Frågan är större

Det har lagts ett förslag för 8 punkter för att föra Piratpartiet framåt. Jag har instinktivt känt att det är något i dem som gör att jag ryggar tillbaka. Men jag har inte riktigt vetat varför.

Jag gör det nu. Jag tror att enda vägen framåt för partier idag är att bygga massrörelse. Den byggs organiskt, efterhand, den byggs inte uppifrån av en förutbestämd mall med förutbestämda regler.

Jag tror inte vi ännu vet vilka vägar vi måste gå politiskt och att bestämma det blir en återvändsgränd.

Jag tror att det parti som där målas upp blir ännu ett elitparti, ännu ett parti som inte tar hänsyn till världen omkring sig själv. För världen är så mycket större än bloggosfären. Och PR-världen.

Jag tror vi behöver titta på alla de som inte röstade i valet. På det faktum att det hade fått plats nästan 4 partier till i riksdagen. Visserligen har valdeltagandet gått upp, men fler och fler bestämde sig i sista hand. Det vittnar om att partierna är så lika att man inte känner skillnad på dem.

Jag känner att det är att isolera internet och informationspolititiska frågor och missa vad det är som driver dessa framåt. Det går inte att isolera dem för sig själva och säga att de inte får fördelningspolitiska konsekvenser till exempel. För det vet vi inte ännu.

Själv tror jag att internet är ett särintresse för att så få faktiskt använder det ännu. Att vi är ett särintresse just för att vi är ett särintresse och ännu ett parti som inte vågar stå på golvet i samhället kommer fortsätta att vara just det. Nog för att många intellektuella håller med oss, men det är inte det samma som att det kommer att förändra mer än bara för oss själva. Och är våra ambitioner så låga?

Och jag är trött på att politik befinner sig inom förvaltningssfären. Politik är känsla och värderingar. Det är tankar om hur vi vill förändra samhället. Det är inte en fråga om att hitta väljargrupper som om vi var ett företag. Hela förvaltningstanken är en gigantisk återvändsgränd som har gjort att politiken befinner sig så långt från människorna att de inte längre bryr sig om den. Det är idag som att rösta handlade om att välja schampoo i en butik.

8 punkter kommer med lösningen innan man ens diskuterat vad problemet är.

Tags: , , , , ,

15 Responses to “Frågan är större”

 1. Thomas Tvivlaren Says:

  Samtidigt som jag kände att 8-punktersinlägget bekräftade att det sprudlar om aktiviteten och åter igen är liv i rörelsen (på ett mer levande sätt än det valrörelsetypiska där det ska säljas politik) så hade jag precis samma känsla som du vad gäller att det var något som kändes sisådär. Jag kunde dock inte sätta fingret på det. Det här är dock sådant som jag också tror bidrar till den där lite gnagande känslan:

  “Jag tror inte vi ännu vet vilka vägar vi måste gå politiskt och att bestämma det blir en återvändsgränd.”

  “Jag tror inte vi ännu vet vilka vägar vi måste gå politiskt och att bestämma det blir en återvändsgränd.”

  “Jag känner att det är att isolera internet och informationspolititiska frågor och missa vad det är som driver dessa framåt.”

  “8 punkter kommer med lösningen innan man ens diskuterat vad problemet är.”

  Sist men verkligen inte minst:

  “Och jag är trött på att politik befinner sig inom förvaltningssfären. Politik är känsla och värderingar. Det är tankar om hur vi vill förändra samhället. Det är inte en fråga om att hitta väljargrupper som om vi var ett företag.”

 2. klara Says:

  Ja, alltså, jag har varit så cynisk efter valet och nästan hatisk. Nu släppte det och jag fick fram vad jag kände under den förlamande frustrationen.

