade jag en valfråga 2010 eller 2014 så vore det den här. Det skulle vara ett Piratparti som verkligen tog sitt eget politiska uppdrag på allvar och faktiskt börjat våga gå utanför sin egen trygga sfär. Det är ett parti för folket och inte bara för en priviligierad elit.

I följande inlägg tänker jag försöka utveckla förslag på hur det här skulle kunna gå till.

Tags: , , , ,

16 Responses to “Den förändrade ekonomin och de nya samhällsklasserna är Piratpartiets ansvar”

 1. emma Says:

  Skitbra idéer, kommer följa förslagen med stort intresse! Har själv många gånger snackat om hur trist det är att det sitter generationer av seniorer som känner sig utanför samhällsdebatt osv.

 2. klara Says:

  emma: Tack <3 Och ja, vi började lite praktiskt med sådant i Jönköping i somras med att planera internetkurser för okunniga, men vi hade inte riktigt tid att få igång projekten. Får se om det lyckas sparkas igång igen 🙂

 3. helper Says:

  Du har en trasig länk i

  “Jag vill inte vara en del av en elit, jag vill vara en del av ett sammanhang där internet dela med oss. Vi behöver börja kolla på hur man kan skapa lagförslag om internet till alla.”

  Kolla själv 🙂

 4. Grå Says:

  Bäst att vi försöker göra alla tillhörande “informationseliten” då. Mer tillgång till Internet, utbildning i IT till de som behöver det. Exakt hur det ska ske ekonomiskt beror på vilket block som går med på vårat krav att återupprätta våra medborgerliga rättigheter efter valet.

 5. Björn Felten Says:

  Tja, inför valet 2006 så vurmade jag för att piratpartiet skulle utlova “gratis trådlöst bredband till alla” (något som skulle kosta ungefär en tia per skattebetalare om det skedde i samhällets regi), och blev på kuppen hotad med uteslutning ur partiet om jag vågade mig på att gå ut med det “valfläsket”.

  Naturligtvis skall *gratis*, som i utan att vara beroende av vilken ekonomisk bärkraft du har, tillgång till internet vara lika självklar som tillgången till ren luft och rent vatten, el och fria vägar att färdas på.

  Jag säger som Emma, mycket bra idéer Klara! Jobba gärna på i det spåret. Varför inte försöka författa en motion, som piratpartiet kan lämna in till hösten?

 6. klara Says:

  helper: tack 🙂 Blev det rätt nu? 🙂

 7. klara Says:

  Björn: Jäss, jag har hört om att du försökte en gång i tiden. Vi tar upp bollen igen nu 🙂 Motioner lär det bli ja. Det här måste vi verkligen våga börja ta i 🙂

 8. klara Says:

  Grå: Jag tror vi kommer behöva ha egna konkreta politiska förslag. Men jag tänker framför allt långsiktigt nu 🙂 Jag ska försöka utveckla det här så gott jag kan i flera blogginlägg 🙂

 9. Björn Odlund Says:

  Jag tycker mycket av det här, precis som Björn F förslag är solklara fall av fördelningspolitik. Man må tycka att det är hur hedervärt som helst, det är INTE en fråga för piratpartiet. Jag tycker väl personligen att dator och internet gällande socialbidrag är en sund tanke, men det är inte en fråga för pp.

  Dessutom skapar du begreppsförvirring genom att sätta en helt ny definition av nätneutralitet.

 10. klara Says:

  Björn O: Hur omdefinierar jag nätneutralitet???

  Huruvida något är en fråga för PP avgörs av årsmöten 🙂

 11. Björn Odlund Says:

  Ok, självklart är det en fråga för årsmöten rent formellt men för att vara övertydlig då; jag anser att varje sådant förslag måste röstas ner å det starkaste, då vår vågmästarstrategi är en del av partiets själ (tvådelat; enar oss, samt tillser inflytande).

  Skulle piratpartiet bli ett vänsterparti vet jag inte om jag skulle tycka det vore värt att engagera sig längre, eftersom chanserna att vinna framgång minskar så markant.

 12. morr Says:

  Internetuppkoppling är en del i försörjningsstödet (SOC) liksom tidningsprenumeration och tv-licens (dock inte inköp av dator mig veterligen).

  Den enkla lösningen på dator o internet till alla är ju att se till att alla kommunhus och bibliotek har lånesurfdatorer och öppna nätverk (de flesta är jag övertygad om har det redan, men vissa kanske kan behöva utökas)… Dessutom vore det grymt med fler surfzoner i till ex parker och liknande 😉

 13. Vision 2010 « Majestatis Pluralis Says:

  […] ovanstående naivt eller orealistiskt? Läs gärna originalet min skamlösa remix bygger på. Klara skriver mer om den digitala klyftan med mera. Och visst är det väl så, att om vi anser internet vara […]

 14. Bloggsam » Kunskapssamhället som en pirat framtidsvision Says:

  […] som rent ideologisk samhällsvision skulle se ut. Beelzebjörn, Jimmy Callin, Göran Widham och Klara Tovhult är dock några av de få (ber om ursäkt för om jag missat någon) och i samma anda tänkte jag […]

 15. Kunskapssamhället « Borgmi Says:

  […] Beelzebjörn, Jimmy Callin, Widham och Klara Tovhult har tidigare skrivit liknande poster.  Här finns också en inspirerande youtubefilm på […]

 16. Piratpartiet kommer förändra världen! (förr eller senare) – Mab Says:

  […] vara en motgång. Och visst kommer det svida. Men med så mycket framåtblickande tankar som ryms inom Piratpartiet kan inte en valförlust bli mer än ”a bump in the road” på vår väg mot […]

Leave a Reply