Integritetskränkningar av funktionshindrade angår oss?

När jag läser om de integritetskränningskränkningar som väntar funktionshindrade som behöver personlig assistent blir jag så upprörd att jag har svårt att behärska mig. I know, I am next. Jag är funktionshindrad, jag lever med stöd hemma, stöd med tvätt, städ, stöd med hjälp att komma iväg på saker. Allt det här är stöd som möjliggör mitt engagemang i Piratpartiet. Hade jag inte haft detta stöd hade jag aldrig haft en chans att kunna engagera mig för min vardag hade handlat om att överleva.

Jag skriker sällan högt för min egen rätt, men den här gången måste jag. Den här gången går det hela för nära.

Det här är ett exempel på intersektionalitet, som Gun pratade om på Tjejsnack.

Sammy förstärkte principprogrammet för ett år sedan. Jag vet att det är på gång revideringar och förstärkningar.

Jag är funktionshindrad, som sitter inne med år av kunskap och aktivism kring funktionshindrades situation. Det har aldrig slagit mig att bara ställa mig upp och säga “använd mig!”. Jag har inte vågat. Som funktionshindrad är man så himla van vid att ställa sig vid sidan om och be om ursäkt för sig själv, för det är vad man fått göra hela livet. Men Maria Johansson har rätt: Det här förslaget är värre än FRA-lagen. Det är det för att det slår på en svag grupp som inte kan försvara sig.

Om ni minns mitt anförande på Tjejsnack så talade jag om att ändra retoriken och tala på ett nytt sätt. Om Piratpartiet gick ut och talade för funktionshindrades integritet skulle vårt tal om integritet få en helt annan innebörd än idag. Jag hade ställt mig framför en kamera vilken dag som helst i veckan, trots att jag är livrädd för TV-kameror, och tagit den här bollen. För det här handlar om mitt liv, om rätten till ett värdigt liv, om rätten att få leva som en fullvärdig människa. Använd mig.

Edit: Jag ser att i min upprördhet inatt var jag något otydlig. Jag ser att flera har tolkat mitt inlägg som att jag själv har personlig assistent. Det har jag alltså inte, men jag har annan typ av assistens som kallas för boendestöd och ledsagare. För att berättigas personlig assistens måste man komma upp i 20 timmar i veckan och jag har som lägst hamnat några timmar där under. Men jag ser förslaget som en gateway, som en grind man öppnar där funktionshindrades integritet inte blir mer än vatten värd. Och det kommer att gå ut över mig förr eller senare också, för tillåter man in den här typen av tänk sprider det sig.

Tags: , , , ,

15 Responses to “Integritetskränkningar av funktionshindrade angår oss?”

 1. Björn Odlund Says:

  Kör bara kör, jag tycker det låter jättebra! Själv känner jag mig lite osäker för att jag inte känner till det så bra, men fråga gärna om det är något konkret du vill ha hjälp med…

  Jag är dock osäker på vad du menar med motioner till årsmötet, behövs det verkligen? Är inte detta mer en förändrad retorik vi talar om snarare än en förändrad politik? Visst att vi inte tar ställning till ersättningarna som sådan (å andra sidan vill knappast varken vänster eller höger block ta bort dom helt även om det finns nog finns skillnader, så det behöver behöver man nog inte oroa sig för)…

  MEN det innebär ju inte att det får innebära vad som helst. Det är ju helt barockt att begära att människor ska gå med på vad som helst och snällt hålla käft för att dom där pengarna är livsnödvändiga i rent ordagrann bemärkelse. Där kommer pp in i bilden. Sure att något slags kontrollsystem antagligen kan behövas, men det där!? Hell no!

 2. Thomas Tvivlaren Says:

  Bra skrivet Klara!

  Jag tycker att det här per automatik borde vara något vi bör åtminstone lyfta upp då det är en skrämmande integritetskränkning. Jag kan inte för mitt liv förstå hur intima detaljer kring en människa sexualliv och vanor i allmänhet på detta sätt måste dokumenteras och dessutom värderas!

