Vi är de nya socialdemokraterna

Under tiden jag väntar på att herr Mårten Fjällström ska fixa ett kontonummer till föreningen som ger ut Kunskap Kommunikation Kontroll tänkte jag skriva lite om hans kapitel i boken. Jag tänker inte här försöka påstå att jag är någon slags historiker. Jag har extrapolerat lite ur Mårtens inlägg och byggt vidare med egna tankar. Rätta gärna mina historiska felaktigheter om sådana finnes. Here we go:

Tänk er för sisådär hundra år sedan…

När tvåkammarriksdagen införts utvecklas ett system med elitpartier. Partiernas uppgift är att plocka fram kandidater – helst redan kända och rika – och sammanföra dem med finansiärer som kan donera till kampanjer och visa upp dem i pressen. Efter viss turbulens landar systemet i början av 1900-talet i ett stort konservativt parti – föregångare till dagens moderater – och ett stort liberalt parti – föregångare till dagens folkpartister. Inte helt olikt USAs republikaner och demokrater. Kan vara värt att nämna att Sverige vid tvåkammarsriksdagens införande hade ett system med enmansvalkretsar, dvs som USA eller Storbrittanien idag. Rösträtten var begränsad, och deltagandet bland de som hade rösträtt var med våra mått mätt lågt.

Politik sågs alltså som något som endast rörde de besuttna. Allmän rösträtt fanns inte. Partierna hade tillgång till pressen.

Nya partier dök dock upp på banan. Fackförbunden grundade socialdemokratiska partiet för samordning (en uppgift som senare lämnades över till LO) och deltagande i den politiska processen. Böndernas organisationer grundade på annat håll föregångarna till dagens centerparti. Båda dessa hade ett tydligt problem, deras kandidater var oftast varken rika eller kända, så de var okända i pressen. De mötte problemet med att skapa en ny typ av organisation – masspartiet. Partiernas uppgift är här att samla många medlemmar och kanalisera deras vilja, arbete och pengar till kollektiv handling.

Sossarna och Centern var en gång partier för folket. Till skillnad från de besuttna som inte drev frågan om allmän rösträtt drev socialdemokraterna den. De hade inga pengar, de fick inget utrymme i media. Men de hade folk, aktivister, som gick land och rike runt och pratade om sina frågor.

Genom att ändra sättet att föra ut politiken på ändras villkoren. Istället för att gå via pressen så går man direkt till väljarna. Bara genom att samlas och gå genom staden kunde man uppmärksamma alla på något mäktigt var på gång och då alla samlats kunde idéer och argmuent överföras från några få till många som sedan kunde övertyga fler.

Känner ni igen situationen? Vi får inte särskilt mycket plats i pressen, våra kandidater är inte kända. Vad har vi i stället? Jo: folk. Aktivister. När de andra partiernas medlemsskaror krymper kan vi fortfarande dra nya medlemmar. När de andra partierna har svårt att mobilisera folk har vi mängder av människor som går ut på stan med flygblad. När gammelpartierna talar till sina medlemmar genom TV och press och har råd med dyra kampanjer på landets affischpelare har vi människorna. Och internet.

Faktum är att socialdemokraterna och centern gjorde så att moderaterna och folkpartiet också tvingades bli masspartier. De tvingades också börja organisera folk i stället för att förlita sig på pengar. Och på detta vis kunde allmän rösträtt bli verklighet. Genom ett tryck från folket underifrån, inte genom en reform uppifrån.

Så kom TV till landet och slog ut allt vad masspartierna hette. Partierna hade nu partistöd och behövde inte längre sina medlemmar, de kunde nu tala till och inte med sina medlemmar. TV blev det centrala redskapet för svensk partipolitik. TV är än idag det centrala redskapet för svensk partipolitik. På många sätt är TV-partierna, dvs gammelpartierna lika de elitpartier som fanns för över hundra år sedan. Kändisskap, pengar och propaganda pryder valaffischer. Det är svårt att bli medlem och det kostar pengar. Helt i logik med den elit man har blivit.

