Kuk kuk kuk och så lite mera kuk

När jag hade mitt föredrag på tjejsnack drev jag en del med kukmätartävling i Piratpartiet. Det har jag fått all anledning att göra idag också.

När Anna och jag möttes i chaten idag var våra reaktioner ungefär likadana. Hon använde ordet tuppfäktning, som syntes på bloggen idag. Själv använder jag ordet kukmätartävling. Vi pratar om samma sak och har förstås suttit och skrockat åt det hela idag.

Det fanns en tid när jag trodde att de där fajterna skulle ta sönder partiet. Det vet jag numera att de inte gör. Det händer oftast inte särskilt mycket alls, mer än att vi andra som inte har lika stort behov av att synas och höras får sopa upp efter fajterna. Och det ska jag faktiskt erkänna att jag är lite trött på.

Själv fajtades jag på rätt rejält fram till i höstas. Jag tröttnade. Varför?

Jo: För att det tar tid att bygga upp ett parti, för att allt inte kan ske på en gång, för att varje strid inte är värld att föras.

However: mäter man kuk är varenda strid värd. För det gäller att vid varje enskilt tillfälle ha störst. Något säger mig att det är samma mätningar vad gäller FRA-lagar, skattesatser och RUT-avdrag. Varje enskilt citat som man kan lyfta upp och visa att den andra varit dum är värt att tas tillvara på. He said, she said. He did she did. Varje litet misstag ska fram i ljuset. På så vis låter vi politik handla om petitesser i stället för… tja… politik.

Och om kuklängden är viktigast, tja då blir frågan om huruvida CE ska sitta i styrelsen eller ej typ årsmötets viktigaste fråga. För nu har den börjat handla om vem som har störst kuk av Rick och Mattias. Och när pressen får se det här rapporterar de om “strider i piratpartiet“.

För en annan har det bara blivit “here we go again”.

För när folk ballar ur och gör andra ledsna vilka sitter och plockar upp resterna? När kukarna ska mätas vilka ska sitta och trösta efteråt när någon tredje som över huvud taget inte synts blir ledsen? Jo: det är då Piratpartiets verkliga ledare dyker upp. De där som aldrig syns och hörs, de som bara finns och alla tar för givna. De som håller tillbaka de värsta striderna så de inte uppstår eller medlar när de väl gjort det. För på internet funkar sällan ett auktoritärt ledarskap. Det blir bara till käbbel. Käbbel som får de mindre hårda att i tystnad lämna partiet för att de inte orkar med. Människor som går sönder när människor de tycker om bråkar med varandra.

Själv har jag blivit blasé. Jag orkar inte längre bry mig, jag orkar inte längre ta fajterna på allvar. Det viktigaste i dem är ändå sällan sakinnehållet.

När jag fick frågan av Östnytt varför det var så få tjejer på toppositioner inom politiken (riksdagen är en av landets mest jämställda arbetsplatser, men de högsta ministerposterna innehas fortfarande i regel av män) och vad man kunde göra åt det svarade jag. “Jag vet inte, jag vet faktiskt inte”. Och tillade “det är bättre att vara ärlig”.

Jag tror dock jag har ett svar nu: Anledningen till att så få tjejer får toppositioner är att potentiella kukmätare älskar kukmätartävlingarna. Och ledarskribenter är ju ganska bra på att mäta kuk. Alltså fascineras de av andras kukmäteri och vill själva mäta kuk genom att skriva om det hela. Och på så vis kommer toppositioner kräva kukmäteri. Och på så vis kommer politiken att handla om låsta positioner och att vinna små små strider. Väldigt förenklat förstås. För vi som vet vad det handlar om vet ju att bakom strider finns ofta sadfaces, människor som sårats och egentligen är ledsna men som visar det i ilska.

Det vilar något sorgligt över kukmätandet på något vis. Det måste vara sjukt jobbigt att alltid gå runt och fundera över hur stor man har, och att alltid behöva bevisa det för andra? Att alltid visa styrka styrka styrka. Ungefär som de populära på högstadiet liksom.

