Den immateriella revolutionen – strukturlöshetens tyranni

Jag skrev en bloggpost om internet för snart tre veckor sedan. Den rörde upp saker lite här och var; inte bara de som sa det öppet, en hel del sökte även upp mig privat för att prata om det.

En del kände sig stärkta av posten, en ville lämna partiet, en annan skrev ut blogginlägget på papper.

Det tog mig cirka 40 minuter att skriva den där bloggpostens utkast på lördagen. Jag redigerade sedan om den dagen efteråt, när jag varit på möte med UP Jönköping. Så den hade aldrig publicerats om det inte vore för en diskussion med Simeon och Anders.

Henrik Brändén bloggade ett svar, försökte tona ner det jag sa med attityden att nej, det är inget nytt som pågår.

Så vad tyckte jag egentligen själv? Sa jag egentligen något om det? Nej, egentligen inte. Jag gjorde en observation, talade om “det här är vad jag ser”, grundad på tre och ett halvt års liv dygnet runt i piratpartiet och runt tio år på internet.

Så är det internet som är grejen? Absolut inte bara. Det är en del av hela den immateriella revolutionen. Men förändrade inte och spinning Jenny och ångmaskinen allt i grunden? Inte blev väl världen över huvud taget blev den samma efteråt? Kom inte medelklassens intåg i det politiska livet, dvs handelsidkarna på 1800-talet att förändra samhället i grunden. Var det inte i handeln och den tekniska utvecklingen som samhället förändrades och att det som i sin tur förändrade hela samhället? Var det inte det startskottet till en utveckling som sen drev fram den allmänna rösträtten?

Det började i handeln och med fabrikerna. Det växte med fackföreningar, arbetarrörelse och järnvägar.

Det skifte vi ser nu är lika stort som det som var då. Men vi är precis i början av det och kan inte överblicka dess konsekvenser. Det vi känner av som skakningar i piratpartiet är något som ligger 50, kanske 100 år framåt i tiden.

Inspirationen kom bland annat härifrån:

Jag är 39 år så jag ser en en enorm skillnad på bara de som är ungefär 10 år yngre än mig och min egen generation vad gäller förmåga till koncentration och uppmärksamhet. Med ännu större åldersskillnader ökar skillnaden lavinartat. Hur många konversationer kan någon som är 40 hålla samtidigt jämfört med en som är 20 idag? Hur snabbt blir en tjugåring uttråkad i jämförelse med en fyrtioåring?

Hur många dampies finns det i piratpartiet? Har dessa dampies haft ledande positioner? Well…

Hur ofta rusar folk utan någon som helst impulskontroll iväg i piratpartiet och gör något överilat? Varför dras alla dessa överilade människor en masse just till piratpartiet och inte till gammelpartierna?

Well…

Skapar den immateriella revolutionen en ny typ av människor med mindre impulskontroll och mer kreativt tänkande?

Kommer det förändra våra utbildningssystem? Oh yes, är det något piratpartiet redan pratar om så är det utbildningspolitik. I de här termerna.

Så hur svårt är det att förstå att det kommer påverka hela samhället? Hur svårt är det att förstå att när var och en kan sälja prylar till varandra på blocket och ebay utan att skatt tas in kommer det påverka ekonomin?

Världen skakar i sina grundvalar överallt.

Det här fattade inte jag när jag blev aktiv i piratpartiet. Då hade jag fullt sjå att överleva vardagen och sprang som en dåre det lopp jag kunde; protestera mot oordningen för att den är odemokratisk för det här har jag sett förut i vänstern.

Strukturlöshetens tyranni.

Hade jag rätt?

To be continued…

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply