Ett parti – flera delar

Tomas Tvivlaren skriver tänkvärt om dagens debatt. Emma förekom den på sätt och vis redan igår med sitt inlägg om mjukt och hårt. Jag tänkte spinna vidare på denna fråga.

I våras när saker hände i Piratpartiet hade jag koll på allt. Jag menar, jag hade verkligen koll på precis allt. Alla små detaljer om vem som låg med vem och var arg på vem och stämningar här och konflikter där.

Det har jag inte längre. För just nu är de så många att det faktiskt inte går. Det pågår så mycket bakom kulisserna att jag blir alldeles matt, och jag är själv en aktiv deltagare.

Jag tror vi gör varandra en otjänst om vi tolkar politiska konflikter som personkonflikter när de inte är det. Men jag tror också vi gör varandra en otjänst om vi tolkar personliga konflikter som politiska när de inte är det.

Och problemet i Piratpartiet är att vi aldrig håller isär våra roller, att vi nästan alltid agerar som en familj eller ett kompisgäng. Att vi nästan alltid agerar oprofessionellt i fråga om kritik. Och ur sitt sammanhang förstoras saker upp och konflikter eskalerar, som hade kunnat lösas om man hade gett det tid och eftertanke.

Och Piratpartiet är mer sårbart för det här än andra partier. För vi har inte de strukturer som behövs för att hantera interna konflikter. Vi löser dem med ännu mer svärmande. Strukturlöshetens tyranni råder.

För ett år sedan försökte jag att styra upp ett mediatänk i partiet. Jag försökte göra detta på det sätt som traditionella partier styr upp sina mediatänk. Det är bara det att det inte går att ha genomtänkta mediastrategier kombinerat med trepiratersregeln. Eller med bloggvärlden. För alla kommer säga och agera hur de vill ändå.

Vi måste helt enkelt föra våra politiska debatter öppet. Dryfta våra interna konflikter öppet och jobba på ett helt annat sätt än traditionella partier.

Piratpartiets inre själ verkar vara att information wants to be free. Det spelar ingen roll om vad det handlar om, vi läcker som ett såll. Primärvalsresultat, privatakonversationer, festbilder, inget är heligt.

Jag skulle vilja påstå att en del av det här handlar om att vi ännu inte lärt oss att hantera internet. Bara för att man kan göra något måste man kanske inte göra det. Bara för att man har en sak att säga kanske man inte måste säga den?

Med större individuell makt kommer också större individuellt ansvar och jag skulle vilja påstå att vi i Piratpartiet ännu inte lärt oss att hantera det här. För för att hantera det här krävs en helt annan typ av kunskap än den som krävs inom traditionell politik: det krävs empati. Huge loads av empati och eftertanke behövs för att det här partiet ska gå runt. Det är det som gör att partiet över huvud taget hålls på fötter.

Frågan är om traditionella bilder av makt och ansvar längre kan råda på internet. Jag trodde att det gick, men jag är idag inte längre säker på om det stämmer. Det kanske är så att det individuella ansvaret måste öka i stället? Det kanske är så att frågor om ansvarsutkrävande inte är möjligt? Jag vet inte, jag har inga svar. Men jag börjar fundera mer och mer.

Är det faktum att vi driver ett parti på internet faktiskt det som gör att vi hela tiden kullkastar våra egna strukturer? Och vilken typ av strukturer behöver vi i så fall bygga upp för att matcha det medium där vi för vår politik?

Det inflytande jag har i egenskap av styrelseledamot i partiet är i mitt tycke ganska ringa. Det informella inflytande jag får genom att ha min position är däremot enorm. Men den positionen finns så länge jag själv agerar på ett sätt som gör att folk uppfattar att jag förtjänar den. Börjar jag agera på ett sådant sätt att förtroendet för mig ifrågasätts kommer jag att förlora den informella positionen och därmed kommer folk sluta lyssna på mig.

