Förtroende proffessionalism eller massrörelse

Jag hör något under debatten om Piratpartiet som jag tycker är lite… obehaglig. Ju mer jag funderar på det inser jag att många människor är nöjda med status quo. Eller kanske inte nöjda, men i alla fall fast i tänkesättet. Man tänker innanför boxen.

Jag erkänner villigt att Piratpartiet har massa fel. Och andras fel ger inte Piratpartiet automatiskt rätt. Men det finns något i Piratpartiet som Sverige inte sett på nästan hundra år. Det finns en organisering som växer underifrån. Det finns under Piratpartiet förvisso drömmar om att omintetgöra sig själva och sedan dra. Nu tror jag att det är en fysisk omöjlighet. Politiska partier, ja institutioner överlag, är självöverlevande mekanismer. När de spelat ut sin roll hittar de bara på nya uppgifter för sig själva att göra. För alla männniskor vill rimligen bevara sig själva och sina intressen. Det ligger liksom i sakens natur.

En förändring av socialdemokratin, Folkpartiet, Centern, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Modertaterna, Kristdemokraterna kommer inte att hända av sig själv. Och det politiska systemet som mer och mer går mot ett tvåpartisystem håller på att ruttna inifrån. Valet betyder inget, för blocken är i själva verket inte engagerade i det de tror på. De är bara självöverlevande organismer utan ideologi kvar.

Gammelmedia spär på det hela genom att gifta sig med opinionsinstututen och tala om “rysare”. Ursäkta men rysare för vem?! I praktiken blir det ingen större skillnad för de flesta i landet oavsett vilket block som vinner. Vad som däremot hela tiden händer är att glappet till de som hamnat utanför det koketterande medelklassamhälle som nu byggs upp blir större och större. Vad som händer är att rättigheterna i samhället steg för steg monteras ned. Spelar inte så stor roll vilka rättigheter. De monteras successivt ner oavsett. Fast mest bara för de som redan har det sämst, så ingen märker särskilt mycket av det än. För de flesta har det inte sämst. Även detta ligger i sakens natur.

För de som har det sämst erbjuder vi partiet Sverigedemokraterna, så ni som redan har det illa i alla fall kan få en chans att få hacka på någon som står ännu lägre än er själva. Men något parti som talar om verklig förändring lyser med sin frånvaro.

Eller?

I informationssamhället är de politiska striderna helt annorlunda. Vi har ännu inte lärt oss känna igen dem. Vi är lika förvirrade inför det nya samhälle som växer fram som torpare och adel en gång var inför industrisamhället. Nya politiska kompasser behövs. De gamla är utdaterade. Borgerliga eller rödgröna är lika intressant som hattar eller mössor. En demokrati där folket inte har möjlighet att ta del av politiken är inte en demokrati.

Och jag är ledsen, men i ett samhälle där fler och fler slutar engagera sig i de politiska partier som finns är det dags att skapa något nytt. Hattarna och mössorna måste bytas ut, men det räcker inte med det. Politiken behöver återigen vitaliseras och föras tillbaka till människorna den berör.

Och hur hör Piratpartiet in i det här? Jo; vi är inte proffs, vi är amatörer, vi kommer från alla möjliga bakgrunder, många av oss har ganska låga positioner i samhället. Vi är inte etablissemang. Vi klåpar i styrelsen, vår partiledare gör korkade uttalanden, vi gör om och vi gör rätt och vi lär oss hela tiden. Det ser ut som om vi uppfinner hjulet på nytt gång på gång på gång…

Men frågan är om det faktiskt är så att vi gör det? Är det verkligen så enkelt?

Jag skulle snarare säga att vi remixar hjulet. Vårat hjul kan inte se ut som alla andras för den här tidens politik har helt nya frågeställningar. Vi är det första embryot till en massrörelse som funnits på snart hundra år. Jag menar inte att förminska kritiken mot oss, men att sätta oss i det sammanhang där vi hör hemma. För att kunna förstå oss på rätt sätt.

Vi blandar aktivism och politiskt spel i en mix som är både ohelig och ofattbar för de som står utanför. Vi engagerar människor som annars inte skulle gå och rösta. Får upp soffliggarna från locket, aktiverar ungdomar politiskt när samtliga andra ungdomsförbund går back back back back back.

Och det folk säger är att vi är oseriösa.

Ja, visst är vi det. Sett med hattar och mössors ögon och de som trivs med hattar och mössor och bara vill förändra den politiska situtationen lite, lite grand. Men vi pirater vill vidare till kunskapssamhället. Och vi har inte en chans i världen att komma dit genom att spela det spel som andra redan spelar. För de vill vara kvar i industrisamhället.

Vi bryr oss inte om höger och vänster för det är inte hattar eller mössor som spelar roll för vart politiken i framtiden kommer gå. Lika lite som socialdemokrater brydde sig om torpares rättigheter bryr vi oss om arbetsrätter. Vi engagerar de som redan finns i kunskapssamhället.

Ungdomars politiska strider handlar om information. Vem ska ha rätt att äga informationen och kunskapen? Ska inlåsta stora företag och stater få bestämma vad människor ska få veta och inte veta? Eller ska vi låta det vara upp till var och en att själva bestämma? Ska skolan handla om att lära sig värdera och källsortera kunskap, eller ska den handla om att förtiga den? Ska skolan ha rätt att registrera elevers skolk eller ska det viktiga vara att de lär sig det de ska?

