Det privata rummet blir offentligt

Marie Demker sammanfattar idag på ett närmast genialt sätt internets dilemma och möjligheter, samt piratpartiets kanske största organisationsproblem i en enda mening:

På nätet syns allt du gör globalt, samtidigt som de flesta upplever att de gör en privat handling.

Exakt så. Det här blogginlägget till exempel… Det skrivs bakom fördragna gardiner, av en person som inte ännu gått upp, sittandes naken under ett täcke. Kanske har hon inte tänkt genom det hela med att outa sin nakenhet, i och med att hon faktiskt skriver ett blogginlägg som går ut på hemsidan för sveriges tredje största parti. Kanske är det faktum att hon sitter under ett täcke en väl förmildrande omständighet som gör att det går att skriva utan att uppfattas som för mycket? Kanske är det precis så korkat att skriva som det känns för läsaren att läsa det.

Eller kanske, kanske skapar det en känsla av autenticitet, av äkthet, av att den här människan verkligen brinner för det hon just nu skriver. Och kanske blir det hela välskrivet och fullt begripligt. Inte desto mindre har hon lämnat ut sitt privata jag i ett offentligt rum. Något hon gör väldigt ofta. Oftast utan att tänka på konsekvensen, och hon är inte ensam.

Internet rymmer en enorm möjlighet att spy ur sig det man har inom sig för tillfället, utan att behöva tänka på konsekvenserna. Om man ska försöka organisera ett parti på internet får det ganska virriga konsekvenser. Som till exempel att någon säger att den ska gå på toa, samtidigt som någon annan i chaten just stoppar in en köttbulle i munnen.

Vi har ännu inte lärt oss hur offentligt det här rummet är. Eftersom det finns i våra sovrum och vardagsrum och det är så lätt att säga vad vi känner kan vi inte överblicka konsekvenserna av vad mottagaren ska uppleva när hen läser det vi skrivit.

Jag tror att text som direktkommunikation med många deltagare samtidigt är fullständigt dömt att misslyckas som främsta organisationsverktyg. Det håller inte att ta med sig sitt bajs in i någon annans kök. Eller att regelbundet äta middag på dass. Det känns helt enkelt inte fräscht.

Och ändå är det just där, i det ofräscha, som internet får sin sanna potential. Om vi kan visa våra rätta jag mer oförblommerat, ja då kanske vi trots allt skapar mer förståelse för att människor har brister? Om vi pratar om bajs, ja då kanske vi kan lära oss att även kändisarna bajsar. Om vi kan göra vardagen till konst, ja då kanske inte det som annars är fult, grått och trist så ointressant längre?

Det är ju en jättebra tanke. Men det måste också finnas en opt-in och en opt-out någonstans för vad man ska tvingas få veta av någon som man inte har bett om. Visst kan det vara väldigt bra att nära vänner i en chat får veta att någon just nu mår dåligt. Men om dessa är 50 personer som alla har olika känslor för nämnda person, ja då kan det bli mer komplicerat.

Betyder detta att man ska sluta blogga naken från sängen? Är detta en av internets barnsjukdomar eller är det något vi kommer att vänja oss vid? Kommer folks dåliga mående eller bajsande bli som vilken trivial information som helst i framtiden? Ungefär som att man ber någon tala högre när man inte hör vad den säger, eller att man går till ett rum med bättre täckning när man talar i telefon?

Eller riskerar all utspydd massa att leda till apati? Att vi inte längre kan bry oss om det som sägs?

Göran Widham konstaterade nyligen hemma vid mitt köksbord att vi nog har lika mycket empati idag som förut, men den fokuseras inte längre på samma sätt. Det spelar till exempel inte längre roll om någon olycka sker nära eller långt bort. Det som engagerar verkar vara helt andra saker. Empatin räcker liksom så långt som den kan räcka. Sedan tar den slut.

Om man översätter detta till ett offentligt samtal som piratpartiet just nu, så är mängden utspydd galla så stor att ingen förmår vare sig hantera eller känna empati för alla. Jag som själv känner andras människor för starkt drar mig till exempel undan från alla större chatar och forum för att slippa behöva ta in skiten. För av alla konflikter som just nu finns i partiet handlar i mitt tycke minst 75% av att vårt huvudsakliga media är kommunicerad text i olika former. Text utspydd från allehanda privata rum, där ingen av oss tänker på att det vi säger går in i ett annat lika privat rum.

Om vi kommer lära oss det här med internet som människor och hantera det på nya sätt vet jag inte. Men att läget för att hantera ett parti med en kärna på kanske 300 aktivister börjar bli ohållbart på grund av internet, det borde vi börja våga tala högt om. Det är ju just bara då att om vi börjar tala högt om det, så blir det återigen från samma privata rum, med samma privata känslobagage, med samma oförmåga att föreställa oss varandras ögon och tonfall. För om du visste att människan du just trodde så där illa om, eller sa det där taskiga till, faktiskt sitter och gråter på riktigt så vore det kanske inte fullt så kul med det där skämtet eller den elaka kommentaren?