Hur ändrar vi då på det?

Vi iggar kukmätandet förstås, ser det för vad det är. Vi lyfter fram de där som inte annars syns i rampljuset. Piratpartiet är ett gigantiskt teamwork.

Valberedningen, till exempel, bestod ju av betydligt fler än Mattias. De bestod ju av de här:

Från vänster: Jan – PiratJanne – Lindgren, Jonathan Rieder Lundkvist, Jimmy – Kanin – Callin, Marco Baxemyr och Mimmi Lowejko. Och jag har inte sett någon av dem mäta kuk ever.

För övrigt tycker jag valberedningens förslag är bra. Så det så!

Tags: , , , , , , ,

30 Responses to “Kuk kuk kuk och så lite mera kuk”

 1. Jan Lindgren Says:

  Undrar hur många träffar från Google du kommer få på det här inlägget. 😉 😀

  Tack för en bra bloggpost återigen – en som fick mig att skratta mitt i alltihop. 🙂

 2. Stefan Flod Says:

  Haha, tror du satte fingret på något riktigt sant.

  Har även jag slutat med kukmätarävlingar, det tar massor av energi till oftast väldigt små grejjer.

  Så jag lägger min energi på lite mer möten, PR och byggande å så låter jag kukmätartävlingen till dem som vill syssla med sådant. 😛

 3. Peter Andersson Says:

  En del av fajterna har väl handlat om pengar? Eller för att uttrycka det vitsigare: När kulorna började rulla kom kukmätningarna i dagen…

 4. Kanin Says:

  Haha, var du tvungen att ta en bild där jag ser ut att vara 140 lång och väga 35 kilo? ;D

  Utöver att dela Jannes undran vill jag säga att det är oerhört kul att läsa dina bloggposter då man framför ögonen ser dig utvecklas av dina erfarenheter i partiet, antagligen mer än någon annan på grund av att du tar dig tid att reflektera över dig själv och dina handlingar. 🙂

 5. Anne Kekki Forshaga Says:

  jag gillar med valberednings förslag.

 6. klara Says:

  Janne: Hahah ja, de blir nog en del. Och tack 🙂

  Stefan: Ja, visst gör de, man blir ju matt för mindre 🙂

  Peter: Riktigt så enkelt är det inte. Det har varit så här även innan skulle jag säga.

  Kanin: Av det här inlägget ska du ju ha lärt dig att storleken inte spelar någon roll 😛 Dessutom är du jättesöt på bilden så upp med öronen å var glad 🙂

  Jag kanske är partiets mest självupptagna självreflekterare ;D Någon måste väl vara det också 😉

  Anne: 🙂

 7. Mr Profit Says:

  Skönt avslappnat perspektiv. Respekt!

 8. Jörgen L Says:

  Du har både rätt och fel tycker jag.

  Rätt, det är inte alltid viktiga frågor som ges uppmärksamhet på det här sätter, och det är oftast inte de människor som “bär rörelsen på sina axlar” som är de som deltar i de där tuppfäktningarna.

  MEN, du har lite fel om du tycker att det _alltid_ är fel att ge sig in i den där typen av konflikter. Ibland måste nån ta på sig rollen av tupp och sluta vända andra kinden till, annars tappar man självrespekten. Och ibland kan det vara så vist ordnat att det finns någon som trivs med att ställa upp och göra det…

  Konstruktivt är det inte alltid, men kanske en nödvändighet för att behålla sin mentala hälsa…

  Det viktiga är att inse att det finns mycket få saker här i världen som är det viktigaste som finns.

 9. Thomas Tvivlaren Says:

  Det mest kukfixerade inlägget någonsin. Fast bra skrivet (som vanligt). Jag tror dock att visst kukmätande är ofrånkomligt i alla sammanhang där makt och/eller pengar är inblandade.

