Men du kan väl bara förändra dig?

Jag är homosexuell. Jag älskar någon som ni tycker det är fel att älska. Jag blir förföljd världen över för vem jag älskar. På vissa ställen stenar de mig, på andra ställen bara dränker de mig i toastolen.

Jag kan inte hjälpa att jag är sån här.

Men du kan ju bara botas. Gå i psykoanalys, bli av med din bugg. Du behöver ju inte lida. Vi kan be för dig. Vi har inget emot att du är homosexuell, du behöver bara inte utöva din läggning. Du har bara inte träffat den rätta.

(Du förstör samhället, förstör kärnfamiljen, förstör min värld med din äckliga ologiska kärlek. Homosexualitet är äckligt! Din kärlek äcklar mig.)

Ni hatiska pirater. Ni som varje dag postar bilder på facebook om hur för ni är homosexuella äktenskap, om hur dumma i huvudet alla är som inte förstår. Ni förstockade.

Ni som samtidigt tror att vi kristna bara ska kunna “inte ta åt oss” av den där lilla saken som ju bara är kul för er andra.

Det där som är vårt innersta, kan vi inte bara ta bort det, skära av det, vårt innersta liv. Det är ju synd om oss. Det är ju inget personligt mot oss. Vi bara inte förstår.

Vi är oupplysta och förstår inte. Det är synd om oss och vi borde för vårt eget bästa förändras och ta bort den där djupaste delen av oss själva.

(Skäms för den du älskar. Göm din kärlek. Tala inte om att du är kristen för du kommer överösas med glåpord, hat och frågor om hur du kan vara så irrationell.)

DIN JÄVLA BÖG.

I am a Jew. Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? fed with the same food, hurt with the same weapons, subject to the same diseases, healed by the same means, warmed and cooled by the same winter and summer, as a Christian is? If you prick us, do we not bleed? if you tickle us, do we not laugh? if you poison us, do we not die?

Vet ni vad?

Jag är trött på den kollektiva skuld ni lägger på mig för saker som kristna gjorde för femhundra år sedan. Jag är trött på att få försvara mig från vad människor som kallar sig kristna gör i USA eller vad KD ställer till med. Men jag borde kanske stannat i kyrkan och låst in mig? Jag borde kanske fattat att jag inte var välkommen i piratpartiet bland er högtstående rationella upplysta människor?

Kul hörrni pirater. Kul att ni behandlar oss kristna i partiet på precis samma vis som ni anser att kristna inte ska behandla homosexuella. Skitkul. För en tro handlar ju om något man bara kan skaka av sig. Den börör ju inte alls djupet av ens själ, den är ju inte alls orsaken till varför man andas och lever? Eller?

Jag älskar er upplysthet, ert hat, ert förakt och att ni vill döda våra organisationer. Vi är ju trots allt en för liten grupp för att ha rätt att få hjälp. Irrationella. Sjuka. Annorlunda.

Vet ni en sak?

När jag som kristen fick höra att det var ungefär så jag tänkte om homosexuella ändrade jag mig. Jag hade skrikit ut mitt äckel mot homosexualitet öppet.

Jag ändrade mig.

Jag förstod nämligen att homosexuella var människor och deras kärlek var inte konstigare än min.

Jag förstod att jag hade haft fel.

Jag var 19 år, röstade samma år för adoption för homosexuella på en kongress för kristna socialdemokrater, Broderskapsrörelsen. Hela organisationen röstade för registrerat partnerskap. Året var 1992.

Jag skulle vilja se pirater som ställer sig upp med det modet och står för att den ändrat sig i frågan om kristna och religiösa överlag.

Jag utmanar er. Har ni lika mycket förmåga till rationellt tänkande som en nittonårig djupt kristen och dessutom frikyrklig klara hade?

För er upplysthet är inte värd ett piss om ni saknar kärlek mot de som inte är som er själva.