 3. Många tankar « Pippi i Pirat Says:

  […] jag är även tvungen att hålla med Klara när hon skriver att de förändringar som måste ske inom partiet måste ske på organsikt sätt. […]

 4. Lars-Erick F Says:

  Utan att gå in på detaljer så måste jag erkänna att de “8 teserna” gjorde mig smått förskräckt. Något med själva greppet. Överstrukturerat vad gäller organisatoriska petitesser.
  Det känns som om det är ett navelskådande som knappast leder till fler väljare. Även om det är tänkt så.
  Och ytterst tveksamt betr synen på vad som är piratpartiets uppgift. Om fokus ska ligga på att begränsa sig till tekniska aspekter på internet, då är jag inte med. Då har man tappat bort sig totalt.
  I och för sig känns flera av Anna T:s anmärkningar, väl inlindade, som i rätt riktning. Men något fattas. Är det själva anslaget?

 5. klara Says:

  Lars-Erick: Jag förstår inte helt hur du menar om Anna där. Du menar hennes post om att växa organiskt? Du ser något dolt i den? Eller missförstår jag? 🙂

  Själv tycker jag att Felten gjort intressanta anslag inatt. Han blandar hejvilt ideologier i en soppa. Jag gillar det. Jag gillar verkligen att tänka utanför boxen 🙂

 6. Johanna Drott Says:

  På tal om att inte isolera internet – jag blir jeteglad om du länkar till magnihasa i stället för till piratkopiering.

  Just saying. :3

 7. Beelzebjörn Says:

  Min instinktiva reaktion ang 8-punktsprogrammet var densamma. Bra initiativ, men precis som du vill jag nog att vi tar oss tid att fundera djupare och göra en gedigen konsekvensanalys innan vi väljer en riktning. Både Feltens inlägg, och ett par av Torbjörn Jerlerups senare inlägg har innehållit en mängd intressanta idéer och perspektiv, medan diskussionerna i partiets forum har känts lite som om de ger uttryck för post-traumatiskt stressyndrom efter det dåliga valresultatet snarare än de försöker vara konstruktiva.

  Jag tycker inte att vi ska ha för bråttom med att låsa oss i punktprogram innan vi tagit tid att smälta valet, och fundera ordentligt på hur vi vill gå vidare.

 8. Anders Nordin Says:

  De åtta teserna saknar livet. De är alla fokuserade på att skapa en struktur – ett skelett så att Piratpartiet adminstrativt kan fungera bättre. Det finns inte tillstymmelsen till ett innehåll som inger hopp om en framtid värd att leva och utvecklas i. De åtta teserna kan användas av och för vilken organisation eller parti vilken som helst.

  Utan ett mål, utan en vision om själva livet i alla dess relationer i en framtid blir ett organisatoriskt byggande absurt.

  Våra barns framtid måste vara bättre än stunden nu. Vi måste leva i samklang och i harmoni med vår moder Jord, med varandra och med allt levande. Vi måste lämna över en mer fruktbar och mer värdefullare och användbarare planet till framtiden än den som vi ser runtomkring oss nu.

  Det finns en mängd allmängiltiga och självklara grundförutsättningar som måste omdefinieras och vars innebörd måste klargöras fritt från dimridåer och kimrök. Begreppen finns men de har blivit manipulerade och förvanskade till förvridna vrångbilder.

  Nu snyftar alla partiluskerna om att värna om välfärden och agera solidariskt. Men innehållet i den solidariska välfärden är lika tomt som i en tömd soptunna.

  Vi måste åter erövra orden, meningarna, samtalen, begreppen, kommunikationerna och mötena människor emellan.

  Och kanske det viktigaste är att basera samarbete och solidaritet oss emellan på en individuell basis. Utifrån grundpostulat och framtida samhälle. Vi tycker inte lika och det är destruktivt och introvert degenerande att tycka lika och samma som en hop andra. I alla frågor. Som partier gör. Partier slipar sönder egentänket, egenagerandet och egenkraften.

  Jag fick frågan: “Vad har Piratpartiet för utriksepolitik?” några dar före velet (=valet som var). Svensk utrikespolitik har varit gemensam för i princip alla partier alltsedan andra världskrigets början. Och nu fick jag en fråga som tydligen var viktig för en väljare av val. Nåväl, jag drog hisorien om förbud mot export av övervakningsutrustning till Iran.