 10. Thomas Tvivlaren Says:

  Manuell trackback:

  Unionen och kulturskaparna – Uppföljning

 11. maritune Says:

  Apropå ingenting, Klara, så är du med på min lista med tolv bloggare som jag (inte) är vän med (jag har inte så många vänner). Det är en sådan där ”blog award” som säkert redan har passerat alla aktiva svenska bloggar minst en gång. http://maljmusic.blogspot.com/2010/03/sunshine-award.html

 12. AquaVera Says:

  Hm,,,sådana här snuskiga ord får mig att osökt tänka på en KUK-historia.

  —Vet du det maximala måttet på en kuk??
  — Nä,
  — Jo, den kan bli 13″ ( tretton tum) för sen det den en fot. ( 1 fot = 33cm, 1″=25mm

  O jäklar nu kom jag på en snuskig till……..Huga mej.

  —-Mamma mamma får jag säga MUS.
  —-Nej min lille son, sådana ord passar sig inte i vårt fina hem.
  —Varför undrar du det då??
  —Nä, inget särskilt, då hänger det en Fladderfitta i taket.

  Ha det bra alla//AV

 13. Isaksson Says:

  Hm.. kuk ja.. Ibland önskar man att fler Svenska politiker faktiskt hade lite kuk.

  Nåväl, jag kom faktist ihåg en historia jag med..

  En sköldpadda spatserade längst vägen i vårsolen, när plötsligt en skugga föll över honom.
  Skuggan visade sig vara kastad av en stridsvagn, som arrogant tittade ner på sköldpaddan.
  -“Fy faaan, vad ful du är!” sade stridsvagnen skrattandes till sköldpaddan, som lugnt tittade upp mot stridsvagnen med ett millt uttryck i ögonen och svarade..
  -“Skall du säga, som har snoppen mitt i pannan.”

 14. Björn Odlund Says:

  Jag tror du var inne lite på det, men för att lyfta upp och klargöra min egen ståndpunkt (no-pun-intended 😛 ).

  Jag tror inte det egentliga problemet är att vissa i vissa lägen tar sig vissa brösttoner och mäter kuk, det är tvärt om som Jörgen säger, rätt mänskligt om inte annat.

  Jag tror det viktiga är att vi ser det för vad det är, människor med starka åsikter, vilket såklart är helt tillåtet att ha. Problemet kommer andra vid sidan av börjar “mäta kuk” på de som debatterar, utifrån person snarare än argument.

  Jag har liksom inget problem med att se att en person som har ett stort kunnande inom ett område inte behöver vara det på andra (det är snarare troligt) eller komma med felaktiga/dumma påståenden.Folk är bara människor och just det här är den viktiga skillnaden i att för sig själv utse folk som auktoriteter på vissa områden och att vara auktoritär mäta budskapets värde utefter vilken roll personen har.

  Jag ser både Rick och Mab som riktiga auktoriteter på inom varsina områden. Och även om jag tycker att de båda är kloka i största allmänhet har jag inga problem med att erkänna att jag ibland tycker dom kommer med ogenomtänkta eller till och med stolliga uttalanden. Att tillmäta ett uttalande eller en handling värde för att den kommer från en ledare (formell eller informell) är intellektuell omognad. Och jag tror att ovan nämnda personer tycker sådant är rätt så tråkigt, även om det kanske bara är den första som kan anses ha en “fanclubb”.

 15. Björn Odlund Says:

  Förresten, appropå valberedningen så tror jag att en grej som de allra flesta tycker men som nog inte kommit fram, vilket är väldigt synd, är att de allra allra flesta tycker att de gjort ett bra eller till och med mycket bra jobb rent allmänt, men är kritiska till vissa detaljer (alla/de flesta alternativa förslag bygger ju mycket på valberednings arbete men gör vissa ändringar, en del små, en del lite större).

  Och att vara kritisk till detaljer är ju något man får vara, men det är ju tråkigt om det upplevs som att helheten är kass för att det glöms bort. Har nog iofs att göra med att man pratar mer om det som är dåligt än det som är bra. Inte för att det inte skulle vara problematiskt.

 16. Lars-Erick F Says:

  Att sånna där rubriker alltid visar sig vara falsk marknadföring. 😉

  Nå, en del har för stor, andra för liten.
  Och en del (Johan Stolpskottet Pehrson) blir så förbittrade över att de visar sig ha för liten att de gör allt för att få folk att den är störst.