Vi pirater har inte pengar. Och fattigdom föder kreativitet. Där den som har pengar och makt mest fokuserar på att bevara den och har tappat sina visioner och kreativitet har den fattiga inget val. Hon och han måste tänka nytt. Så piraterna gjorde sina egna flygblad, hade en trepiratersregel och skapade på så vis det första masspartiet på över hundra år.

En gång i tiden gjorde masspartiernas tillkomst att politiken förändrades radikalt. Allmän och lika rösträtt drevs genom. Människor var med i partier. Politik betydde något för människorna, det var en självklar del av deras liv. På många sätt slog TV sönder den demokrati som byggts upp och gjorde så att makten åter kunde isolera sig. (Ett tydligare exempel på detta än den vedervärdiga Almedalsveckan finns nog knappt. Där samlas partier, PR-folk och media och hjälper tillsammans till att slicka varandras rövar och bevara sin samhällsposition. Lobbyism. Påverkan genom att ta makten från folket och i stället sneaka sig in i maktens korridorer.)

När folk säger till oss pirater “var är ni, vi ser inte, vi hör inget om er”, då är det för att de är fast i tänket att politik är något man ser på TV och läser om i pressen. För hur kan de säga till oss att vi inte syns om de faktiskt kan fråga oss? Hur kan de säga till oss “Ni har helt försvunnit”, när vi faktiskt hela tiden finns där att prata med? Vi har inte försvunnit, vi finns där de finns. Vi finns bara inte (hela tiden) på de glossiga pelarna, i TV och i pressen.

Men ute på stan finns vi. Och på internet. På diskussionsforum, där arbetslösa och ungdomar hänger kryllar det alltid av pirater, bloggar, twitter, facebook. Där de som inte har pengar hänger där hänger vi. När gammelpartierna lever kvar i TV-världen anklagas vi för att inte leva i verkligheten.

Vad tror ni de sa om socialdemokraterna och centern när de inte sågs i tidningarna för hundra år sedan? Var det någon som trodde då att de hundra år senare skulle vara statsbärande? Tror ni man skrattade åt dem och gjorde narr av dem och tyckte de var lite udda och konstiga i början?

Det tror jag.

Jag tycker att det faktum att vi inte har pengar är det bästa med hela piratpartiet förutom politiken. Det gör nämligen att vi tvingas att vitalisera demokratin. Masspartierna för hundra år sedan införde allmän rösträtt. Vi kan över hundra år sedan återigen återbörda politiken till folket. Men då gäller det att vi slutar stirra oss blinda på de arenor som elitpartierna ockuperat.

Vi har kanske inte råd med valstugor. Vad bra, då kan vi bygga en sådan där ryggsäck som Rene byggde på Dreamhack. Det var en ryggsäck med en piratflagga och foldrar i som några helt enkelt gick runt med på Dreamhack. Töntigt kan tyckas men det fungerade.

Vi kan sätta oss utanför skolor med våra laptops och i våra fula lila töntiga tröjor och säga “hej vill du bli medlem?”. Ge dem lite foldrar och pins.

Vi som är riksdagskandidater kan sätta upp personliga affischer i våra bostadsområden med bilder på oss och bjuda hem folk på fika.

Och! Vad de än säger om internet, vad de än säger om att vi inte syns. Det gör vi visst. Människor måste bara åter vänja sig vid att de också kan vara en del av politiken, att de också kan vara med och vitalisera demokratin, att politik inte är något som är skilt från deras egna liv utan handlar om oss här och nu. För det är internet ett utmärkt redskap. Använd det.

Ett bättre budskap än det Anna Troberg framförde igår på Aftonbladet finns inte. Vi är de människor vi är.

