Fantastisk färglöshet och faktisk fattigdom

Jag läser Henrik Oscarssons inlägg om de svängande opinionsmätningarna. Han gör sina egna tolkningar om vilka frågor som förändrat väljarnas sympatier under den månad som gått mellan några stora opinionsmätningar.

Ulf Bjereld backar upp. Men säger samtidigt något som gör att jag själv reagerar starkt. Nämligen: Väljarna blir mer och mer rörliga för varje val som går.

Jag är inte särskilt förvånad. Det som förvånar mig är snarare att spelet kan fortgå utan att särskilt många säger ifrån. Det är ju bara teater. Partipolitik har för länge sedan slutat att betyda någonting. Ideologierna som bar dem från början är utbytta mot opinionsundersökningar, procentsatser i skatter och talet om arbetslinjen.

Samtidigt har en stor del av samhället helt hamnat utanför.

Inget parti har mig veterligt ännu så länge ställt sig upp och sagt att de ska utreda huruvida fusket inom socialförsäkringarna är så stort som det sägs. Inget parti vågar mig veterligt ifrågasätta den arbetslinje som hela samhället omhuldar med hull och hår och som upprätthålls med den ena vansinnigare åtgärden efter den andra.

Nästan inget parti vågar driva frågan om sex timmars arbetsdag (Tack F! för att ni visar lite stake!) och under tiden arbetena blir färre tvingas fler och fler gå på dagisliknande institutioner och praktiker som kostar samhället multum att upprätthålla och bara får alla att må dåligt.

Det har visserligen alltid varit så här. I den fina svenska modellen har folk alltid hamnat mellan stolarna. Det är helt enkelt bara fler och fler som gör det nu. Och dessa har ingen röst. Det finns inget parti som för deras talan. Det tvåtredjedelssamhälle jag pratade om med mina Broderskapspolare på nittiotalet är här! Och erat parti gör ingenting för att lyckas förändra den situationen. Nej, det gör knappast alliansen heller. Alla partier pratar bara jobb jobb jobb trots att jobb bara är ett fejkat sätt att driva runt ett samhälle som är fullständigt förändrat.

Arbetslinjen lever kvar på 80-talet samtidigt som den monterar ner de system som fanns då för att fånga de som hamnade utanför. Det är människovidrigt i sin värsta form.

Den ekonomiska jävla krisen?! Ja, den är ju förstås inte alls en följd av att man låter bankerna styra både världspolitiken och den nationella politiken? Den ökade rasismen har inget att göra med att man dumpar invandrare bland alla fattiga och låter de fattiga svenskarna ta smällarna samtidigt som man pratar vackert om integration? Det har inget med ekonomisk politik att göra? Eller?

Klart det har. Man behöver inte vara vänster för att se att “arbetarklassen” blivit medelklass och lämnat allt vad andra är bakom sig. Må de sedan vara invandrare, cancersjuka, funktionshindrade, arbetslösa, unga, bostadslösa, pensionärer, socialbidragstagare, arbetslösa eller andra ekonomiskt svaga grupper. Det spelar ingen roll. De ska spottas på, förlöjligas, kallas fuskare, bli av med sina ersättningar och plågas så mycket det bara går för att De Ska Minsann Veta Hut de jävla fattiga svinen!

Jag skiter i ekonomiska klyftor, det enda jag bryr mig om idag är att det ska finnas en acceptabel lägsta nivå i samhället, att det ska finnas ett nät att samla upp oss i som inte klarar av det medelklassifierade, tvångssamhälle som får allt mer glesa skyddsnät.

Och samtidigt raserar man den försikiktiga återrestaurering av demokratin som internet har chansen att vara. Man låser kunskapen som skulle kunna användas för att frigöra miljöteknik och hjälpa verkligt fattiga länder att ta sig ur sin fattigdom.

Så vi raserar välfärden, stänger ute fattiga länder mer och mer med större och större handelshinder via immaterialrätterna och sedan säger vi: “vi fattar ingenting, varför bryr sig inte dagens ungdomar om politik längre?”

Medelklassen har ett enda vettigt parti att välja på om de vill bevara demokratin, det är oss – Piratpartiet. Den fattiga har inget.

Inget.

Tags: , , , , , , , , ,

29 Responses to “Fantastisk färglöshet och faktisk fattigdom”

 1. Mikael Ensson Says:

  Tänk vad många gånger jag har skrivit om detta ämne och min önskan om detta från PP… Kampen för det lilla folket…. Robin Hood politik…. Men icke…

 2. klara Says:

  Ensson: Ge mig länkar så länkar jag in 🙂 Jag har lite information overload just nu och bara spydde ur mig mina tankar ganska snabbt 🙂

  Det är inte omöjligt att få med t ex att utreda fusket om sjukförsäkringar till sjökort osv.

 3. Petter Ericson Says:

  Vad du är bra, Klara!

  Dock så tror jag personligen att ‘fusk-utredningar’ och liknande inte skulle kunna få plats i sjökorten, av den enkla anledningen att vi har en stor del medel- och överklassväljare som inte är intresserade av att ge några pengar till fattiga i onödan.

  De må vara cyniskt uttryckt, men piratpartiet är inte ett parti för de fattiga, utan för alla som vill kämpa for demokrati. Jag må önska att det vore annorlunda, men demokratikampen är alldeles för viktig i nuläget för att jag ska våga äventyra den med något som många, många ser som oväsentliga sidofrågor.

  Jag tror tyvärr det racker med att vi får bilden av ett ‘socialist’- och ‘fuskarkramar’-parti för att en viss grupp väljer att rösta på något annat parti. Det är röster vi inte har råd att förlora.

  Med det sagt: Jag vill ha sextimmarsvecka och medborgarlön. Jag vill ha vettigt stöd till alla och en människo- och samhällssyn som fokuserar på hållbar tillväxt och utveckling, inte ‘köp-fler-prylar-oftare’-mentalitet. Jag vill ha ideutbyte mellan människor till bådas och samhällets i stort gagn, och jag vill ha ett internet som medium for förståelse mellan människor och grupper.

  Men jag tror inte piratpartiet kommer lyckas med hälften om vi satsar på allt.

 4. klara Says:

  Pettter <3 Long time no see!!

  Jag håller med fast inte. Den här typen av frågor har starkare fäste i partiet än man vid förstone kan tro. En av mina käpphästar om internet åt alla är redan genomröstad på årsmötet med över 75%-ig majoritet. Så vi har redan börjat dra i frågor som är bortom medelklassperspektiv 🙂

 5. fredrik Says:

  fantastiskt inlägg! Tycker verkligen att piratpartiet borde ha 6 timmars arbetsdag som ett av sina huvudkrav – isf skulle jag lova att rösta direkt oavsett om ni visar 0,3 eller 30 % i opinionsmätningarna!

 6. Lästips! « Tusen pekpinnar Says:

  […] Lästips! juni 13, 2010 tags: arbetslinjen, kortare arbetstid, piratpartiet, valet, vänsterpartiet av tusenpekpinnar Must-read: http://www.kurvigheter.se/klara/2010/06/13/fantastisk-fargloshet-och-faktisk-fattigdom-2/ […]

 7. Tweets that mention klara » Blog Archive » Fantastisk färglöshet och faktisk fattigdom -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Ann Markström, Klara Tovhult, Klara Tovhult, Piratbloggar, Erling Hellenäs and others. Erling Hellenäs said: RT @KlaraTovhult: Allt för att hamna på live också: http://www.kurvigheter.se/klara/2010/06/13/fantastisk-fargloshet-och-faktisk-fattigd … […]

 8. klara Says:

  fredrik: Tack så mycket. Tror arbetstidsförkortning eller medborgarlön skulle kunna komma i framtiden för pp om inte annat. Nu har vi redan haft årsmöte så det är tyvärr försent innan valet ;/

 9. Rasmus (en annan) Says:

  Från PPs websajt

  “Alla maktmedel, system och metoder som staten kan använda gentemot sina invånare måste befinna sig under ständig omprövning och granskning av folkvalda företrädare. När staten övervakar invånare som inte är misstänkta för brott utgör det en kränkning av den enskildes privatliv på ett i grunden oacceptabelt sätt. Varje medborgare skall tillförsäkras den anonymitetsrätt som idag förutsättes i grundlagen, och den enskildes rätt att bestämma över sina egna personuppgifter måste stärkas.”

  Jag skulle vilja påstå att myten om bidragsfusket används som ursäkt för att öka den generella övervakningen i samhället. Det är en väldig massa integritetskänsliga personuppgifter som myndigheterna samlar in i jakten på bidragsfuskare. Jag tycker att en granskning av denna myt borde ligga klart inom ramen för vad PP kan driva i riksdagen.

  Ytterst handlar det om demokrati, att avslöja felaktiga beslutunderlag och myter som används för att driva igenom system som kränker medborgarna, måste vara en central del av demokratikampen.

