Men det är ju bara ett skämt. Eller?

Efter nattens bloggpost då jag garvat åt piratpartiet har jag den där sedvanliga gnagande känslan av något. Det är inte att jag anser att jag har fel i sak, tvärtom. Det är bara något med vetskapen om att nu gör jag någon ledsen igen.

Jag vill inte stänga av den känslan. Jag vet att det finns de för vilka piratpartiet är deras liv. Människor vars personliga liv står och faller med partiets framgång. Det finns säkert även de som på riktigt bär partiet i sitt hjärta. Och så finns det sådana som helt enkelt blir ledsna av att deras vänner blir ledsna.

Now:

Partiet har samtidigt ett väldigt oattraktivt hat mot religioner. Nästan dagligen ser jag olika tramsiga uppdateringar om kristendom på facebook av människor som tror sig vara roliga eller smarta och tror de vet mera än de dumma korkade kristna. Märkligt nog är flera av dem människor jag har respekt för annars.

Det finns ju massa känslor bakom. Kanske en del av dem som postar de där fotona har en bakgrund i en kyrka med traumatiska upplevelser därifrån. Det skulle förklara en del. Men en hel del är nog också omedvetet.

Stämningen som når den kristna blir dock något annat, för i mörkret är alla katter grå. Det där som kanske var en smart reflektion från någon ingår plötsligt i en inte alls lika attraktiv helhet som mest ser ut som förakt.

Vad kommer det ifrån? Kristna som tar sig själva för mycket på allvar? Kristna som varit elaka mot den som postar uppdateringen? Något finns ju där liksom. Men vad är det? Varför tror folk att kristendomen har makt? Och vad skulle kristendomens makt ha med Jesus eller mina vänners personliga kristna tro att göra?

Men!

Vad är då skillnaden mellan mitt eget raljerande av piratpartiet med andras raljerande av kristna? Finns den ens?

Nä, det gör den inte. För vad jag säger ingår också i en skur av hat och hån som alltid nått pirater från alla som tyckt de förstått bättre än piraterna. Att jag faktiskt genuint tycker det hela är komiskt och har den där känslan av att inte veta om jag ska skratta eller gråta, framgår inte i bloggposten. Jag framstår bara som distanserat häcklande. Någon tror att jag inte jobbar något för partiets breddning själv, en annan att jag är rädd för det okända. Ytterligare någon att jag inte gör tillräckligt.

Jag tycker det är charmigt med det här galna partiet. Jag kan bara inte ta det på särskilt stort allvar. Jag har för längesedan slutat leva andas och skita piratpartiet. Däremot bryr jag mig enormt mycket mer om politik än när jag var som mest aktiv i partiet. Jag hånskrattar inte egentligen.

Jag tycker ju massa om Torbjörn som lagt yrkandet om sjuksköterskors förenklande att bli läkare. Han är inte på något vis dum, tvärtom väldigt reflekterande. Det blev bara lite för mycket vilja och lite för lite eftertanke. Men det finns inget ont i det. Jag får bara lust att förklara att sjuksköterskor och läkare har helt olika yrken och att vi just nu av misstag råkar se ut som om vi undervärderar alla sjuksköterskor. När intentionen var motsatsen.

Den där viljan för alla att göra allt är helt enkelt inte helt optimal.

För flera år sedan försökte Egil förklara för mig att det fanns alternativa sätt att bygga röstningssystem. Jag orkade inte höra på honom då. Jag var väl för fast i mitt för stora ego antar jag. För faktum är att det finns ganska vettiga tekniska lösningar för att förenkla processer med röstningar och framtagande av material på internet. Och ett piratparti som vill hävda att internet är ett fantastiskt demokratiredskap måste kunna använda internet för att skapa demokrati, annars har vi ingen trovärdighet. Kan vi inte lära oss att använda internet till vår egen fördel så är vi ihåliga. Det var det jag också sa i höstas när jag sa att vi inte förstod internet. Som svar på ett brev på posten kom en motion om att ha kongress i köttvärlden i stället.

Som om Ung Pirats kongress skulle ha varit bättre. Jag skrattade mig flera gånger fördärvad över hanteringen av den också.

Piratpartiet och Ung Pirat är polsk riksdag. Vi måste på något vis lära oss att ta det onda med det goda.