  Att det dessutom rör en grupp människor som redan befinner sig i en svag position gör givetvis inte saken bättre.

 3. Göran Widham Says:

  Klara, du är så jävla modig! För mig är det självklart att detta är en integritetsfråga som Piratpartiet har anledning att engagera sig i. Det vore märkligt om vi bra avar för integritet när det handlar om folkflertalet och inte var beredda att också ta strid för kränkningra av en liten minoritets personliga sfär.

 4. Värdighet en livsnödvändighet | Sagor från livbåten Says:

  […] är en Piratfråga. Fler pirater än jag reagerar den här helgen. Klara skriver från sitt unika perspektiv som en av de funktionshindrade som berörs om reglerna ändras. Thomas […]

 5. opassande » Blog Archive » Vill du ha hjälp ska du inte behöva betala med din rätt till integritet Says:

  […] på Klara Tovhult, som är välkänd i piratkretsar som har genom året gjort stora insatser för piratism och våra […]

 6. Bengt Jonsson Says:

  Mycket bra och tydligt skrivet. Tänker på Gustaf Frödings dikt “Tiga och tala”

  “Stoltare är det att stiga
  mitt ibland vimlet på torgen
  fram med all sorg som jag äger,
  tolk för de tyste, som lida,
  tiga och lida blott.”

  http://sv.wikisource.org/wiki/Tiga_och_tala

  Ingen människa är en ö. Man talar inte för sig själv. Utan i egenskap av tolk. Man får inte glömma det.

 7. Rikard Says:

  Helt klart en fråga för Piratpartiet! Från referensgruppens kommentar: Instrumentet består av ett 91-sidigt dokument där varje detalj i en persons liv ska redovisas och därefter – inom varje detaljerat område – rimlighetsbedömas av försäkringskassans handläggare.

  WTF liksom.

 8. Du har sex tre gånger i veckan, du behöver ingen hjälp Says:

  […] jag idag loggade in på skype och öppnade den hemliga ninjasexchatten möttes jag av en kär väns totala förtvivlan. Det gällde det helt absurda lagförslaget som kör över den funktionshindrades integritet med en […]

 9. Christer Says:

  Du är så bra så man tror knappt att det är sant.

  Jag hoppas verkligen att PP tar den har frågan till sitt hjärta, och skulle bli mycket förvånad (och besviken) om vi inte gör det.

  Men det verkar ju på kommentarerna som att vi inte behöver oroa oss för den saken.

  Rock on!

 10. Regeringen föreslår kränkning av funktionshindrade « Majestatis Pluralis Says:

  […] Yami och pandorna Livbåten Thomas Tvivlaren Klara Klara igen […]

 11. Marco Baxemyr Says:

  Det här helt galet och måste uppmärksammas, inte minst från pirathåll!

  Go klara och alla andra!

 12. enbättrevärld.nu – blogg » Bra communitys Says:

  […] du fler tips på forum så skriv gärna en kommentar om det. Annars läs och förfäras över Socialstyrelsens ”nya” sätt  att bedöma handikappades rätt till […]

 13. Tweets that mention klara » Blog Archive » Integritetskränkningar av funktionshindrade angår oss? -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, maloki, maloki, maloki, Anne Kekki and others. Anne Kekki said: #piratpartiet http://www.kurvigheter.se/klara/2010/01/31/integritetskrankningar-av-funktionshindrade-angar-oss/ självklart vi är ju Sverige […]

 14. SEX för alla, om det dokumenteras « Emil Isberg Says:

  […] ska det vartannat år skapas en 91-sidig rapport gällande en persons liv. Nu gäller det främst handikappade som tyvärr få politiker är (som yrkesgrupp är politiker dessutom ovanligt friska), men det är […]

 15. Bloggtorka och tidsbrist… « TantraBlog Says:

  […] Emma, Klara, Signe, Sandra, Annarkia, Majestatis Pluralis, Mikusagi, Scaber Nestor, Emil, Anne, Kjell, Kjell […]

Leave a Reply