  Så, får man inte bli justitieminister så måste man drogtesta barn och låta polisen kolla alla konton/baankaffärer för de som är bekanta med någon som är misstänkt för brott…

  Tänk att det ska vara så svårt att inse att lagom är bäst, dvs om det används på rätt sätt.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/brott-och-straff-eller-att-aterfora.html

  med flera inlägg.

  Samt: http://blog.janrejdnell.se/2010/03/oppet-brev-till-fp-liberalernas.html

 17. Jan Lindgren Says:

  Som nån som sitter i valberedningen så kan jag inte annat än hålla med Björn. Och uttrycka att det tyvärr väldigt sällan har kommit fram att folk tycker vi har gjort ett bra eller mycket bra jobb rent allmänt. Det eftersom eventuellt beröm så lätt drunknar i kritik och bemötande av sagt kritik.

  Jag har inget emot att folk är kritiska mot detaljer, men det blir lätt svepande generaliseringar i stil med att vårt förslag “suger”, att vår argumentation inte är välgrundad i “verkliga förhållanden”, att förslaget är “pinsamt” eller att vi uppvisar “enorm nonchalans” för att vi inte ändrar i vårt förslag.

  Det blir extra tråkigt när sådant kommer från ledamöter i styrelsen och är något som jag tror bidrar till att måla upp den bild av en maktkamp mellan Rick och Mab som pressen har presenterat.

 18. Mot målet med maktmissbruk « Tsim's Blogg Says:

  […] representant i en lagstiftande församling kan agera på ett sätt som uppenbarligen endast är kukmätning – det resulterar i att två mycket kompetenta personer inte kan anställas av partiet, varav […]

 19. Hur vi vinner valet … | Sagor från livbåten Says:

  […] om att Piratpartiet är så mycket mer än det interna tjafsandet om organisation och positioner. Kukmätandet med Klaras […]

 20. Mimmi Lowejko Says:

  Anledningen till att vi inte jämfört kukar i valberedningen är för att jag skulle vinna över dom alla med “hästlängder”.

 21. Marco Baxemyr Says:

  Mimmi: Haha eller hur! 😀

 22. Peter Says:

  Ja de blir ju inte svårt att tycka om valberedningens förslag om man oavsett anledning hamnat på deras lista över “lämplighetsgodkända” styrelseledamöter.
  Valberedningar är ett onödigt ont o borde avskaffas genast o enligt mig inte förenligt med piratpartiets ideologi om transparens eftersom de inte är det som sägs som är de viktiga utan det som inte sägs.
  Valberedningen har säkert försökt göra ett bra jobb men missat en del saker som fått konsekvenser både i styrelsen o för partiet redan innan årsmötet.
  Jag har ju då aldrig hört om en valberedning som jobbar proaktivt i förebyggande syfte att inte förekommas på ett årsmöte.
  Att inte kunna stå för när man gör misstag som visats både här o på annat håll visar ju på att även valberedningen också är indragna i kukmästerskapet o inte bara MAB.
  Därför blir ju svepande argument mer relevant än om valberedningen hade varit mer ödmjuk för reaktionerna i partiet.
  Därför är de rätt att kritisera valberedningen.
  De ska även få ros o tack eftersom:
  De kan trots allt inte hjälpa att partiet valt en suboptimal lösning för hur val annordnas.

 23. Mab Says:

  Klara: jag förstår din, Anna och Emmas vilja att bemöta den här frågan med humor. Och det har jag absolut inget emot. Uppenbarligen har ni med tanke på kommentarerna på era blogginlägg lyckats ganska bra dessutom. Jag tycker själv det är en smula komiskt hur folk mer eller mindre förväntar sig att jag och Rick ska råka i luven på varandra, Jag tror att kunde man ha ett virtuellt popcornsförsäljningssånd skulle PP vara en guldgruva.

  Jag uppskattar också verkligen att du lyfter fram den övriga valberedningen. Är det några som förtjänar uppmärksamhet så är det dem. Det ska du ha all heder för.