Den positionen ger mig en annan typ av ansvar än den position jag har som styrelseledamot. Men ingen kan utkräva något ansvar av mig för det. Det är ett ansvar jag själv måste ta.

Tyvärr tror jag att samma sak gäller oss alla i partiet.

Vi har våra egna megafoner genom PP Live. Vad vi säger på våra bloggar går ut på Live och läses där av media. Och vi har – genom trepiratersregeln – fått makt att självständigt gå ut i media som vi vill.

Jag tror dock vi så gott som alla missar hur våra egna röster bidrar till helheten. Hur bidrar min dåliga dag eller det faktum att jag är sur på någon i partiet till partiets klimat som helhet? Hur bidrar mitt blogginlägg med internkritik till den bild som vi ger av oss själva utåt? Kommer människor jag bloggar om att kunna ta till sig det hela eller kommer jag alienera dem?

Ni vet vid det här laget att jag en gång i tiden läste till präst, så här kommer en remix av bibeln.

1 Kor: 12

Ty liksom kroppen är en och har många delar och alla de många kroppsdelarna bildar en enda kropp, så är det också med Piratpartiet. Vi har alla blivit medlemmar för att höra till en och samma kropp, vare sig vi är datanördar eller orgnördar, män eller kvinnor, och alla har vi fått en och samma trepiratersregel att ta ansvar för.

Kroppen består inte av en enda del utan av många. Om foten säger: “Jag är ingen hand, jag hör inte till kroppen”, så hör den likafullt till kroppen. Och om örat säger: “Jag är inget öga, jag hör inte till kroppen”, så hör det likafullt till kroppen. Om hela kroppen var öga, vad blev det då av hörseln? Om allt var hörsel, vad blev det då av luktsinnet? Men nu har vi alla varsin egen plats i kroppen. Om alltsammans var en enda kroppsdel, vad blev det då av kroppen? Nu är det emellertid många delar, men en enda kropp.

Ögat kan inte säga till handen: “Jag behöver dig inte”, och inte heller huvudet till fötterna: “Jag behöver er inte.” Tvärtom, också de delar av kroppen som verkar svagast är nödvändiga…

… för att det inte skulle uppstå splittring inom kroppen och för att alla delarna skulle visa varandra samma omsorg. Lider en kroppsdel, så lider också alla de andra. Blir en del hedrad, så gläder sig också alla de andra.

Vi utgör Piratpartiet och är var för sig delar av det. I partiet är några riksdagskandidater, andra kandiderar till kommunfullmäktige, andra är bloggare; några har fått gåvan att ta hand om människor som är ledsna, lösa konflikter, förklara vår politik på ett pedagogiskt sätt, att vara ledare, eller att tala olika slags språk. Kan alla vara riksdagskandidater? Eller kandidater till kommunfullmäktige? Eller bloggare? Kan alla ta hand om människor som är ledsna? Eller lösa konflikter? Kan alla förklara vår politik på ett pedagogiskt sätt eller koda? Nej.

Och då skall jag visa er en väg som är överlägsen alla andra:

1 Kor: 13

Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal. Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting. Och om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men saknar kärlek, har jag ingenting vunnit.

Tags: , , , , , ,

17 Responses to “Ett parti – flera delar”

 1. Panterdjuret Says:

  Jag kommenterar inte här så ofta, men jag håller med om det här. Och gillade verkligen din remix av bibeln.

  Kram på dig.

  (By the way, varför slutade du studera till präst? Eller är du präst, men utan jobb bara?)

  /Pao

 2. Björn Odlund Says:

  oj… så klokt och tänkvärt och finurligt formulerat! wow!!

 3. Händelsehorisont Says:

  Du har så rätt. Jag ser det hela som ett problem med att förstå att människors engagemang inte alltid, kanske inte ens i majoritet eller i första hand är ett engagemang i sak utan i känslor. “konkret”, “rakt och tydligt”, “högt i tak” är inte någon universalvaluta när man skall hantera åsiker, uppfattningar och upplevelser som inte går ihop. Ibland är det inte någon valuta alls.

