Min politiska ideologi – en reflektion

Det här inlägget är en personlig reflektion kring vart jag står politiskt.

“Kapitalism” för mig är tvång. Ett tvång att under ett system som ingen kontrollerar “göra rätt för mig” för att några hjul ska snurra som alla bara anser ska snurra utan att de egentligen har någon aning om varför.

Jag har egentligen inga problem med ojämlikheten i det systemet. Jag har problem med tvånget i det. Jag har problem med att folk tror att det är det enda tänkbara, att vi går under om vi inte har tillväxt,om inte alla har jobb osv. Att de tänker innanför den box som det “kapitalistiska” systemet är.

Jag har enorma problem med att människor inte ens förstår att den värld de tar för given inte alls måste vara tagen för given.

Jag har synnerliga problem med att vi använder våra teknologiska landvinningar för att samla på oss pengar i stället för att använda dem för att slippa arbeta.

Jag har enorma problem med att människor slutar leka när de blir äldre, att de tappar fantasin, att de låser sig som hamstrar i ett hjul och springer runt, klär sig likadant, har samma intressen och förlorar förmågan att tänka.

Jag har problem med att människor agerar som maskiner i stället för att låta maskinerna vara maskiner. Jag ser det som slöseri med teknisk utveckling att vi inte leker mer, inte uppfinner mer, inte skapar mer.

Jag har problem med prestationsnormen i tänkandet och varandet i samhället. Jag har problem med att kultur måste generera pengar, med att skapande måste generera cred, eller vara en tävling. Varför kan det inte bara få vara ett självändamål?

Jag har problem med egoism och girighet som ideologi. För att det för människor bort från varandra.

Jag anser att vi människor i grunden är beroende av varandra, av allt levande på jorden. Att allt levande på jorden är beroende av allt annat levnande på jorden och att vi påverkar varandra oavsett vi vill eller inte. När vi skapat civilisation har vi helt enkelt bara glömt bort hur vi hör ihop.

Vi vet inte varför det kommer vatten ur kranen, varför kylskåpet fungerar, varifrån hudkrämen vi smörjer in ansiktet med kommer eller hur ont i händerna den som byggde plastförpackningen fick. Vi ser saken, men människan är frånvarande.

Vi talar om system. Stora kolosser. Som vi tror att vi förstår oss på och som vi mystifierar med samma självklarhet som att människor en gång trodde på näcken och älvorna. Samtidigt som folk mystifierar Den Osynliga Handen och Tillväxten är vi korkade nog att utropa att “Gud är död!”.

Vi tillber Mammon i stora tempel där vi köper saker vi inte behöver för att visa för våra grannar att vi är bättre än dem.

Vi föser in gamla och sjuka på hem där vi slipper se dem, vi sätter diagnos på oliktänkande och olikvarande i stället för att ta tillvara de erfarenheter en sjukdom och ett oliktänkande kan ge oss.

Vi talar om självförverkligande, men glömmer att i det ligger en ideologi som i grunden handlar om att konkurrera ut någon annan som hade samma dröm. Vi fostras till hjärndöda egoistiska narcissister utan kritiskt tänkande. Och kallar det “civilisation“.

Anledningen till att jag inte är t ex vänster eller feminist som bryr mig om lika lön för lika arbete är att jag inte för mitt liv kan se den där rikedomen, karriären eller eller coolheten som värd att sträva efter. Det är ju inget att ha. Så varför skrika om att få det där meningslösa?

Faktum är att när jag själv strävar efter de där värdena är när jag mår som sämst. För de är inte kompatibla med det jag som människa mår bra av. De är inte kompatibla med att vara mjuk. De är inte kompatibla med empati. De är inte kompatibla med att tänka efter. De är inte kompatibla med att leka. De är inte kompatibla med att älska.

Makt, karriär och social statusjakt är kompatibelt med att roffa, konkurrera, vara kortsiktig, vara tanklös, vara egoistisk och att se människor som medel inte som mål.

Qeruiem sa på vägen hem från piratläger i Örkelljunga att makt är ett missbruk. Jag håller med. Men jag skulle kunna gå ännu längre. Jag skulle vilja hävda att det gäller hela kittet; Statusjagandet, karriärismen, självförverkligandet är som en drog. Något man tror man måste ha och som man går under om man inte har. En socialt accepterad drog som hela ens omgivning går på.

Död, sjukdom, svaghet, tårar är något som idag tycks behöva övervinnas och bekämpas. Vi har inte tid med sådant. Vi måste skaffa sexpack, banta, köpa ny bil, köpa ny klänning, färga håret, jobba, hämta barnen på dagis, hålla oss uppdaterade så ingen tror vi ligger efter, köpa saker som gör grannen sotis.