Jag tror jag skulle ha lättare att hantera allt om vi inte hade så grandiosa självbilder. För det är de där bilderna som väcker löjet. Att vi tror att vi är mer fantastiska att vi är. Att kejsare liksom är naken.

Jag tror vi behöver börja skratta åt oss själva, konstatera att oj, det här blev lite fel och så sätter vi oss på hästen igen och försöker på nytt. En öppen lekfullhet. Dvs precis det som jag en gång ville motarbeta i partiet. Det fanns ju där. Bodström skulle ju sälja korv utanför riksdagshuset.

Ärligt talat. Jag hade fel. Det var inte tid för piratpartiet att mogna på det sätt som klara tyckte det var tid för piratpartiet att mogna. För den mognad jag talade om handlade bara om yta. Och det är inte mognad, det är att vara lillgammal.

Det är tid för oss att mogna. Inifrån. Man växer genom att testa sig fram. Men man växer inte av att bara kopiera och remixa. Man växer även av att reflektera.

Behöver just jag hjälpa till med allting? Kan jag lita på att någon annan kan göra en viss typ av arbete bättre än jag? Kan jag sluta sitta fast i en tanke om att allt ska vara rättvist och i stället försöka lita på mina medmänniskor?

Är kanske datanördarna faktiskt bättre på det här med internet och internetideologi? Fri programvarurörelsen kanske redan har den ideologi piratpartiet saknar? De kanske bara uttrycker den lite klumpigt för oss andra som inte förstår?

Ödmjukhet. Hjärta. Eftertanke.

Det står inte för mig i motsats till att garva röven av sig. Egentligen. Tonen är rå men hjärtlig.

Tags: , , ,

15 Responses to “Men det är ju bara ett skämt. Eller?”

 1. Egil Möller Says:

  Jag hoppas du inte uppfattat mig som en av de där ateisterna som raljerar? Jag har stor respekt för religiösa, men inte för religionen som sådan. Jag är inte troende, och jag tror att tro är lite… meningslöst. Det är ju avsaknaden av vetande liksom. Ibland kan det leda riktigt fel, som mamman till en vän som var aktiv homeopat och dog i cancer eftersom hon inte lät diagnostisera sig i tid utan självbehandlade med homeopati. Men det betyder ju inte att jag tror att religiösa måste vara korkade eller att jag inte respekterar dem som människor, eller värderar dem lägre. De har bara fel helt enkelt. Och de tror att jag har fel.

  För övrigt en väldigt bra text!

  Kram!

 2. Anna Says:

  Jag tror att du tar åt dig onödigt mycket och att detta är en öm tå för dig. Det är, på gott och ont, baksidan av yttrandefrihet och sociala nätverk – att det är helt okej att snacka skit om religion om man känner för det. Det är inte ett piratproblem. Man får försöka låta bli att ta åt sig.

  Sedan vet jag inte riktigt vad du menar att vi ska göra åt det där med polsk riksdag osv. Jag anser att det är ett problem att vårt beslutande organ är en klump med forumstroll som sitter och fiser vid datorn två veckor i streck.

 3. Christer Says:

  Egil: du har tyvärr inget val när det gäller tro. Du har bara tillgång till ett sätt att förhålla dig till din omvärld, och det är att ha en tro. Om den sedan är ateistisk är en annan femma, men en tro har du, vare sig du är medveten om det eller ej.

  Huruvida någon har “rätt” eller “fel” är ofta oerhört vanskligt att uttala sig om.

  En del av oss är kanske längre ifrån något slags “objektiv sanning” (om någon sådan kan påstås existera) än andra; kvinnan du nämner hade kanske fått leva längre om hon inte trott på homeopati.

  Alla religiösa människor har olika uppfattningar — själv tror jag inte på “hokuspokus” som homeopati eller någon skäggig psykopat bland molnen som hotar att skicka obstinata till ett helvete, men jag är likväl inte bara troende utan också religiös, och om du påstår att jag har “fel” i ena andetaget och att du respekterar mig i nästa, är den ena utsagan lögn.

  Religion kan vara så mycket mer än ett aningslöst “halleluja”.

  Klara: jag är själv hjärtligt trött på PP just nu. Jag kan inte bestämma mig för om det är partiet som är en samling stollar eller om det bara är jag som är gammal, sur och bitter.

 4. Dennis Nilsson Says:

  Om du inte kan ta PP på allvar, så varför skriver du om det då?

  Det pågår ständigt intressanta och ibland briljanta diskussioner om religion och/kontra vetenskap, hos Richard Dawkins; http://richarddawkins.net
  Faran är att man kan bli fast där i timmar. 🙂

  Som någon sa; “Gud hjälper bara de som hjälper sig själva”.

 5. Jörgen L Says:

  @klara: Jag tycker det är att övertolka det där beslutet om att avskaffa det speciella stödet till religiösa föreningar. Jag är ganska övertygad om att de flesta som röstade för det främst gjorde det för att man inte ser nån anledning till att religiösa föreningar ska behandlas annorlunda än andra.

  Att det sen finns många som är religionskritiska är säkert i andra ledet en förklaring till varför motionen blev bifallen, men motionen i sig ser jag inte som uttryck för religionsfientlighet, snarare uttryck för en irritation över att religiösa samfund särbehandlas positivt.

  @Christer: Som jag ser det så är ateism inte en tro, det är en frånvaro av tro. Om jag inte tror på gud, så är inte det en tro på en “inte-gud”, utan just en avsaknad av gudstro.

  I övrigt, så, ja, det togs en del rätt stolliga beslut på mötet, men det reder väl ut sig med tiden. Kommer ni ihåg alla “Under Construction” bilder som fanns på nätet på 90-talet? PP har en stor sån, med animerad gubbe som gräver, stämplad tvärs över sin sakpolitik, och alla som nördat in sig på nåt område har skrivit om sina käpphästar, och det som låter bra har folk röstat för, kanske ofta utan att fundera över om det egentligen är saker som är rimligt att driva som politik eller om det hänger ihop i ett större sammanhang. Med tiden kan man hysa en from förhoppning om att det plir lite mera struktur på det allmänna tyckandet hit och dit, och då kanske det kan utkristallisera sig nåt som börjar likna nåt som hänger ihop i en helhet. Men det tar nog några år.

  Ett problem är att politiska program sällan blir bra om de författas av ett stormöte, det blir mest spridda skurar av åsikter, väldigt detaljerade ibland, väldigt allmänt hållna ibland. Men tillsammans flyttar de positionerna mot nåt slags piratideologi, och när man börjar kunna se hur den ser ut så kommer det småtokiga besluten att skjutas åt sidan, det är i vart fall min förhoppning.

  Problemet med stormötesmodellen är lite att alla inte riktigt är med på att det vi ska producera är politiska program som ger ett sammanhängande intryck och att det är smart att fokusera på politikområden som folk bryr sig om. Och då kanske rymdturism inte är det som ligger överst på agendan…

  Men jag håller med, det handlar om en mognadsprocess, och jag tror inte den går att skynda på så mycket.

  Fria programrörelsen är intressant, men jag tror inte det finns så mycket att hämta där för ett politiskt parti tyvärr, att producera politik är en helt annan sak än att producera kod. Open sourceprojekt tenderar att styras av en självutnämnd tsar eller en liten inre grupp som är den som driver projektet och oftast har startat det. Deltagarna deltar så länge det går i den riktning man vill, och om man inte får igenom det man vill så forkar man projektet och gör ett nytt parallellt, det handlar sällan om demokratiska beslut utan den som är admin bestämmer huvuddragen, de vanliga programmerarna får lägga till features så länge de inte förstör nåt annat, men grunden är den givna.

  Det känns liksom inte som att det är en modell som funkar i ett parti, man kan liksom inte lägga till en feature i politiken utan att det påverkar helheten. Exempelvis kan man inte både tycka oförändrad skattenivå och samtidigt öka de offentliga utgifterna. Politik är konsten att prioritera och kompromissa och lägga sina egna käpphästar åt sidan för att få ihop ett system av värderingar som funkar tillsammans, att lägga en del av sin individualism åt sidan och jobba för helheten även om man inte håller med i allt, och där upplever jag inte direkt att open source har så mycket att lära ut, utifrån det jag sett av hur det funkar.

 6. Rob Roy Says:

  Sorry Klara, men det är helt omöjligt att ha respekt för vuxna människor som har osynliga låtsaskompisar i himlen.