  Så åter blev jag vaken i absurditernas värld. Övervakning och kontroll är bara ett symptom från denna värld.

  Fördelningspolitiska konsekvenser. Tjaa. Så kan man ju säga det hela. Man kan också fundera över om det inte är ett samhälles skyldighet att möjliggöra för alla dess juridiska medlemmar (av Sverige) att få tillgång till ett försörjningsbart arbete. Om det är Staten eller “Marknaden” eller helt upp till “individen” själv att ordna upp sitt eget liv alternativt ta bort det från denna planet.

  Att Piratpartiet inte fick några röster som räknas beror bara på en enda sak. Visionen om ett framtida samhälle saknades. Så försvinner datalagringsdirektiv, FRA, Ipred, ACTA, patent, censurerat Internet och lite till så får vi fram att samhället som det i stort sett ser ut just nu. Och det är Piratpartiets framtida samhälle. Ett märkligt budskap, som ingen vettig människa kan ta till sitt hjärta.

 9. Simon Rosenqvist Says:

  Klara: Du skriver bra som vanligt Klara, men jag håller tyvärr inte med dig. Precis som att DNA behövs för att växter ska växa behövs regler och struktur för att organisationer ska växa. Annars blir det bara en organisk soppa av allt. 😛

  Sedan är ju mitt inlägg definitivt sparsamt när det gäller argumentation. Jag kunde välja mellan att skriva ett extremt långt inlägg som ingen skulle läsa, och ett kortare där jag mer sammanfattade vad som redan sagts och försökte samla röster bakom det.

  Men mer diskussion! Det är så här vi utvecklar partiet. 🙂

 10. Piratpartiets problem. « Sverige är inte världens navel! Says:

  […] Opassande, Falkvinge, Pirat, Kurvigheter, wiktzac,  Internetcensur, Nej till pirater, […]

 11. Mab Says:

  Klara:

  Jag förstår inte ditt behov av dikotomier.

  Vad är det som säger att en massrörelse inte kan växa fram organiskt samtidigt som det finns en uppifrån pålaggd plan för uppbyggnad? Så länge den planen är tillräckligt flexibel för att anpassa sig till de svängningar som det organiska växandet skapar ser jag inte varför inte det går att ha både och.

  Eller har jag missat något?

 12. Tommy Says:

  Jag skulle väldigt gärna se att de 8 punkterna skrivs under en i taget istället för i en klump.

  Det tror jag vore mycket mer givande, och jag tänker då på omarbetet med valmanifestet som tacklades en rubrik i taget, i separata diskussioner. Det blev däremot strul när för stora rubriker och flera frågor behandlades på en gång.

 13. En tanke om bättre medlemsinflytande | Anna Troberg Says:

  […] förslag om en öppen och organisk utveckling av vår politik. Emma skriver om något liknande, Klara nosar på samma sak. Rick bloggar om lokala råd. Förnyelsearbetet är i full gång. […]

 14. Jens Ayton Says:

  Tankefrö, inte direkt kopplat till denna bloggpost: jag påmindes nyligen om begreppet human security. Det känns som en slags brygga mellan din kampanj för social trygghet som en del av integritetsbegreppet och PP:s “traditionella” kritik av övervakningssamhället och därmed statssäkerhetsapparaten.

  Dumpas härmed i ditt knä utan vidare analys. 😉

 15. Att agera utan eftertänksamhet – Att analysera utan att lyssna « Emil Isberg Says:

  […] Klara Edlund skriver om vad hon tror och känner, och det kanske är det jag saknar i övriga blogg-poster? Att man är ärlig med att det man skriver är ens åsikter baserat på hur man själv ser på valrörelsen, åtminstone de delar man själv varit involverad i? Olof Bjarnason skriver att man borde fråga andra istället för att basera undersökningar på vad vi själva tycker, och jag håller med om frågeställningen även om jag nog vill se att man frågar mer än 100 personer. […]

Leave a Reply