Det var så jag funkade när jag satt i piratpartiets styrelse. Jag var hjärndöd och själsdöd, pragmatisk med makt och karriär och yta som självändamål. Ett typiskt monster likt alla andra monster med makt och karriär för ögonen. Och fullt medveten om att det var det jag gjorde. Fullt medveten om att jag hatade det livet, men oförmögen att lämna det. Vart skulle jag annars ta vägen? Vad skulle jag göra i stället?

“Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser inför tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Hjärndöda fester som substitut för det som betydde något. Status som substitut för självkänsla. Karriär som substitut för brist på djupare vänskap. Varumärke med stämpel “hon är äkta” som substitut för att slippa vara mig själv. Mediaträning och PR-tänk för det var där jag fick göra något som liknade att skapa. Internpolitik, som den enda politik jag orkade driva för att mina politiska visioner var döda. Med partiet som självändamål och social tillhörighet.

När jag beter mig som majoriteten av människorna i samhället gör blir jag suicidal.

Jag tror på människors skapandekraft och vilja att samarbeta. Jag tror på människors förmåga att tänka och känna. Jag tror på människors förmåga att känna med varandra och allt levande på jorden även om det svindlar och gör ont. Jag tror på människors behov av djup samhörighet med varandra. Jag tror vi behöver hitta tillbaka till vetskapen om hur vi och allt levande hör ihop.

Jag tror på att dela på väldigt mycket saker som finns, för det finns så många saker vi inte alls behöver en var av. Borrmaskiner, bilar som står ensamma 80% av tiden och bara tar plats. Stegar, bakmaskiner, sådant som bara används då och då. Vi kan dela på saker i stället. Som bibliotek fast för saker.

Jag tror inte vi måste ha trettio klänningar och jeans var, jag tror vi kan ha bibliotek även för kläder.

Jag tror vi kan effektivisera våra transporter och vår produktion så att den ligger närmre där vi bor i stället för att köpa saker som kommer från andra sidan jordklotet. Jag tror på customiserad produktion tack vare förbättrad teknik och ser fram mot massproduktionens död.

Jag tror att det sätt att tänka som finns i fri programvarurörelsen är vägen framåt för en politik värd 2000-talet. Att göra saker för att ge bort dem, att bygga dem på inspiration och inte på tvång, att bygga dem för att man älskar att bygga och vill dela med sig. Jag kan inte se något vackrare eller mer hoppingivande politiskt än deltagarkulturen.

Here we made this, do you like it? Take it, it’s free. Free as in freedom we say, because we like to point out that the act of creating is the act of creating freedom.

Jag tror att alla människor har en uppgift på jorden, men det är inte det samma som att alla behöver ett lönearbete eller en yrkesroll att identifiera sig med. Snarare handlar det om att hitta varje människas unika plats och deras begåvningar.

Jag tror vi behöver bygga saker som håller längre sådär rent generellt, för att det där med miljöförstöring och tidshets är inte en så himla bra idé.

Jag tror på downshifting. Jobba mindre, köp mindre, ta det mera lugnt.

Jag tror på att ta tillvara den fantastiska möjlighet till vila som en rejäl förkylning ger i stället för att pumpa kroppen med penicillin och ge sig ut i jobbet några dagar senare.

Jag tror på ett immateriellt överflöd där kunskap och information är allas, och jag tror att vi måste bygga ett samhälle som kan hantera det.

Jag tror på hackerrörelsens förmåga att bygga den nya tidens politik, men jag tror denna hackerrörelse måste se utanför sig själv för att förstå sitt uppdrag.

Som videon nedan säger: “Vi behöver lära oss att se skillnad på våra behov och vår aptit, samt att se skillnad på den fantastiska potentialen i en människa och individualismens hybris.”

Ska jag definiera mig politisk så är jag grönlila. Jag älskar teknik och teknisk utveckling, för det gör att vi kan leka mera och få mer tid för relationer, skapande, dans, älskande, djupa diskussioner om livets mening och att ta hand om varandra. Och allt annat som vi tycker är kul och meningsfullt.

Jag tror på empati, förståelse och barmhärtighet som grunden för all politik. Inte på jämlikhet. Inte på individualismens “självförverkligande”. Men på en medvetenhet om att vi hör ihop. För det är faktiskt så. Rent biologiskt och naturvetenskapligt hör vi ihop med allt annat levande.