  PP borde förslå att vuxna religiösa skall ha regelbunden kuratorskontakt (istället för att skolelever skall ha det)…

 7. Som fan tolkar bibeln — Flickus flackus flum Says:

  […] har reagerat på beslut fattade Piratpartiets medlemsmöte. Det är ett angrepp på bred front mot mötet i […]

 8. Christer Says:

  @Jörgen L: vad jag menar är att även en ateist är hänvisad till att *tro* att det inte finns någon gud.

  Det är inte avsaknad av tro; det är möjligen avsaknad av “tro på en gud”, men det är fortfarande tro precis lika mycket som det är tro att tro att det finns en gud.

  Jag menar att det enda sättet att inte tro är att inte finnas. Då kan inte hjärnan/nervsystemet/whatever ha en uppfattning av omvärlden och då kan en inte tro något.

 9. Viktualiebrodern Says:

  Försökte posta och lägga in några länkar om den kristna gruppen i Piratenpartei igår. Men det gick inte så bra. Om jag som “usual suspect” forumtroll hamnade i spamfiltret, eller om det var jag själv som strulade till det vet jag inte. Men här kommer i alla fall deras wiki och en intervju i en katolsk tidning med en av dem. Med mera. Kristendom och piratrörelse verkar vara ett hett “tema” just nu i Tyskland också (inte bara hos dig alltså)

  http://wiki.piratenpartei.de/Christen_in_der_Piratenpartei

  http://kath.net/detail.php?id=36483 (intervjun)

  http://kath.net/detail.php?id=36347 (ny ordförande protestant och polyamorös)

  http://kath.net/detail.php?id=36263 (för och emot pirater ur katolsk sikt).

 10. medundersåte Says:

  Jag anser att det råder en stor okunskap om religion i samhället i stort, inte bara inom Piratpartiet. Det finns ingen allmänt accepterad definition av religion inom vetenskapen, begreppet är lika brett och mångskiftande som kulturbegreppet. Piratpartiet har tyvärr inte tagit hänsyn till detta utan utgått från en väldigt snäv och fördomsfull syn på vad religion innebär. En märkligt negativ syn på något så grundläggande för människan och mänsklig aktivitet som religion passar inte in på hur Piratpartiet i övrigt ser på människan.

 11. Intryck från vårmötet — Flickus flackus flum Says:

  […] by jacob, on May 13, 2012 10:37:41 PM. Det har redan hunnit skrivas en del om vårmötet Klara ser spretighet och katastrof, Magnihasa ser trötthet efter information overload, Anton Nordenfur uppmärksammar medlemsmotioner […]

 12. Anton Nordenfur Says:

  Jag hoppas att jag inte är en av de ateister som setts som förolämpande eller raljerande. Jag var högst religionskritisk förr, nu har jag om något kommit till slutsatsen att jag inte bryr mig vad folk tror på så länge de inte trycker ned det i halsen på sin omgivning, någonting som är väldigt ovanligt i Sverige.

  @Christer: Det finns förstås de som vill säga att de vet att det inte finns en gud, men det är en minoritet. De allra flesta ateister gör som jag och säger att jag inte sett ett skäl till att tro att det finns en gud. På det sättet är det inte en tro, precis som att låta bli att åka skidor inte är en sport.

 13. Resultat för piraterna i Nordrhein-Westfalen (2012) « Viktualiebrodern Says:

  […] tema i Tyskland just nu verkar vara förhållandet till religionen,  kristendomen i synnerhet. Kurvigheter har ju, som av en händelse, också tagit upp den debatten i Sverige. Så därför lägger jag in […]

 14. Jesper Says:

  @Christer
  Jag undrar varför det är så viktigt att visa att ateister också har en tro?

  Du skriver att ateister är hänvisade till en tro att det inte finns en gud, men det är faktiskt helt fel. Som ateist går det hur bra som helst att bara inte tro på gud, utan att tro på något annat. Icke-tro på gud innebär inte tro på icke-gud, även om det kan vara frestande att göra resonemanget reversibelt.

 15. Varför bredda Piratpartiet? | MMN-o | Blog Says:

  […] inför att bredda för fullt. Inte bara håller jag med om Klaras kommentarer kring breddningen och dess inriktning från vårmötet (vars organisation och metodik jag ej förmår medverka i). Mycket är bra och […]

Leave a Reply