Piratpartiet är fyllt av människor som inte passar in i normen. Vi har inte halkat genom livet på ett bananskal av popularitet. Vi vet hur det är att sticka ut. Vi är nördar, bögar och flator, transsexuella, intersexuella, folk med alla möjliga hudfärger och ursprung. Vi är för långa eller för korta, för smala eller för tjocka, för unga eller för gamla. Vi stammar, pratar för mycket eller för lite, för högt eller för lågt. Vi har till och med en och annan ärkehetero som lever glatt svenssonliv, men vi stirrar oss inte blinda på skillnaderna mellan oss. Vi ser till det vi har gemensamt.

Vi har alla funnit vår plats i tillvaron genom internet. På nätet får vi vara de fantastiska människor vi alltid varit, men aldrig tidigare fått tillfälle att visa upp. Det bästa är att det självförtroende vi bygger upp på nätet följer med oss ut i världen utanför nätet. Det gör också de vänskapsband vi knyter online. Insikten om att vi inte är ensamma och om att vi har ett värde i oss själva har gjort oss redo att våga kräva vår plats i världen. Utan internet hade de flesta av oss suttit kvar tysta i ett hörn och låtit världen snurra vidare utan vår medverkan. Tack vare nätet befinner vi oss nu i händelsernas centrum. Vi styr våra egna liv och vi har ett finger med i spelet om hur världen ska utvecklas.
Piratpartiet vill att alla ska ha möjlighet att finna sig själv och andra med hjälp av nätet, utan rädslan för att det man gör registreras och lagras. Alla, oavsett kön, sexualitet, hudfärg, ursprung, handikapp, ålder eller politisk åsikt, har rätt att kommunicera och söka information fritt och utan insyn.
Internet måste räddas och Piratpartiet står redo på barrikaderna.

Socialdemokraterna krävde allmän och lika rösträtt. Vi kräver allas rätt till kunskap, fri information, och ett fritt och öppet internet för alla medborgare oavsett samhällsstatus. Vi tar tillbaka demokratin till oss själva, där den hör hemma – hos medborgarna.

******************************************

Uppdateringav Christoffer: liten historisk rättelse. Det som senare blev folkpartiet var inte en gammal ”de rikes” parti. Det var en politisering av den liberala delen av rösträttsrörelsen. och kämpade sida vid sida med socialdemokraterna (Det som splitrade rörelsen var användandet av strejk som politiskt vapen.)

se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkpartiet#Historia
och http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6str%C3%A4ttsr%C3%B6relsen

emma bygger vidare Demokratin måste alltid återerövras

Tags: , , , , , , , , , , , ,

21 Responses to “Vi är de nya socialdemokraterna”

 1. christoffer Says:

  liten historisk rättelse. Det som senare blev folkpartiet var inte en gammal “de rikes” parti. Det var en politisering av den liberala delen av rösträttsrörelsen. och kämpade sida vid sida med socialdemokraterna (Det som splitrade rörelsen var användandet av strejk som politiskt vapen.)

  se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkpartiet#Historia
  och http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6str%C3%A4ttsr%C3%B6relsen

 2. Thomas Tvivlaren Says:

  Jisses vad bra skrivet Klara! *3 thumbs up*

 3. klara Says:

  Christoffer: Har lagt in din kommentar efter inlägget 🙂 Ska se sedan hur jag ska bygga om storyn så det blir korrekt. Har inte huvud för detta ännu 🙂

  Tvivlaren: Tack 🙂

 4. Jesper Says:

  Riktig bra skrivet Klara!

 5. Tweets that mention klara » Blog Archive » Vi är de nya socialdemokraterna -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Piratpartiet, Klara Tovhult, John Sandström, Int. Pirate News, Johanna Drott and others. Johanna Drott said: RT @piratpartiet: Klara Tovhult: "Vi är de nya Socialdemokraterna" http://ur1.ca/0vml5 #piratpartiet #masspartier #elitpartier #val2010 […]

 6. opassande » Blog Archive » Demokratin måste alltid återerövras Says:

  […] Klara Tovhult är nåt på spåren här. Hon tar fart från ett kapitel i boken “Kunskap, Kommunikation, Kontroll” Mårten Fjällström skrivit och gör lite jämförelser mellan Socialdemokraternas tillkomst och svårigheter med Piratpartiets: Sossarna och Centern var en gång partier för folket. Till skillnad från de besuttna som inte drev frågan om allmän rösträtt drev socialdemokraterna den. De hade inga pengar, de fick inget utrymme i media. Men de hade folk, aktivister, som gick land och rike runt och pratade om sina frågor. […]

 7. Ola Andersson Says:

  Det är ett ofta upprepat men felaktigt påstående att det var socialdemokraterna som var enda anledningen att allmän rösträtt infördes i Sverige, som även indirekt påstås här ovan. Det är komplett struntprat. Initiativet till detta kom inte ens från sossarna, initiativet kom från människor utanför partierna.

  Första motionen om saken kom 1884 (av liberalen Adolf Hedin), den röstades ner.

  Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt bildas 1903 av liberala och socialdemokratiska kvinnor. De jobbar på att samla opinion över flera riksdagsval. Sossarna röstade även ner förslaget en gång.

  Både Liberalerna och Socialdemokraterna hade allmän rösträtt på sina partiprogram, den första propositionen kom från Karl Staafs regering 1909 som också var liberala.

  1921 så röstade i stort sett alla partier, däribland moderaterna för allmän rösträtt för män och kvinnor. Män och kvinnor fick alltså allmän oinskränkt rösträtt samma år. Det var alltså inte så att män hade det långt före kvinnor, som också ofta felaktigt påstås.

  Den proposition som slutligen genomfördes kom från Kungen 1919 och den fick för första gången inget motförslag i form av en motion och gick därmed igenom. 1921, efter ett allmän val emellan, så väcktes frågan på nytt då den gällde en grundlagsändring och gick då igenom.

  Som synes så var socialdemokraterna varken intiativtagare, eller pådrivande ifråga då det tog 37 år (från första motion 1884 till grundlagsändringen 1921) att införa allmän rösträtt för män och kvinnor. Motion(er) lagda på socialdemokraternas kongresser om kvinnilg rösträtt röstades ner, Hjalmar Branting (socialdemokrat) argumenterade exempelvis emot en sådan ide. Så inte bara drev de inte på det hela, de motarbetade frågan en tid också.

  Vad jag menar med allt detta är att dagens socialdemokrater gärna tar åt sig äran för att vi har allmän rösträtt, men de hade ganska lite att göra med saken och de var inte den direkta orsaken till det hela och motarbetade tom aktivit denna ide. Det finns många liknade saker vi förknippar med välfärden som socialister och socialdemokrater gärna tar åt sig äran, men som ofta kommit från helt andra källor än sossar.

  I övrigt var ditt blogginlägg mycket bra skrivet, tex analysen att vi piratpartister har ungefär samma läge som vi haft tidigare i historien, stort tack för att du delade med dig! 🙂

  LITE REFERENSER
  http://www.mimersbrunn.se/Roestraetten_En_granskning_av_den_kvinnliga_roestraettskampen_i_Sverige_64506.htm

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_rösträtt

 8. Ola Andersson Says:

  Ojdå, blev några fel ovan i min kommentar, dels kom ett stycke före ett annat, lite upprepningar osv…

  Denna mening skulle även ha lytt så här istället: “I övrigt var ditt blogginlägg mycket bra skrivet, tex analysen att vi piratpartister har ungefär samma läge som politiska rörelser tidigare haft i historien, stort tack för att du delade med dig!”

  Tänk även på att partiet organiserar människor från flera olika tidigare politiska läger (vänster, mitt emellan, höger osv) och att försöka likna partiet vid endast ena sidan (vänster, dvs socialdemokrater), gör att personer som jag som är liberaler inte känner oss välkomna. Med på det? 🙂

 9. klara Says:

  Ola: haha jag förstår. Försöker komma på hur jag ska få in din kommentar i inlägget på ett vettigt sätt också.