Tags: , , , , , ,

14 Responses to “Men du kan väl bara förändra dig?”

 1. Mosaikmannen Says:

  Tack för tänkvärda ord Klara. Vet inget om PPs “inre liv” men som kristen gör detta att jag överväger att ta bort mitt “gilla” på PP.

 2. klara Says:

  Mosaikmannen: Sluta inte gilla pp. Det här är strömningar som jag sätter ord på för att jag någonstans tror det kan väcka ett frö till förändring.

 3. Humlan Says:

  “För er upplysthet är inte värd ett piss om ni saknar kärlek mot de som inte är som er själva.”

  En klockren summering av en aggresiv postning. En summering som som gäller bägge vägar 😛

  Skulle kunna skriva massor mer här på min blog, men jag orkar inte bo i kommentarsfältet i några veckor.. Iallafall inte just nu..

 4. Mikke Svensson Says:

  Hej Klara!
  Jag känner igen det du pratar om. Jag är oxo kristen och låter mitt liv styras av Jesus ord och handlingar. Tyvärr så är det som du säger att många kristna har just den där homofobin som hindrar dem att älska sin näste sås om Jesus förspråkade.
  Det är lite som ” jag är inte rasist, men…. “.
  Jag är fullständigt övertygad om att Jesus är med dej om du älskar en annan person helt oavsett vilket kön det är. Det är kärleken som är det viktiga, inte det sexuella. Så från en kristen till en annan: Älska din käresta med allt du har och visa det på oändliga vägar och sätt!! Jesus är med dej!

  Sen håller jag med dej att många PP:are och liberaler där omkring visar ett mycket orespektabelt förakt mot kristna. Och att även de kristna som är med på PP-tåget får ta stryck av det föraktet.
  Önskar att dessa pirater tog ett steg tillbaka och reflekterade över hur deras inställning påverkar bilden av Piratpartiet och dess företrädare.
  Behandla andra som du vill blli behandlad själv.

  Nu tycker jag att arbetet för en fri, öppen och demokratisk värld är så viktigt att jag stannar kvar i PP och gör vad jag kan för Piratism ändå. Men jag håller med dej om att det är jobbigt med intoleransen bland vissa PP:are
  / Mikke Kalmar

 5. klara Says:

  Mikke: Jag visste inte att du var kristen faktiskt 🙂 Vi är ganska många ändå 🙂

  Humlan: Jag förstår dig, jag bara spydde ur mig den här tidigt i morse när jag vaknade när jag insåg hur jag kände 🙂

 6. Rob Roy Says:

  För det första haltar liknelsen: Aktiv religiositet är att frivilligt stänga av hjärnan för viss information, aktiv homosexualitet är att frivilligt låta kroppen bejaka en fysisk läggning. Opt in vs Opt out.

  För det andra är det skillnad på förståelse och respekt: Man kan ha förståelse för religiösa människor på samma sätt som man kan ha förståelse för alkoholister eller narkomaner, det behöver inte samtidigt betyda att man måste respektera deras skygglappssystem.

  Ingen skulle ta ett riksdagsparti på allvar som lät alla sina ledamöter alltid framträda påtända i plenisalen, krävde att Sveriges lagstiftning skulle ha en baksmällebaserad värdegrund och öppnade för mexikanska drogkarteller att driva friskolor i landet.

  När religionspundarna i KD gör motsvarande så skall man plötsligt visa respekt. Samma sak när ni som är lite mer “religion light” försöker få in det i andra partiers program.