Med detta sagt vet jag inte ens om medvetenhet om att vi alla sitter i privata rum spelar någon roll. Kanske kan det mana till mera eftertanke när man ger sig in i konflikter. Kanske kan det leda till andra former av organisation än de vi sett hittills, men för mig som tidigare varit övertygad om att alla problem i piratpartiet handlat om organisation… I have to say. Ja, det är ett problem. Men frågan är om det problemet vore hälften så stort om vi inte satt ensamma i varsina rum med med alla våra tillkortakommanden inpå bara skinnen och vräkte ut våra känslor inför varandra? För det räcker att det ska finnas tre – fyra människor av femtio som är på dåligt humör i en chatt för att kunna välta ett helt samtal.

Kommer det i framtiden att finnas verktyg där man till exempel kan installera program som låter en fundera över “Ska jag verkligen posta detta här just nu?” Vet jag verkligen att ingen kommer att ta illa upp av det jag säger? Har jag någon koll på om det jag säger kommer att missförstås? Hur uppfattas det jag just nu har att säga? Går mitt budkskap fram? Ungefär som de program som Mac hittills skapat för att stänga av internet innan man startat om datorn.

Jag vet inte om mitt budskap gick fram genom detta inlägg. Kanske låter jag mer negativ än jag faktiskt är. Jag kände mig inte särskilt negativ igår men inlägget uppfattades ändå som det. Det är inte alltid helt lätt att vet hur det man säger kommer att uppfattas, som sagt.

Om mitt budskap inte gick fram kan jag alltid skylla på att jag skrev något medvetet meta. Även om sanningen egentligen kanske är att jag helt enkelt borde ha ätit frukost innan jag tryckte på knappen för publicera.

Tags: , , , ,

25 Responses to “Det privata rummet blir offentligt”

 1. vänstra stranden Says:

  Jag tyckte det blev intressant när du vecklade ut resonemanget igen. Posten påminner om de tankar jag hade innan jag preciserade meningen, men ändå lite annorlunda. Vilket är vad som är så spännande med dialog och kollektiv kunskapsuppbyggnad.

  VS

 2. Tweets that mention klara » Blog Archive » Det privata rummet blir offentligt -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Klara Tovhult, Piratbloggar. Piratbloggar said: klara: Det privata rummet blir offentligt: Marie Demker sammanfattar idag på ett närmast genialt sätt intern… http://tinyurl.com/y8z6pna […]

 3. Rick Falkvinge (PP) Says:

  Fan vad du är bra! <3

 4. klara Says:

  vänstra stranden: Tack. Och japp deltagarkultur är oerhört spännande 🙂

 5. Marcus Fridholm Says:

  Det räcker strängt taget med en enda riktigt sur person för att välta chatten. En börjar och sedan delas alla andra upp i folk som antingen håller med, går i svaromål eller försöker lugna ner alla andra. Det skulle vara stor humor om det inte var så tröttande 😉

 6. OlofB Says:

  Jag är alldeles övertygad om att vi “köper oss problem” genom att husera och socialisera via textgränssnitt som Skype och gråa forum.

  Samtidigt är det vi; vi lever på nätet. Det går *inte* att komma ifrån och jag tror någonstans inte att vi vill det heller.

  Det jag tänkt på senaste dagarna är om inte mycket härrör just från avsaknaden av ljud & bild. Den råa texten är så lätt att omtolka och missförstå. Och det finns kulturella uttryck inbyggda i chatttexter som gör att det finns höga trösklar att komma över för de som är nya i denna kommunikationsform.

  AFK är att föredra alla gånger. Men för att verka över geografiska vidder även fortsättningsvis – varför inte börja använda oss av webcameror och mikrofoner? Skype är kanske inte lösningen – men visst måste det finnas konferensprogramvaror som stödjer multipla webcams samtidigt?

 7. klara Says:

  Rick: Tack 😀 Bra är vi nog egentligen alla. Vi behöver nog bara komma på hur vi ska komma till våran rätt allihop. Sådant tar tid 🙂

  Marcus: Haha ja eller hur. Vi kommer säkert garva om saker om något år redan 😀

  OlofB: Jo, jag tror du har i alla fall delvis rätt. Det skulle hjälpa oerhört mycket. Det kräver lite mer, men det kan också vara just den tröskel som krävs för att komma över en spärr som uppbådar vanlig artighet 🙂

 8. OlofB Says:

  Jag funderar också på om möten AFK, eller online, över huvud taget mäktar med mer än 5-6 deltagare. Om det är fler än så, kanske en mera traditionell envägs-kommunikation lämpar sig bättre. Tänk föreläsning med frågor.

  Så för att förbättra digital kommunikation inom PP gäller det alltså att hitta konferensmjukvara med stöd för webcam+ljud som klarar 5-6 personer. Så härligt teknokratiskt man kan “boila ned saker”. 🙂

 9. Göran Widham Says:

  Klara, du är så klok!

