Fattigas integritet kränks – igen. (Och ännu en predikan)

Hittade just denna länk i min twitter. Det blir en snabblogg innan jag lägger mig för kvällen.

Det blir allt vanligare med hembesök för att få socialbidrag. Det har uppenbart gått så långt att det nu är uppe hos JO som väntar på ett uttalande från Sveriges kommuner och landsting (SKL) i ämnet. Frågan JO ställer sig är om det inte kränker den personliga integriteten att göra hembesök hos folk.

Och jo, det är klart att det gör. Det räcker alltså inte nu att socialen ska se dina kontoutdrag tre månader bakåt i tiden för att du ska bevisa din fattigdom, de ska numera även gå hem till dig. För att ingen ska fuska. Fast de har kommit på att det kanske inte var okej att göra så. Och det är ju i så fall bra. Men varför tänkte de inte i förväg?

Har någon funderat över vad det kostar att skicka hem socialsekreterare till folk? Och hur jobbigt det är att ha okända människor snokandes i sitt hem.

Jag förvånas över hur den som redan är arm dessutom förväntas att fuska och ska plågas för att kunna få hjälp. Jag förvånas över det för jag skulle aldrig tänka på det sättet själv. Och hur tänker man sig att det hela ska vara effektivt? Jag fattar det inte. Jag förstår inte i min vildaste fantasi hur man inte kan ha empati med den som har det sämre än en själv. För mig har det alltid varit så självklart. För mig har det alltid varit självklart att utgå från de som har det sämst. I princip alltid. Jag förstår inte empatilösheten. Jag förstår inte proportionaliteten. Jag förstår inte hur man inte kan bry sig om det.

Ju fler som utförsäkras ju fler kommer också tvingas att söka socialbidrag. Och socialbidragssökningar är redan idag ordentligt integritetskränkande. Att de nu dessutom kanske ska gå hem till en är bara som grädde på moset av mer vansinnigheter.

Tidigare idag beskrev jag varför jag ville in i riksdagen. Orden kom ironiskt nog till under en ångestattack. Som om det krävdes en chock för att sätta ord på det som borde vara självklart. Rakt från hjärtat flög dessa extremt naiva och enkla ord:

Jag vill att just du ska få ha ett privatliv, att du ska få behandlas som en hederlig medborgare oavsett om du lönearbetar, lever på socialbidrag, är pensionär, studerar eller är sjuk. Det är din rätt som människa och medborgare. Ditt ursprung, ålder eller ekonomi spelar ingen roll. Inte heller om du är kvinna eller man.

Jag vill att du ska få lyssna på vad du vill, spela vilka spel du vill, läsa vad du vill och att dela med dig av det till vem du vill.

Jag vill att du ska få tycka, tänka och känna och tala om vad du vill. Jag tror inte du vill något ont.

Om någon anklagar dig för något vill jag inte att du ska dömas ohörd. Du ska ha rätt till försvarare och en rättegång.

Om du är sjuk eller behöver hjälp ska du inte anklagas för att vara tärande. Inte heller om du inte kan lönearbeta. Du har rätt att behandlas som en människa. Du har rätt till ett privatliv. Du har rätt att vara trygg.

Jag heter Klara Tovhult, är riksdagskandidat för Piratpartiet och bor på Österängen. Du är välkommen att höra av dig till mig med frågor både före och efter valet. Jag skickar därför även med mitt visitkort med kontaktuppgifter.

Faktum är att det är så att våra rättigheter som medborgare och människor är just rättigheter för alla. Oavsett vad vi har för bakgrund, inkomst, ålder eller kön. Oavsett vår iq och eq. Och de första att skadas i ett samhälle där övervakning blir legio är alltid de som har det sämst. Om det sedan är fattiga, eller på annat sätt udda och utstötta spelar mindre roll. Ett annat bra exempel är ju Englands Asbolagar.

Vi kommer till PP med våra egna vinklar på Piratfrågor, med våra egna bakgrunder som formar vad vi tar upp och vilka vi vänder oss till. Därför får vi också en kör av olika röster med olika perspektiv men kring samma frågor.

Om någon skulle fråga mig var mina politiska rötter finns så visst är de vänster, men jag kritiserar ofta vänstern idag. Mer än något annat är nog mina värderingar kristna. Mina tankar finns hos den svaga människan, den lilla människan. Min största politiska förebild är helt klart Jesus. Oavsett om han fanns eller inte har det varit och är min inspiration.

