Eli Eli lema sabachtani

Påsken har ett budskap vi missar så lätt. Fokuseringen på Jesus som Guds son är för mig idag inte särdeles intressant. Men påsken griper ändå tag i mig. Särskilt med nedanstående sång.

Berättelsen om påsken handlar om att stiga rakt ner i helvetet, att gå rakt ner i avgrunden. Att vara så nere att man inte vill leva och inte se någon utväg. Alla självmordsförsök, alla depressioner, olyckliga kärlekar, förluster…

Allt det är påsk. Allt det handlar om att dö och att i de allra flesta fall återuppstå. Vi dör och uppstår alla hela tiden. Det är en del av livet.

Påskens högtid med Getsemane då Jesus blir förråd, då hans vänner somnar från honom, då en av dem förnekar att de känner honom… har vi inte alla varit med om sådant? Har vi inte alla blivit svikna, förnekade och förrådda?

Och har vi inte alla vandrat på Golgata och känt oss bespottade och hånade av världen, även om världen just då bara fanns i våra huvuden? Har vi inte alla varit där?

Och har vi inte alla spikats upp för något som någon annan gjort. Och har vi då inte varit med om att någon helt oväntad kommit till undsättning? Någon vi inte sett förut, någon som kanske alltid funnits där, eller som dök upp från ingenstans.

Och har vi inte någon gång ropat ut i ångest och känt att ingen ingen är där för oss? Och är det inte då vi skriker efter Gud, om du finns så hör mig!. Eli eli lema sabachtani

Och vaknar vi inte oftast omtumlade efteråt ur vår förtvivlan? Såren finns kvar. Vi går ut i världen, märkta men levande.

För mig är det det som är påsk. Och varenda gång jag hänger där på korset tror jag att denna gång är den sista… och varenda gång jag uppstår förundras jag över hur gudomligt stark jag faktiskt är.

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “Eli Eli lema sabachtani”

 1. Adam Eltér Says:

  Bra skrivet! Själv är jag kristen så påsken har en självklar mening för mig men jag tror ändå att det du skriver om faktiskt kan ha en ännu större mening än Jesus död och uppståndelse även för oss kristna. Ska tänka på det här under påskhelgen!

 2. Adam Eltér Says:

  Bör tillägga att jag inte sett klippet (orkar inte leta efter hörlurar och vill inte väcka hela huset) så jag vet inte hur mkt du tagit därifrån.

 3. Uno Hansson Says:

  Det är säkert många, många som mer eller mindre känner igen sig i det som du skriver, och kanske såsom jag själv tror att nu är en väl ändå befriad från allt återfall till besvikelse, blasé och tristess, för att ändå alltid på något förunderligt sätt återuppstå mer levande än förut. Ok, detta gäller ju då hur en känner sig inombords, trots att vissa kroppsfunktioner bara avtar mer och mer.

  Men påsken ser jag förstås som att uppdraget som Jesus åtog sig var slutfört. Dvs. uppdraget att skapa en helt fri, öppen och transparent delaktighet i en imateriell gemenskap (det s.k. himmelriket) för alla som vill ta för sig – kosta vad det kosta vill.

Leave a Reply