Piratpartiet har breddats åt alla håll

Efter vårmötet konstaterar jag följande.

Piratpartiet har sjukt mycket ny politik från och med nu. Vi är tydligen: för forskning om bosättningar på månen, för avskaffande av sommartid, för avskaffande av kungahusets religiösa tillhörighet och vi vill avskaffa bidragen till religiösa organisationer.

Utöver det har vi en vårdpolitik där vi bland annat babblar om att sjuksköterskor ska få lättare att ubilda sig till läkare.

Vi är även för personval, borttagande av 4%-spärren, vill ha kritiskt tänkande som en röd tråd i all undervisning och vill ha obligatoriska kallelser till kurator för skolelever.

Det löper ingen direkt röd tråd någonstans för mig. Mer än att det finns ett förakt mot religion och ett slags säljartänk i partiet som tyvärr gått överstyr och närmast verkar desperat.

Som vilket annat politiskt parti som helst alltså.

Förr gick inte en enda politisk motion genom på årsmötena. Göta Kanal, vem drog ur proppen?

Vi har massa ny bra politik. Och massa heltokig politik. En del är onödig, en del är dumdristig, en del är skrupellös, en del är pinsam. Och en del completely awsome.

Det nya principprogrammet är <3 Vi har breddat oss. Men överlag har vi sprungit som yra höns utan någon direkt överblick och helhetssyn. För vi har ingen. Vårt enda mål är att vinna val och komma in i riksdagen. Hade jag sett på partiet som jag gjorde 2008-2010 hade jag varit förfärad inatt. Nu kan jag garva röven av mig. Det är bara för mycket lulz. Trolltyg i tomteskogen goes Star Trek.

Tags: , , , ,

11 Responses to “Piratpartiet har breddats åt alla håll”

 1. Anna Says:

  Jag orkade inte ens förnya mitt medlemskap i år. För mycket idioti i partiet. Jag orkar inte stödja ett parti som beter sig som en nackad höna.

 2. Dennis Nilsson Says:

  Det man inte förstår är man rädd för!

  Med världens största bibliotek framför dig, så är det inget som hindrar dig att vidga dina vyer, än dina förutfattade meningar.

 3. Peter Andersson a.k.a K1chyd Says:

  Helt riktigt, kanoten är full av tomtar som inte har alla indianer hemma just nu. Men dubbelvalåret 2014 kommer att fixa detta. Först på våren åker PP ut ur EU-parlamentet så det visslar om det. Vänsterfalangen får konvulsioner och kräver att valplattformen blir en blåkopia av Vänsterpartiets. Då går Rick och Christian och HAX och en hård kärna av realister ihop och bildar NPP (Nya Piratpartiet) och lanserar en nationell samlingslista (valsedel alltså) med namn som de handplockar. Vänsterfalangen skriker sig blå och kör sitt eget race (0,15 %) medans NPP kommer in i Riksdagen med 6-8 %.

 4. Jan Kivisaar Says:

  Vari bestod “föraktet mot religion”? Antar att det var mer än att statschefen inte skulle behöva tvingas tillhöra en viss religion.

 5. jeffer Says:

  Men detta är väl egentligen det som kallas “brainstorming” – som jag varit med om många gånger i utvecklingsprojekt:

  Kasta fram idéer, spontant och fritt – sortera – kasta fram idéer – sortera igen – utvecklas under processen – hitta gemensamma vinklar och spår – kasta fram ny idéer – hitta röda trådar – upptäcka att vissa saker sammanstrålar – och så vidare – det kan fungera fint till slut och alltid lär man sig något 🙂

  Att vissa saker framstår som komiska är beträffande brainstorming ingen nackdel – i det komiska ligger mycket kreativitet, som ibland kan vinklas till och bli realistiskt.

  Men viktigt att inget står i strid med det som ursprungligen lockade oss till piratpartiet. Frihet på nätet, kunskap och information till alla, och respekt för individen.

 6. Anna Troberg Says:

  Hej Klara!

  Piratpartiet är mitt uppe i ett breddningsarbete. Det första steget är det prinicipprogram som just röstats fram. Arbetet med det har tagit ungefär ett år, eftersom det har varit viktigt att ge alla en möjlighet att delta i det arbetet.

  Arbetet med de sakpolitiska programmen har just börjat. Även detta arbete kommer att ta tid, eftersom det är mycket viktigt att breddningen utgår från medlemmarna och den piratkärna vi tillsammans skapat.