  Traditionella partier har under decennier malt ner dom här problemen i köttvärldens hierarkier. Det Piratpartiet försöker sig på är helt nytt och oprövat, spännande och skrämmande, och naturligtvis Alldeles Underbart:)

 4. Dennis Homo Sapiens Nilsson Says:

  Du hade inte koll i våras. 🙂

  Det hade ingen då, och ingen kommer aldrig i framtiden heller ha det. Så skall det vara.
  Den perfekta människan finns inte, och kommer heller adrig att finnas, oavsett vad vissa inbillar sig. Det är därefter vi skall organisera våra samhällen.

  På tal om bibeln och änglar så har vi här ett klokt citat från den fjärde amerikanske presidenten:

  If men and women were angels there would no need for government.
  -James Madison

 5. Andreas Karlsson Says:

  Mycket välskrivet, formulerat och genomtänkt, Klara. Jag följer debatten på långt avstånd, ser inga detaljer, men jag kan konstatera att du har helt rätt i “… empati och eftertanke behövs för att det här partiet ska gå runt”.
  Det gör ont i mig när det blommar upp konflikter, som jag är övertygad om inte skulle uppstå om det fanns mer av eftertanke, empati. Många medlemmar i PP kanske är för binära – gott eller ont. Antingen eller. Ond eller god. Så enkelt är det ju förstås inte. Vi kan inte tänka binärt bara för att våra verktyg för det. Människor är komplexa. Att ta ansvar för sina uttalanden är fundamentet , vill man inte ta ansvar så är man antingen tyst eller tänker igenom och omformulerar.
  Hastigheten inom partiet är galet högt. Detta uppmuntrar ju inte direkt till eftertanke…

 6. zales Says:

  oj, jag fick tårar i ögonen av att läsa ditt inlägg, det du skriver gäller på många plan inte bara PP, och då har jag varit ateist i 57 är. Att se sig själv och se sina egen roll i ett sammanhang är inte lätt.
  Ni kanske skulle använda 3pirats regeln på intern kritik, och då inte vända sig till dom som du vet håller med dig kritiken utan dom du inte vet vad dom tycker. Detta för att undvika att sitta på sin kammare och bygga luftslott, en reality check.

 7. Fredrik Says:

  Det är så mycket tankar som jag skulle vilja formulera om detta inlägg men jag hinner inte riktigt just nu så det får sammanfattas i
  Lysande!!

  Kram på dig!!!

  PS
  Tack för måndagens fantastiska postning. Jag fick lite samma aha-upplevelse av denna postning som den jag fick av att se Amanda Baggs, även om det var betydligt mer omvälvande.
  DS

 8. Lars-Erick F Says:

  Jag inser alltmer att du behövs inom pp.
  Jag har hört en del glunkas om intern oenighet tidigare, men det verkar ha kommit i öppen dager nu i dessa dagar. Vilket känns både rätt och fel. Fel att det finns, men rätt att den kommer fram.
  Öppenhet måste vara bättre än slutenhet. I vart fall om det förenas med förstånd och omtanke om medmänniskan. Och om de gemensamma målen.

  Dock, pp är ett parti, som strävar efter makt. Makt korrumperar. Därför måste alla vara på sin vakt. Mot andras utveckling, och sin egen.

 9. Thomas Tvivlaren Says:

  Oj Klara! Måste spinna på det Zale här ovan var inne på och säga att det inte är var dag jag känner mig hedrad att som ateist (med vissa agnostiska störningar) förekomma och dessutom inleda en text där bibeltexter citeras.

  Verkligen grymt skrivet!

  Det här (exempelvis) var kärnfullt:
  “Och problemet i Piratpartiet är att vi aldrig håller isär våra roller, att vi nästan alltid agerar som en familj eller ett kompisgäng. Att vi nästan alltid agerar oprofessionellt i fråga om kritik. Och ur sitt sammanhang förstoras saker upp och konflikter eskalerar, som hade kunnat lösas om man hade gett det tid och eftertanke. “

  Det här funderar jag på om vi kan komma runt med något eget:
  “För ett år sedan försökte jag att styra upp ett mediatänk i partiet. Jag försökte göra detta på det sätt som traditionella partier styr upp sina mediatänk. Det är bara det att det inte går att ha genomtänkta mediastrategier kombinerat med trepiratersregeln. Eller med bloggvärlden. För alla kommer säga och agera hur de vill ändå.”

  Givetvis måste vi ha basal mediakunskap men jag tror det är minst lika viktigt att förstå att människor överlag är evinnerligt trötta på alla tomma skal och betydelselösa demagoger som personifierar substanslösheten inom det politiska etablissemanget. Bara för att normen är och har blivit att alltid svara oavsett om det sker med ett ickesvar som mest förvillar än förklarar så betyder inte det att vi måste hoppa på det spåret. Jag tycker vi bygger nytt även där! Så länge man gör saker från hjärtat och behåller sin äkthet så tror jag det finns en enorm acceptans bland människor överlag att man inte är någon supermänniska. Att våga säga att man inte vet eller “bara” är människa och därmed mänsklig är inte detsamma som att man är en dålig politiker. Det är snarare tvärtom så att en en bra politiker måste – i synnerhet i dessa tider – visa väljarförtroende och dito respekt. Det gör man inte om man behandlar människor som vore de helt dumma i huvudet.

  Det riktigt fina i kråksången är att detta också ligger helt i linje med vår öppenhetskultur.

  Vi bara äger liksom! 😉

  Det ska vi fortsätta med och inte genom att förstora våra rädslor utan konfrontera dem! Det är inte mängden vänner som avgör ens sociala nätverksvärde utan kvaliteten på dem. Jag är också fullkomligt övertygad om att med rätt gäng – ur perspektivet deltagarkultur och väljarsvärm – finns inga oöverstigliga hinder. Det blir ringar på vatteneffekt.

  Tack igen!

 10. Hanna Dönsberg Says:

  Superbt Klara. Att du dessutom presenterar 1 Kor som förslag tillm lösning ger mig rysningar. Jag älskar det stycket, jag älskar partiet. Vi grejjar det här :))

 11. Islossning | Rick Falkvinge (PP) Says:

  […] fallet för bara några månader sedan (jag tror vi alla minns ett par exempel). Det är så många olika människor som skapar så mycket positiva föredömen att negativa vibbar drunknar ut och att det […]

 12. min korta reflektion över gårdagen… « Björn Odlund, pirat Says:

  […] korta reflektion över gårdagen… Efter att ha läst klaras kloka blogginlägg om hur vi som parti i en ny tid med ny teknik fungerar annorlunda satt jag en stund och funderade […]

 13. Christer Says:

  Fantastiskt välskrivet, den är nästan lite beroendeframkallande den här bloggen!

  Thomas Tvivlarens replik gick inte av för hackor den heller.

  Heja Klara!

 14. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats Says:

  Svärmagi…

  I kommentarsfält och i mitt tidigare inlägg har jag varit inne på att det finns en stor potentiell styrka i att värna om öppenhet och transparens. Rätt anammad så uppstår nämligen den magiska synergi som präglar förtroenden och dess relati……

 15. Kongress och bloggpris och Piratpartiet « Borgmi Says:

  […] som händer inom partiet, och det är svårt att ha koll på allting. Jag själv tror att partiet lider av växtvärk, och att det yttrar sig på lite olika sätt beroende på varifrån man ser det. Jag […]

 16. Isak Gerson Says:

  Hanna: Jag hoppas att du syftar på 1Kor 13. 1Kor har en del grejer du inte borde hänvisa till. Jag syftar främst på kapitel 11 och 14.

 17. Marco Baxemyr Says:

  <3 as usual.

Leave a Reply