  Angående Olofs förslag: +1337

 10. klara Says:

  OlofB: Haha, underbart va? Det är oftast så i PP att diskussionen fastnar på hur något ska göras rent tekniskt. Men jag börjar nästan förstå varför 😀

  Och visst är det så att massmöten inte är himlen. Men det man då också måste fundera över är om direktdemokratin inte heller är helt enkel att handskas med? Som vanligt kastar jag ut frågor, men inga svar 😀 #tm

  Göran: Nu ska vi inte överdriva. Jag är inte mer klok än den som skriver arga inlägg om kukar och gör mängder av pojkar ledsna helt i onödan. Precis som alla andra är jag ett tveeggat svärd. Jag kanske bara hugger skarpt när jag väl hugger 😉 Eller nåt. #gillaliknelser

 11. OlofB Says:

  Hittade följande: http://oovoo.com/HowToooVooItem.aspx?pname=HowToooVooVideoCalling

  Tyvärr är det “bara” windows+mac, men det är väl en början.

 12. Nätet, nätmobbning, näthat och Bjästa | Svensson Says:

  […] Bloggat: Tonårsmorsa1, 2, Signerat Kjellberg, Isberg, Morrica, Klara, I media: DN, NM1, 2, UNT, GP, ST, Läs även andra bloggares åsikter om Bjästa, Näthat, […]

 13. opassande » Blog Archive » Ett par viktiga saker Says:

  […] Under normala omständigheter lär vi oss och går vidare. Men loggar kan sparas, ilska tillåts inte sjunka undan alltid, så jag har i praktiken hoppat ur sådana kanaler eftersom jag inte hittat nåt bra sätt att förhålla mig till det. En slags social anpassning som inte riktig klickat än. […]

 14. Hur kan och ska man förstå näthatet? : Cybernormer.se Says:

  […] man inte ens hinner reflektera över eventuella konsekvenser. På Twitter skriver Marie Demker till Piratpartiets Klara Tovhult att: På nätet syns allt du gör globalt, samtidigt som de flesta upplever att de gör en privat […]

 15. OlofB Says:

  Ytterligare en teknik hittad. Kul namn och browserbaserad talar för det alternativet:

  TokBox

 16. Veckan som gick – Vecka 12 « Same Same But Different Says:

  […] “Klara utvecklar det här och annat kring att diskutera online, väldigt bra. Även Oscar Swartz skriver i ämnet, med fokus på att vi behöver vara lite mer tåliga. Uppdatering: Mycket tänkvärd artikel på Techcrunch om internets “minne” och hur vi antagligen måste bli mer accepterande.” […]

 17. klara Says:

  OlofB: Funderar över hur och var vi ska testa den nya tekniken? 🙂 Förslag? 🙂

 18. OlofB Says:

  klara – TokBox verkar formidabelt enkelt att testa – har man en laptop med inbyggd webcam+mic är det inte så mkt mera än att skaffa konto och ställa in ljud/bild. En idé är att försöka övertyga en av sina “kluster” att pröva. Jag har ju retorikgruppen här i GBG – de kan bli ofrivilliga försökskaniner. Eller kommunledningen här i Mölndal.

  Jag skaffar konto A.S.A.P. så hör jag av mig!

 19. OlofB Says:

  klara – jag fixade konto (lätt som en plätt). När man väl kommit in får man välja att “koppla upp sig” mot redan existerande tekniker som Google Talk, MSN messenger, Yahoo messenger osv. Så man får sina adresslistor “gratis” via gmail, om man nu har det (som jag har). Smidigt!

  Det verkar lovande men jag har inte fått något konkret testat ännu.

 20. OlofB Says:

  Har testat med två pirater nu. Detta ser riktigt bra ut än så länge, den som inte har tokbox-konto får en URL skickad till sig, dit denne surfar för att så chattandet. Riktigt bra början på påskveckan!

 21. OlofB Says:

  “dit denne surfar för att så chattandet. ” ska vara “dit denne surfar för att delta i chattandet.” för ivrig för att skriva rent 😉

 22. OlofB Says:

  Några lärdomar från gårkvällens testande:

  1. Alla ska ha hörlurar (annars blir det eko)
  2. Trådat nätverk bättre än trådlöst (detta tar bandbredd helt klart)

  Så receptet blir:

  Laptop+inbyggd webcam+öronsnäckor. Then you’re set to go 🙂

 23. OlofB Says:

  För övrigt betyder rubriken på ditt inlägg något helt annat för mig idag jämfört med i helgen!

  “Privata rummet blir offentligt” betyder bokstavligen det med mha TokBox.

 24. klara Says:

  OlofB: Låter väldigt bra alltihop här 🙂 Du får hjälpa mig att försöka installera på riksdagskickoffen 😉 Jag testar det gärna, men är allt annat än 1337 själv, trots att jag kör linux 🙂

 25. OlofB Says:

  klara – kommer sprida denna teknik i så många forum jag kan närmsta tiden. Kickoffen kommer bli utmärkt testtid..

  Funderar på att sätta ihop en videosnutt som beskriver hur man gör för att sätta upp ett möte. Att delta på ett möte är lika lätt som att klicka på en länk som kommer via mailen/skype/irc/whatever 🙂

Leave a Reply