  Det gör dock inte att jag tycker det är särskilt roligt att bli förminskad. Jag har svårt att läsa din text på annat sätt än att du anser att enda skälet att det uppstår konflikter mellan mig och Rick är att vi bägge gillar att hala fram den och mäta (samma intryck fick jag inte alls när jag läste Annas och Emmas inlägg på samma tema). Tycker du verkligen att det är enda orsaken till att jag och Rick hamnat i clinch med jämna mellanrum sedan 2008? (före dess fanns inga direkta konfliter mellan oss vad jag kan minnas). Tror du att partiet skulle må bättre om jag helt enkelt lät bli att säga ifrån de gånger jag anser att ledningen (dvs Rick) borde agerat annorlunda? För om du anser att det vore den bästa lösningen tycker jag du borde säga det till mig, istället för att göra dig lustig på min kuks bekostnad.

  Slutligen, för de som undrar, är min kuk ganska exakt 14,5 cm. Jag tvivlar på att det ändrats sedan sist jag mätte den.

 24. Rickard Olsson Says:

  Vdg valberedningens arbete så tycker jag personligen att arbetet med att vaska fram intressanta kandidater och intervjua dem är förstklassigt. Jag tänker faktiskt spinna det till att vara så bra att jag önskar att vi kunde ha fått ut fler bra och tänkbara kandidater ur det. 🙂

  Jag tänker mig alltså en metod där en valberedning är primärt ansvarig för att ta fram kandidater, intervjua dem och presentera en lista med alla som den tycker når upp till en viss nivå enligt de kriterier som den har fått. Sedan ska medlemmarna få rösta på de kandidater de vill, med den officiella valberedningens lista, egna preferenser och ev andra spontanformade valberedningars rekommendationer i åtanke. Jag tror att ett sådant förfarande skulle mjuka upp valberedningens makt till förmån för medlemmarna samtidigt som det bevarar en stor del av grundtanken med att nominera en grupp eftersom valberedningen skulle kunna beskriva hur de tänker sig att kandidaterna fungerar tillsammans med andra, vilka kvaliteter de skulle tillföra osv.

  Jag tänker förresten lägga fram det här som ett motyrkande till Ricks motion.

 25. Kukar, fåglar och piratpartiets styrelseposter // Skivad lime Says:

  […] till bråkandet. Man kan som Klara enkelt bortförklara det med att det skulle röra sig om kukmätartävling (bland osäkra män) att det skulle ligga personliga problem bakom frågorna, men jag tycker man […]

 26. Att förknippas med sitt kön « Emil Isberg Says:

  […] blev både sårad och förnärmad när jag såg Klaras utspel gällande en diskussion om organisationstrategi eftersom jag anser att det är nedsättande att förknippa debatten till de inblandades kön. Och […]

 27. Laszlo Donat Says:

  Det här inriktningen av debatten är ganska tråkig och kommer att ge ökad splittring om vi fastnar i könsdebatten. Full kattrakning pågår ju redan och ingen tycks bry sig om att valet är snart, mindre en sex månader!

  Om inte kvinnorna ville ha kuk skulle aldrig männen bry sig om storleken! Skulle inte ha behov att mäta alls!

  Förövrigt siffran sex kommer att döpas om kanske till kort! Se mer: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.12473584

 28. ulf_pirat Says:

  Det här är ett sexistiskt inlägg som förknippar konflikt med kön (som om inte kvinnor har konflikter). Det är inte ok att vara sexistisk mot kvinnor och inte ok att vara sexistisk mot män, det är att förminska män till kön. Sluta med sånt här trams, du kan nog bättre än så här!

 29. jens Says:

  HAHAHA SÖKTE PÅ GOOGLE: KLARA FÅR KUK

 30. Kasta ut hatarna ur partiet! | Diverse pirattankar av Torbjörn Jerlerup Says:

  […] http://www.kurvigheter.se/klara/2010/03/15/kuk-kuk-kuk-och-sa-lite-mera-kuk/ […]

Leave a Reply