  Styrelsen och ledningen har tillsammans tagit fram en process för detta. Den finns i korthet beskriven här: http://breddning.piratpartiet.se/process/

  Som ett första steg har vi även öppnat en plattform där alla, medlemmar eller inte, kan föreslå sakpolitik utifrån våra gemensamma grundprinciper. Den plattformen finns här: http://breddning.piratpartiet.se/

  Ur dessa förslag och de samtal de ger upphov till kommer vi sedan att skapa förslag på sakpolitiska program som medlemmarna kommer att få rösta om på kommande medlemsmöten.

  Det kommer naturligtvis även att komma motioner från enskilda medlemmar, så som de du beskriver i din bloggpost. Det är helt naturligt. Bara för att vi har tagit fram en solid breddningsprocess som jag tror kommer att ge en fin och sammanhållen piratpolitisk plattform, betyder det inte att vi under tiden bör sätta stopp för enskilda medlemmar att lägga fram förslag till våra medlemsmöten. Det vore inte vidare demokratiskt.

  Det må se lite spretigt ut nu, men jag skulle vilja be dig om två saker:

  1. Delta i den breddningsprocess som vi nu är inne i. Jag publicerar mer än gärna även dina breddningsförslag på breddningsplattformen.

  2. Döm inte ut ett arbete när det knappt har hunnit påbörjats ordentligt. Du gillar slutresultatet av det ett år långa arbetet med principprogrammet. Jag är ganska säker på att du kommer att se lite annorlunda på breddningsarbetet om ett år.

  Politiskt arbete tar tid. Den enda gången det är riktigt snabbt är när man gör avkall på de demokratiska principerna och det är jag inte beredd att göra. Vi är ett demokratiskt parti och då ska vi leva som vi lär, även om det ibland kan vara frustrerande att det tar längre tid än vad vi skulle vilja.

  Ha det så bra,
  Anna
  ———————–
  Anna Troberg
  Partiledare Piratpartiet

 7. Henrik Brändén Says:

  Hej Klara,

  Ja, om man bara tittar på listan med de politiska krav som gått genom, och tror att partiet är nöjt med det och tycker att det genom dessa beslut breddats, då vore det mycket illa.

  Men du vet faktiskt precis lika väl som jag att det inte är på det sättet. Det finns en väl genomtänkt process där vi börjat med att ta ett nytt principprogram, och sedan vänder på ämnesområde efter ämnesområde för att se vad våra grundläggande principer har att säga om de områdena. Som kommer att leda till mängder av konkreta förslag till höstmötet, väl förankrade i de principer vi alla har gemensamt.

  Att några ivriga personer rivstartade denna process och visade vägen för andra genom att skriva förslag till sakpolitiska ställningataganden redan till det vårmöte som just avslutats – det tycker jag i grunden bara är bra. Att det sedan lett till att vi under ett halvår kommer att stå med en betydligt mer detaljerad politik om rymdforskning och tronföljerskans religion än om forskning och konstitution över huvud taget – det tror jag vi kan leva med, så länge vi har förtroende för medlemmarnas förmåga att åstadkomma en mycket bättre helhet till hösten.

  Hjälp gärna till med den saken själv! Greppa pennan om de saker du tycker är viktigast när vi breddar oss! Och varför i fridens namn kom bara några av UP Jönköpings alla spännande förslag till UPs kongress upp på partiets vårmöte? Se till att skicka dem till höstmötet! Och starta gärna debatten brett i partiet genom att sända några av tankarna till breddningsbloggen!

  Varma hälsningar
  /Henrik

 8. Fredrik Says:

  Bra skrivet, Klara!

  Jag har inte gett upp än. En del av de galnare förslagen röstades ner, och man kan hoppas på att vård-, skol-, biblioteks- och mån-politiken får minimal prioritet framöver.

 9. André Says:

  Fredrik:

  Fri kultur och kunskap är två av Piratpartiets tre grundpelare, och du tycker att bibliotekspolitiken skall få minimal prioritet? Hur går det ihop?

 10. Dennis Nilsson Says:

  @Anna Troberg m.fl

  Bra talat. Politik och demokrati tar tid, och måste göra det, annars är det inte längre demokrati.

  Det som PP sjösätter nu, kommer bli verklighet, kanske inom 1-2 generationer.
  Det kommer våra barn, och barnbarn o.s.v vara tacksamma över. 🙂

  På samma sätt som vi som lever idag skall vara tacksamma över de av våra förfäder/mödrar så kämpade för att vi skall kunna leva de privilegierade och bekymmerslösa liv vi lever idag.

 11. Varför bredda Piratpartiet? | MMN-o | Blog Says:

  […] håller på att bredda sig för fullt. Inte bara håller jag med om Klaras kommentarer kring breddningen och dess inriktning. Mycket är löjligt, töntigt eller oseriöst. Ungefär som de flesta andra […]

Leave a Reply