Tags: , , , , , , , , ,

15 Responses to “Min politiska ideologi – en reflektion”

 1. M Says:

  Sounds like anarchism, alright. Kropotkin upp i dagen

 2. klara Says:

  Många brukar peka mig på Kropotkin, ej läst själv men vet grundtanken ^^

 3. Isak Gerson Says:

  Angående kapitalism som kontroll, läs det här utdraget ur the telekommunist manifesto http://copyisright.se/?p=1525

  Sedan undrar jag, var får du in kritiken mot det borgerliga samhället, som löper som en tråd genom inlägget? Kritiken mot den borgerliga ekonomin är knappast integrerad i varken det gröna eller det lila (även om det borde vara i båda).

 4. klara Says:

  Schlaug 🙂 Där har du det gröna tänket. Tillväxtkritiken. Jag är inte antikapitalist per se 🙂

 5. Motioner till Ung Pirats förbundskongress | copy is right Says:

  […] gränser och motionen om rymdpolitik verkar vara populära. Jag tycker också att ni ska läsa Klaras inlägg om lila ideologi. Jag håller med om […]

 6. Mathias Heinel Says:

  Min pilotiska ideologi??

 7. klara Says:

  Hittade inget bättre ord. Kompass hade kunnat vara ett alternativ att använda 🙂

 8. Christer Says:

  Jag tror att det ekonomiska systemet är oväsentligt för tillväxten; man kan lika gärna ha tillväxt i en planekonomi som i en kapitalistisk.

  Jag tror att det är den tekniska utvecklingen som är den huvudsakliga drivkraften bakom all ekonomisk dito, och sedan beror den tekniska utvecklingen av att de som driver den får verka i en kreativ miljö.

  Just sayin’.

 9. klara Says:

  Christer: Det där får du jättegärna utveckla mera. Aldrig hört tankegången. Och jupp, vet att Sovjet t ex hade bra tillväxt. Sett föredrag med Chomsky om saken 🙂

 10. Postpolitisk aktion och reaktion : Filosofibloggen Says:

  […] Det har funnits ett reaktionärt motstånd mot att skapa en ideologi – en idémässig bakgrund – till Piratpartiet. Vi har hållt oss till sakpolitiken, taktiken och retoriken utan att vilja blanda in moraliska föreställningar, djupare politiska värderingar och en metafysisk dimension. Vi har gjort politiken till en vara, där penningformen är röster och mandat. Vi har reducerat oss själva från levande och tänkande parlamentariker med ansvar och identitet, till ett knippe åsikter. Jag hoppas att vi i Piratpartiet kan bygga vidare från t.ex. Klara Tovhults text. […]

 11. Christer Says:

  K: Hmm. Det kanske bor en framtida bloggpost här. 😉

 12. Isak Gerson Says:

  Christer: Javisst kan man det. En planekonomi är ju fortfarande en ekonomi. Begreppet planekonomi är kanske något missvisande. Många typer av socialism vill ju bort från ekonomin per se. Och att påstå att man kan ha tillväxt i ett system utan ekonomi verkar analytiskt inkorrekt. Ekonomisk tillväxt förutsätter ju en ekonomi som kan växa.

  Att den tekniska utvecklingen av produktivkrafterna finns inom fler system än ekonomiska däremot, verkar vara ett oproblematiskt påstående. Vissa – som jag – skulle till och med mena att utvecklingen av produktivkrafterna skulle vara bättre i ett samhälle där produktivkrafterna inte är ett ekonomiskt intresse. Det ser ut som att det är det Klara argumenterar för också.

 13. Christer Says:

  Isak: Intressant kommentar. Jag är lite tveksam till om det är möjligt att komma ifrån ekonomin helt och hållet men du får gärna utveckla dina tankar i en bloggpost eller nåt. 😉

  En något senkommen manuell trackback då, här är blogginlägget som bodde i mina kommentarer ovan:

  http://snelhest.janssons.org/2012/02/politik-och-tillvaxt.html

  I bloggposten tar jag lite pragmatiskt fasta på att vi har en ekonomi och en tillväxt och att vi f.n. är beroende av att tillväxten fortsätter.

 14. klara Says:

  Christer: Jag håller inte med dig, men jag har inte bra ord för det än. Det känns som om du missar nåt, men inte helt klar över vad. Något med miljön tror jag 🙂

 15. Postpolitisk aktion och reaktion | copy is right Says:

  […] Det har funnits ett reaktionärt motstånd mot att skapa en ideologi – en idémässig bakgrund – till Piratpartiet. Vi har hållt oss till sakpolitiken, taktiken och retoriken utan att vilja blanda in moraliska föreställningar, djupare politiska värderingar och en metafysisk dimension. Vi har gjort politiken till en vara, där penningformen är röster och mandat. Vi har reducerat oss själva från levande och tänkande parlamentariker med ansvar och identitet, till ett knippe åsikter. Jag hoppas att vi i Piratpartiet kan bygga vidare från t.ex. Klara Tovhults text. […]

Leave a Reply