Och kommer det vara relevant att upprätthålla ett konstgjort arbetssamhälle när tekniken gör att vi inte behöver jobba mer än några timmar om dagen? Kommer äntligen någon väcka Miljöpartiets gamla fråga om medborgarlön? När kunskap blir en mer relevant fråga än kapital, på samma vis som din lön en gång blev en mer relevant fråga än hur stor din jordplätt var, kommer vi då ha någon nytta av de gamla skiljelinjerna?

Vi lever i ett systemskifte. Huruvida Piratpartiet är rätt parti eller ej är bara relevant med industrisamhällets glasögon. Vi är än så länge de enda som finns som har en politik för informationssamhället, så vida man inte anser att stoppa informationspolitiken är en politik i sig. Då har samtliga andra partier en informationspolitik de också, det vill säga begränsa den, förminska den, förtig den och låtsas som om samhället inte förändrats.

Tycker ni informationspolitik är viktigt ska ni rösta på oss. Tycker ni vi är dåliga, så remixa för all del oss om ni vill och gör det bättre. Men bli inte passiva konsumenter av vare sig oss eller någon annan politik.

Politik byggs inte vart fjärde år och media och partiernas äktenskap med opinionsundersökningar och underhållning har byggt en dramafabrik som är det trasigaste politiska skådespel som skapats i demokratins historia [utom möjligen spectrial]. Det är dags att gå vidare nu.

Röstar ni på oss så sluta inte bry er efter valet. Fortsätt påverka, fortsätt vara en blåslampa i häcken på oss. Få oss att utvecklas och förnyas.

Och skapa nya partier, nya rörelser. Det finns plats för så mycket, mycket mer. Fildelningen är bara början. FRA-lagen och datalagringsdirektivet är bara början. Kampen om kunskapen har just börjat. Ska det bli de stora korporatistiska lösningarna där vissa företag tjänar miljarder och låser de fria marknaderna och de fria människorna? Ska medicinpatenten få fortsätta skörda offer samtidigt som läkemedelsföretagen håvar in pengar?

14 % av väljarna har ännu inte bestämt sig. Det skulle kunna få plats tre partier till utöver de som redan kommit in. Så var är nytänkandet i samhället?

De nya tankarna kommer komma underifrån från folket. Om vi politiker har mycket att säga till om har något redan gått allvarligt snett. Jag tänker ge mig ut och prata politik med människor i min närhet, tala om vad vi står för. Jag tänker dela ut våra flyers. Men jag tänker inte övertala någon. Jag blir själv aldrig övertalad men ofta övertygad. Så en uppmaning att rösta på Piratpartiet kommer troligen inte att komma över mina läppar. Däremot tänker jag underlätta för den som vill rösta. Tänker konsekvent finnas utanför mina närmaste vallokaler som är de vallokaler där vi tog flest röster av alla i kommunen under EU-valet. Troligheten att de som faktiskt vill prata med mig finns just här är stor. Så det är här jag tänker vara.

Jag är en idealist som vill att politik ska beröra människor igen och att vi ska väckas ur vår slumrande sömn och åter börja bry oss. Politiken vill tillbaka till folket.

Det är dags att bygga om. Vi börjar med att tänka utanför boxen. Sedan bygger vi en ny.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to “Förtroende proffessionalism eller massrörelse”

 1. Mats Henricson Says:

  Eben for president!

 2. Tweets that mention klara » Blog Archive » Förtroende proffessionalism eller massrörelse -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Klara Tovhult, Klara Tovhult and Piratbloggar, Jan Lindgren. Jan Lindgren said: RT @KlaraTovhult: My take on vad som händer nu: http://ur1.ca/160qa […]

 3. Sune Says:

  OK, det här var kanonbra. Ovanligt bra. Tack!

 4. Thomas Tvivlaren Says:

  Muy bien! 🙂

 5. Sanningen om samhället – 2010-08-18 FM Says:

  […] Förtroende proffessionalism eller massrörelse […]

 6. Emil Isberg Says:

  “Politik byggs inte vart fjärde år och media och partiernas äktenskap med opinionsundersökningar och underhållning har byggt en dramafabrik som är det trasigaste politiska skådespel som skapats i demokratins historia [utom möjligen spectrial]. Det är dags att gå vidare nu.

  Röstar ni på oss så sluta inte bry er efter valet. Fortsätt påverka, fortsätt vara en blåslampa i häcken på oss. Få oss att utvecklas och förnyas.”

  Underbart skrivet!!! Tackar.

 7. klara Says:

  Mats: Han är bra ja 🙂

  Sune: Tack

  Tvivlaren: Tack

  Emil: Tack 🙂

  Jag kände att det här behövde sägas. Folk verkar tro att att rösta är lite som att välja schampo i affären. Då dör ju demokratin liksom ;/

 8. opassande » Blog Archive » Så hur funkar medielogiken i valrörelsen? Says:

  […] saker som mest bara råkar infalla samtidigt som en valrörelse”. De flesta vet att Piratpartiet bedriver valrörelse, inbillar jag […]

 9. Linda Says:

  Strålande bra!

  Ett ord / en känsla , piratpartiet känns ÄKTA.

  De får räcka med det.

 10. Mikael Hedberg Says:

  Mycket väl skrivet 🙂

  En korrläsning: länken “rysare” saknar ett “http://” och funkar inte.

Leave a Reply