  Jag är ju själv inte sosse. Jag var det en gång i tiden, aktiv kristen socialdemokrat för 15-20 år sedan. Men idag är jag verkligen varken höger eller vänster. Så då utesluter jag mig själv också 😉

  Jag skulle nog snarare spekulerande säga att det var en hel massa som gjorde att det blev rösträtt i Sverige, men att trycket kom underifrån och inte från de med makt. Om redan sossarna då börjat agera som de med makt så fattar jag att de var mot. Min poäng är nog mest att förändringar alltid springer nerifrån. Så jag tror vi är överens i praktiken 🙂

  Jag kanske måste ta å sätta mig in i historien, eller låta er andra fortsätta att remixa den vore iofs ännu bättre 🙂 Blogga gärna vidare om det här 🙂

 10. Mårten Fjällström Says:

  Ola,
  kungen skrev inga propositioner 1919, utan en proposition 1919 kom från regeringen. Den tidens kutym var dock att hänvisa till regeringen som kunglig majestät eftersom de företrädde kungen och i teorin verkställde hans beslut. Den regering som satt 1919 var en koalition av liberaler och socialdemokrater med liberalen Nils Edén som statsminister.

  Vad gäller socialdemokraternas inställning så hittar jag inte deras tidiga program, men jag vet att de var tydligt influerade av tyska socialdemokraternas Gothaprogram som kan hittas här:http://www.marxists.org/deutsch/geschichte/deutsch/spd/1875/gotha.htm

  Notera den första punkten bland grundlagskraven: “Allgemeines, gleiches, direktes Wahl- und Stimmrecht mit geheimer und obligatorischer Stimmabgabe aller Staatsangehöriger vom zwanzigsten Lebensjahr an für alle Wahlen und Abstimmungen in Staat und Gemeinde. Der Wahl- oder Abstimmungstag muß ein Sonntag oder Feiertag sein.”

  Jag har svårt att se hur de skulle kunna vara tydligare i sitt krav på allmän och lika rösträtt.

  Christoffer,
  det som blev folkpartiet sprang både ur rösträttsrörelsen och ur den liberala organiseringen (främst i riksdagen) runt frågor om ekonomisk liberalism kontra ekonomisk konservatism. Riksdagsklubbarna för liberaler på 1800-talet var inte fattigmansklubbar, inte minst för att fattiglappar varken hade rösträtt eller var valbara.

 11. Mårten Fjällström Says:

  Vad gäller Olas poäng om gruppidentiteter kan man lika gärna säga att vi är de nya centerpartisterna eller 50-tals folkpartisterna…

 12. klara Says:

  Mårten: najs to see you here. Hoppas jag drar lite kommentarer till dina ursprungliga inlägg nu också 🙂

 13. Enligt Min Humla » Lär dig politik med Barbapapa Says:

  […] jag själv företräder det lila partiet – nej, vi måste börja ta det informationspolitiska perspektivet på allvar.” Lisa bekänner […]

 14. minata Says:

  Ett avgörande i rösträttsfrågan var april/maj-dagarna 1917. Jag har skrivet om det i en dagens visa.
  Till dem som tänkte tanken om borgargardet, text: Dan Andersson

  citat: ur Dagens visa med titeln Tio dagar som skakade Sverige

  “Krigsministern, Åkerman [högern], kom till mig [Erik Palmstierna socialdemokrat] under nykterhetsdebatten och bad att få trycka min hand till tack för vad vi uträttat för bevarandet av lugnet och ordningen i landet.

  Jag sade honom, att han inte skulle missförstå situationen. Nu vore det lugnt, men nästa gång kanske vi varken vilja eller kunna hålla igen. Detta beror på er. Enda medlet att avvärja en verklig storm vore en demokratisk författningsrevision.”

  http://www.dagensvisa.com/minata/dav/dav_13_nov.html

 15. Sanningen om samhället – 2010-07-30 Says:

  […] Vi är de nya socialdemokraterna […]

 16. Ola Andersson Says:

  Nu tror jag vi kommer ifrån Klaras utmärka poäng i sitt inlägg.