 10. Lars-Erick F Says:

  Helt kort.
  Betr opinionsundersökningar. Läs detta:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/06/meningslosa-siffror.html

 11. klara Says:

  Rasmus: Exakt! Jag håller med till 170%

  Lars-Erick: Skakolla 🙂

 12. Petter Ericson Says:

  Klara: Indeed! Du får ta och hänga litegrann i #telekompaketet@irc.telecomix.org eller nåt 🙂

  Jag finns iofs på skype också (pettter.e) men är inte online sådär tokofta.

  Hur som helst så kan jag vid närmare eftertanke se vad ni menar, men jag tror ändå vi bör passa oss för att expandera vårt fokus allt för mycket allt för tidigt. Första målet är trots allt att komma in i riksdagen.

  Nåja, jag ska sluta vara så negativ hela tiden 😉

 13. Uno Hansson Says:

  Enligt min bestämda uppfattning så är det korporativismen som är den helt avgörande orsaken till att det fortfarande finns fattiga människor i Sverige. Dyningarna från arbetarrörelsens Saltsjöbadsavtal gäller fortfarande. Tom Moderaterna har ju numera anammat detta den arbetande medelklassens skråväsende. Sammantaget så har detta bl.a. medfört att under perioden 1980 till 2000 så steg fastighetspriserna – och därmed boendekostnaderna – med 250 procent (realt). Min och min fästmös omoderna etta i centrala Gbg kostade exempelvis 1960 55 kr/mån (trettiofemtedelen av våra utbetalda löner). Men sedan kom miljonprogrammet och rivningsraseriet.

  Citat: “Efter andra världskriget har länder som Sverige[1] och Österrike, under långvariga socialdemokratiska maktinnehav, utvecklat korporativistiska drag med samförstånd mellan regering, fack och näringsliv (jfr. saltsjöbadsandan).”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Korporativism

 14. klara Says:

  Petter: Kanske hinner med irc i sommar. Har dragit ner chatandet till ett minimum för att kunna bli klar med boken 🙂 Dagens inlägg var bara tvunget att skrivas dock, kanske mest för att förklara för mig själv hur jag ser på saker.

  Uno: japp, korporatismen är helt klart en del i eländet med sin centralisering ;/

 15. steelneck Says:

  Opinionsundersökningar.. Fundera, varför ser vi aldrig statistik på hur många som nekar till att vara med?

 16. klara Says:

  steelneck: just i detta fallet finns det tydligen. Om jag inte läste fel hade SCB:s senaste undersökningen haft ett 30-procentigt bortfall. Tror jag läste det hos Oscarsson. Citerar bara ur minnet nu så ta min uppgift med en nypa salt. Men följ länken i min blogg så står det något om bortfall där. Jag har läst om det senast idag, nämligen.

 17. Fredrik Larsson Says:

  Ojdå Klara – Jag tror du gör utspel som inte har med PP att göra. Det kunde dock framgå lite tydligare.

  Jag tänker inte ta debatten med dig i dessa frågorna utan nöjer mig med att konstatera att om PP gör utspel som ligger i linje med vad du skrivit försvinner jag tillsammans med 40-60% av PPs väljarkår.

  Mao. jag ger blanka fanken i vad du har för höger vänster inriktning eller vilka frågor utanför PPs mandat du är intresserad av men dom skall du checka in i garderoben vid ingången till PP och får hämta ut dom när du går ut igen.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 18. Petter Ericson Says:

  Fredrik: Det finns en skillnad mellan att fundera over hur piratpartiets politik skulle kunna expanderas och föresla motsvarande ändringar till principprogram och sjökort, och att säga att ‘det har skall vi driva’. Jag tyckte det var tydligt vilken sida linjen det här inlägget befann sig.

  Sen kan du ju notera att Klara som slutkläm konstaterar att – just det – det här är inte frågor som piratpartiet driver, och fattiga som vill rösta på ett parti som faktiskt lovar göra någonting åt deras situation inte ska rosta på piratpartiet.

  För att avsluta kan jag konstatera att din reaktion var precis den jag forväntade mig skulle komma upp (och även varnade för ovan) förr eller senare. Nu blev det förr. Synd att jag just i de har frågorna helst inte skulle fått rätt.

  Allt gott.

 19. Fredrik Larsson Says:

  @ Petter

  Jag förstår precis vad du menar men jag håller inte med dig (eller Klara) om slutklämmen.

  För det första anser jag inte ens att begreppen fattiga/rika skall tas upp i samband med PP (iaf. inte när man talar om fattiga/rika på svensk nivå). Skall man mot mitt tycke ta upp det så skall man iaf. inte positionera sig vad gäller fördelningspolitiken. Det man kanske skulle kunna säga är att PP är ett parti som fattiga och personer i utanförskap skall rösta på eftersom vi står för öppenhet, demokrati och saklig granskning istället för ministerstyre, kontrollsamhälle och myndighetsmissbruk.