Vänstern tror på jämlikhet nästan som en universallösning på alla problem. Jag gör inte det. Men däremot mäter jag samhällen underifrån. Ett samhälle är så pass bra som de som är på dess botten upplever det. Jag orkar förstås inte alltid se dem. Ibland blundar jag för att jag inte orkar, för att jag går sönder av för mycket empati. Men i regel tänker jag “det ni gjort mot dessa mina minsta har ni gjort mot mig”.

En annan sak Jesus tror på är nåd och förlåtelse:

De skriftlärda och fariseerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom:
– Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?
Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. När de envisades med sin fråga såg han upp:
– Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.
Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig. Jesus såg upp och sade till henne:
– Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?
– Nej, herre.
– Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.

Poängen är att detta är enda gången Jesus dömer en faktisk person i bibeln. Och han vänder det i stället mot allas självrättfärdighet. Knappast en snubbe som gillar straff och hämnd. När de korsfäster honom säger han Fader förlåt dem de vet inte vad de gör. Det är så jag känner inför betongblocken.

För mig är det så jävla pirat det kan bli.

Tags: , , , , , , , , ,

8 Responses to “Fattigas integritet kränks – igen. (Och ännu en predikan)”

 1. Grå Says:

  Det är en minst sagt trevlig historia och ger en bra moral. Men som historiker kan jag inte låta bli att påpeka att de äldsta funna fragmenten av den historien i bibeln slutar på ett helt annat sätt. Jesus säger istället “följ lagen”.
  Den nya versionen började dyka upp någon gång under tidig medeltid efter att någon munk ville remixa lite. Slumpen ville sig så att det var hans version som spred sig.
  Bibelns historia är full med sådana exempel.

 2. Gift med soc-sekreterare Says:

  Tja…varför räcker det inte med kontoutdrag. Ett uppenbart svar är att en stor del av Sveriges ekonomi är svart och dessa pengar kommer inte in på några konton just eftersom kontoutdrag kan granskas.

  Det är inte många som gör så, men även i den lilla stad där jag bor så upptäcker socialtjänsten varje månad fall där någon påstår sig att sakna inkomster men har råd med en ny tv efter att de jobbat svart på någon pizzeria. Att de jobbar på just pizzeria säger jag eftersom min sambo ofta stöter på klienter som bara “just för dagen” råkat hoppa in och jobbat på pizzerian.

  Ett annat vanligt fall är när personer påstår sig vara singlar för att få mer pengar, men vid kontrol visar sig ha någon inneboende som hjälper till med hyra och utgifter.

  Visst påverkar det folks privatliv om man kontrollerar saker, men jag kan faktiskt inte se att det är piratpolitik att förbjuda kontroller när någon får ut bidrag.

  Ska man granska soc är det snarare vådlig handling av person uppgifter som är problemet, vissa soc-kontor saknar rutiner för begränad åkomst av digitala handlingar. Att personakter hittas okrypterat liggande på tappade usb-minnen är barockt. Givetvis är dock detta undantag, de flesta soc-kontor använder procapita eller dylik programvara för att se till digitala personakter bara finns på den uppsäkrade serven.

 3. Lars-Erick F Says:

  Oj. så bra skrivet. Satte mig just vid datorn för att skriva på detta tema. Och ser detta. Nu vet jag inte om det behövs.
  Hinner jag kanske jag ändå gör ngn liten grej och länkar till dig!
  OK.

 4. Lars-Erick F Says:

  Klara, jag är så febrig att jag inte orkar koncentrera mig. Men din text — och en del kommentarer – hänger på ngt sätt ihop med det 3-delade samhället….
  Om integritet och eller utanförskap.
  Om hur alltfler kriminella själva defininerar sig utanför samhället. Och varför det blivit så.
  Varför fler och fler halkar ner i fattigdom eller extrem fattigdom. Etc.
  Bland annat.
  Hoppas jag hittar tanketrådarna senare när febern lättar.