  @ Mårten: Kul att du håller med mig om att vi lika gärna kan säga att vi är centerpartister, folkpartister, eller just socialdemokrater (som Klara skrev).

  Men min poäng är att man just i frågan om allmän rösträtt bör ära den som äras bör. Vilket alltså inte är socialdemokraterna ENDAST. Du gör samma sak igen då du påstår att det faktiskt stod i socialdemokraternas partiprogram ett krav på ändring av grundlagen gällande allmän rösträtt. Men min poäng är alltså att det stod samma sak även i liberalernas partiprogram och förmodligen i några partier till. Dessutom kom inte intitiativet ens från socialdemokraterna från början, utan från liberalerna (första motionen) och därefter via en separat organisation utanför partierna som bestod av sympatisörer till liberaler och socialdemokraterna, dvs inte riksdagsledamöter för de två partierna.

  För att vara övertydlig med vad jag menar: Säg att Piratpartiet om 50 år har suttit i riksdagen och har under ett antal mandatperioder stött tex socialdemokraterna. Riksdagen har därmed avskaffat FRA-lagen, IPRED-lagen, reformerat upphovsrätten och patentlagstiftningen. Sedan springer bloggare, valarbetare, sympatisörer för just socialdemokraterna runt och skriver och påstår om och om igen att enda anledningen till sakernas tillstånd år 2060 är att socialdemokraterna tog initiativet till att avskaffa dessa lagar och röstade för att de skulle avskaffas. Skulle du tycka det var ett rimligt och korrekt påstående? Eller skulle du tycka att man tar åt sig äran för något man inte hade något med att göra?

 17. Lars-Erick F Says:

  Ja, Klara, historien måste du nog kolla upp mera noga. Ola A ger en del.
  För hundra år sedan var liberalerna liberaler (Adolf Hedin är t ex en av Hans Lindblads stora favoriter)
  Och de var knappast bara välbärgade män. De i riksdagen var i of sig män, kvinnorna fick inte rösträtt förrän på 20-talet i och med den liberala regeringen under Nils Edén.

  Före 1900 cirka var dock i princip ALLA politiker om inte rika som i vart fall tämligen välbärgade, inkl bönderna som for till riksdagen.

  Men som ngn påpekade, liberalerna var de första o främsta som kämpade för allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Utan inkomstgräns.
  Hjalmar Branting röstades första ggn in på en liberal lista.
  Den liberale giganten Karl Staaff ansågs som arbetarnas främste vän, och var ett hatobjekt för de konservativa (den tidens moderater)!

  Intill det att socialiseringsfrågan blev en huvudpunkt för sossarna efter andra världskriget så samarbeta för det mesta liberaler/frisinnade (dvs som fp kallade sig då) med sossarna för att genomföra demokratin i olika aspekter. Och fp var ett liberalt brett parti under 50-taletes också, med fokus på frihet och välfärd. Och rättssäkerhet. Vilhem Moberg var ju en framträdande liberal.
  OJ, måste sluta, vardagen tränger på…

 18. Lars-Erick F Says:

  Ett tillägg Klara.
  Rösträtt etc. Kom underifrån, visst. Dvs från liberalerna, som inte hade makt. Och partierna var i några decennier från ca 1900 och framåt mera lösa organisationer än idag. De var valmansförbund kring kandidater! Formellt inte personval, men de facto var det så mera då än idag.

 19. klara Says:

  Ola, Minata, Lars-Erick: Tack för era kommentarer. Uppskattat med faktaupplysningar 🙂

 20. Christer Says:

  Det må vara som det är med historian, men det är ändå klart intressant det du skriver om masspartier.

  Låt oss hoppas på och verka för att PP syns tillräckligt för att komma in i riksdagen i höst!

 21. För sent?… | Hans Blogg Says:

  […] vägen framåt Gå med Piratpartiet i Prideparaden lördag Du är härmed inbjuden att påverka Vi är de nya socialdemokraterna En demokratisk revolution Valrörelsen artar sig … Piratpartiet i Pride Park 2010 – […]

Leave a Reply