  Min reaktion går jag gärna i svarsmål för eftersom det som skrivs i mångt och mycket går tvärtemot allt jag utanför PP står för. Dom åsikterna har jag checkat in i garderoben. I mina disskusioner med eventuella väljare, och på nätet, anstränger jag mig verkligen att ge en helt neutral bild av PP och inte ge min egen vision. Därför reagerar jag väldigt starkt när någon officiell person inte gör det.

  Kan ju tillägga att jag reagerar även om det är Rick som projicerar sin liberala syn och argumenterar emot det också även om jag stör mig mindre på åsikterna i sig då.

  Allt gott till dig och Klara också

  Mvh
  Fredrik Larsson

 20. Jörgen L Says:

  Jag tycker att inlägg som det här är viktiga.

  En av de unika sakerna med piratpartiet är att vi medger att det finns frågor som ligger utanför vår politik. Att det finns frågor som handlar om tex fördelningspolitik som vi medvetet avstår att ta ställning i. Inte för att de frågorna är oviktiga, utan för att de frågor vi driver är mycket viktigare just nu, och för att ingen annan tar våra frågor på allvar.

  Det är just det som gjort att vi valt att lägga våra olika uppfattningar i tex fördelningspolitiken åt sidan tills vidare. Samtidigt, så tycker jag att det är en bra sak att visa att det faktiskt existerar olika tankar hos enskilda piratpartister, just för att det illustrerar att vi valt att lägga dessa åt sidan i det praktiska arbetet för att vi tycker att informationspolitik och demokratiförsvar är viktigare.

  Det är helt enkelt ett styrkebevis för PP att vi kan visa att vi trots att vi ser att vår politik inte svarar på alla frågor, ändå kan välja att lägga våra meningsskiljaktigheter i andra frågor åt sidan för att enas i det som vi håller som viktigast.

 21. Fredrik Larsson Says:

  @ Jörgen

  På sätt och vis håller jag med dig eftersom det kan vara väldigt bra att visa att vi inte är robotar.

  Men jag övertalade en stor del av min bekantskapskrets att rösta PP i EU-valet (runt 90%) och jag har mycket svårt att få med mig dom igen. Det finns dom som pratar om att hellre rösta på liberalisterna tom. eftersom dom på det viset iaf. inte stödjer röd-grönt.

  Skulle dom idag få för sig att titta in på bloggarna och läsa Klaras (f.ö välskrivna) inlägg så har jag troligtvis tappat dom helt. Samma sak gäller naturligtvis om någon med ett hjärta som klappar för det motsatta laget läser en ultra-liberal blogg från en riksdagskanidat där man disskuterar vad som borde eller inte borde ingå i partiprogrammet och sjökorten.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 22. Beelzebjörn Says:

  Helt kort:

  Tack Klara 🙂

 23. Erik Says:

  Det här är ett inlägg som man ska minnas.

  Tänk om PP kunde bara börja rulla den här stenen frammåt!

  +1 +1 +1 +1

 24. Identifbarhet som normaltillstånd, men inte övervakning « >> hannes2peer Says:

  […] att en högt uppsatt politiker troligtvis har gjort sig skyldig till våldtäkt. Varje läsare som tvångssamhället ännu inte försatt i total apati, undrar naturligtvis vilken politiker det är frågan om. Är det […]

 25. Identifierbarhet som normaltillstånd, men inte övervakning « >> hannes2peer Says:

  […] att en högt uppsatt politiker troligtvis har gjort sig skyldig till våldtäkt. Varje läsare som tvångssamhället ännu inte försatt i total apati, undrar naturligtvis vilken politiker det är frågan om. Är det […]

 26. Thomas Tvivlaren Says:

  Muy bien!

 27. Sol Says:

  Din analys skiljer sig inte särskilt mycket från mina tankar:
  http://bhujapindasana.wordpress.com/2010/09/20/lite-om-de-rasistiska-vindarna/

 28. Partiet måste våga ställa de svåra frågorna [Vänsterpartiet] | Min wordpressblogg Says:

  […] Fantastisk färglöshet och faktisk fattigdom […]

 29. Kan liberalismen vara progressiv? | copy is right Says:

  […] mot övervakning och andra polisiära metoder. För det andra behövs det ett starkt motstånd mot statens förkärlek för att kontrollera och behandla behövande av försörjningsstöd, föräldrapeng, sjukpenning et […]

Leave a Reply