 5. klara Says:

  Lars-Erick: Japp, visst gör det det! Det hör ihop som fan. Och det är därför jag öppet valt att ta det perspektivet i valet nu. Det hör ihop med en hårdare kriminalpolitik, ökad utslagning osv. Jag har fler opublicerade bloggposter om detta 🙂

  Grå: Då var det en bra munk 🙂 Sanningshalten är inte så viktig för mig faktiskt då jag inte tror på bibeln på så vis. Jag ser det som berättelser. Om de sedan är remixade desto bättre: deltagarkultur. Oavsett är det ju bibelns Jesus så som biblen sett ut under mitt liv som inspirerat mig 🙂

  Gift med socsekreterare: Japp visst fuskar folk. Folk skattefuskar också. Inte begår man hembesök hos alla för det? Fusk finns. Att fusk finns legitimerar fortfarande inte en kontroll av alla. Våld begås i hemmen, det legitimerar fortfarande inte övervakningskameror i hemmen, lika lite som på internet. Det är fortfarande inte proportionerligt.

  Och vad gäller det där med sammanboende blir det inte sällan fel på andra hållet och kan ifrågasättas i sak: Är man automatiskt tillsammans med den man är ihop med? Och ska den man är ihop med tvingas att försörja en? Mot bakgrund att tala om att göra föräldraförsäkringen individuell blir det ännu märkligare.

  Men ja, jag har varit med om fall där kompisar som bott ihop förmodats vara tillsammans och nekats socialbidrag just därför. So much för “fusk-koll”.

 6. Johan i Skogen Says:

  Jag har en kompis i Stockholm som är aspie liksom migsjälv, som hamnade i sån pass knipa att han fick ta och söka socialbidrag. Han berättade det att de brukar vilja ha långa kontoutdrag.
  Nu var det så att jag hade gett honom 12 000 kr för att jag var rädd att han skulle förlora sin lägenhet innan han hann söka socialbidrag eller liknande. Så han trodde även att de ville ha mina kontoutdrag.

  Men tyvärr hade jag betalat för en sak som är olaglig (köpt knark på internet, idiotiskt jag vet) någon vecka innan så jag kunde inte skicka mitt kontoutdrag till honom eftersom jag ju inte ville att någon skulle granska mina utdrag.

  Jag själv är också arbetslös men jag råkar ha lite tur/skicklighet med pengar och är hyffsat bra på att importera billiga saker från Kina och sälja dyrt i Sverige, tjänade dessutom nyligen stora pengar på en bostadsrättsaffär nyligen, därför kunde jag ge honom lite pengar eftersom han var nödsatt.

  Så han var skitskraj i över en vecka innan han skulle gå och träffa dem eftersom att han hade en sån insättning på sitt konto någon månad innan som han inte kunde redovisa mer varifrån den kom.

  I slutändan fick han visst än handledare som inte tittade överhuvudtaget på bankutdrag, förutom hur mycket han hade, annars hade han nog inte klarat det med tanke på min mystiska insättning.

  Skämdes extremt mycket för att min gåva till min bästa vän lätt hade kunnat bli en förbannelse för honom, på grund av mina olagliga pillervanor. Klart han hade fått bo hos mig nere i Norrköping om han inte kunde betala för sin lägenhet, men ändå. Väldigt pinsamt.

  Bäst att inte ge/låna pengar till kompisar om man har begått brott genom sitt bankkonto.

  Kan bara tänka mig om de skulle komma och titta i hans lägenhet på det!
  Han är jättesund människa egentligen men hans hem är så rörigt ser ut som en råtta bor där (inte smutsigt men skitrörigt)! Kan de neka socialbidrag bara på grund av att ens lägenhet ser rörig ut?

  Jag har försökt få honom att undersöka om han inte kan få aktivitetsersättning istället pga sin diagnos och sin uppenbart svåra psykosociala situation, men han tror inte på att det går.
  Jag tycker synd om honom, han sliter mer än mig, försöker mer än mig, till skillnad från mig knarkar han inte (utom ibland då jag skickar gratis egenodlat röka på posten till honom, men inga piller eller tunga droger och han köper inte det för pengar iaf).
  Ändå har jag mer pengar än han någonsin kommer att ha. Vi har lärt känna varandra genom en internetsite för folk med asperger syndrom han är världens snällaste egentligen.

  Det känns sjukt. Det är inte som de säger att man har det man förtjänar!

  Min kommentar spårade ur lite, började handla om något annat än ditt blogginlägg. Jag har inte sett din blogg förut. Hej. Du får ett bokmärke i min firefox.

 7. Linda Says:

  otrevlig läsning, målande skrivet, håller med dig.
  Vi går mot en skrämmande framtid och ÄNDÅ vill jag tro på goda.

 8. klara Says:

  Linda: Du får läsa här: http://2022.nu/2010/09/03/sjalvklara-forsakranden/ för att få en motbild av min dystopi 🙂

Leave a Reply