  För övrigt tycker jag rent valtaktiskt att det smartaste är att låta Kd och Sd göra upp om de religiösa stolleväljarna, PP bör hålla sig borta, varför ens överhuvudtaget riskera att bli associerad med Dum och Dummare? 😉

 7. Som fan tolkar bibeln — Flickus flackus flum Says:

  […] Klara har reagerat på beslut fattade Piratpartiets medlemsmöte. Det är ett angrepp på bred front mot mötet i allmänhet och speciellt mot att motionen om att Piratpartiet skall vara för ett avskaffande av det särskilda statliga stödet toll trossamfund. […]

 8. Pontus Says:

  Politik och religion hör inte ihop, samma spelregler bör gälla alla klubbar, om kyrkan ska få inkomst via att individer tvångsansluts vid sin födelse så borde motorklubbar, schackklubbar, fotbollsföreningar och alla andra organisationer åtnjuta samma fördel. Inte så svårt att se det konsekventa i det?

 9. Tor Says:

  Du har en poäng att det finns en utbredd oförståelse för religion (tror inte att det är något speciellt inom PP, även om det kanske är litet starkare där). Däremot är ditt inlägg svårt att förstå. Är det inte enklare att du förklarar litet mer konkret vad som föranledde det så att det kan diskuteras litet mer sakligt istället?

 10. DanielS Says:

  1. Jag bryr mej inte om vad du tror på. Har att göra med att jag anser att man ska få tro på vad man vill, till och med du Klara.

  2. Jag bryr mej into om vem du älskar. Har att göra med att jag anser att man ska få älska vem man vill, till och med du Klara.

  Ovanstående punkter tror jag gäller för mer eller mindre alla Piratpartister, det har att göra med att vi anser att man ska ha en yttrandefrihet som är verklig.

  Men detta innebär också att jag har samma rätt som du Klara, glöm inte det!

 11. Anders Troberg Says:

  En sak jag inte förstår är varför religiösa samfund vill ta emot bidragspengar från staten. Det minskar deras oberoende, och därmed i längden deras möjligheter att utöva sin religion fritt.

 12. Anna Troberg Says:

  Hej Klara!
  Jag förstår inte varför du målar upp en motsättning mellan att vara homosexuell eller att stå upp för homosexuellas lika rättigheter och att vara kristen. Det är överhuvudtaget ingen motsättning. Åtminstone ser inte jag någon sådan och jag tror att min katolska flickvän är tämligen böjd att hålla med mig. 😉

  Jag har däremot vissa problem med det politiska partiet KDs sätt att hantera frågan, eftersom jag tycker att de uppvisar en ganska osmaklig dubbelmoral. MEN, och detta påpekar jag så ofta jag kan, det finns massor av kristdemokrater som inte delar den dubbelmoralen. Jag tycker till exempel att det är väldigt bra att Kristdemokraterna i Stockholm är på Pride varje år, vilket jag inte gjort någon hemlighet av.

  På samma sätt som det finns en del kristna som har fördomar om homosexuella finns det pirater som har fördomar om religion. Jag ser ingen skillnad på fördomen. Fördomar är fördomar är fördomar och man gör bäst i att försöka upplysa sig själv en smula och komma över dem.

  Men, på samma sätt som du inte vill bli dragen över en kam av fördomsfulla pirater, skulle jag vilja be dig att inte dra mig över en kam. Jag har inget emot kristna eller människor som bekänner sig till någon annan religion, bara för att jag är både homosexuell och pirat. Så, klumpa inte ihop mig med dem som tyvärr inte förmår att se förbi sina fördomar.

 13. Mårten Says:

  Två fel gör inte ett rätt. Jag tycker liknelsen med förtryck av homosexuella haltar ordentligt. Alla homosexuella är knappast religionsfientliga heller, om det mot förmodan är det som antyds?

 14. Max Hobstig Says:

  Jag har också kommit ut. Det hände faktisk redan i mars 2006 med bistånd från författaren och professorn Björn Larsson. Jag måste tillstå Klara, att när jag läser din text förstår jag inte riktigt vad du menar. Kan du inte med några ord förklara vad du menar. ”Jag är en bara är liten fattig människa som föddes av min mor, men när jag gick över floden fick jag gå över floden helt ensam, inga vänner följde mig!

  Med vänliga hälsningar // MH

Leave a Reply